PONERIZACIJA DRUŠTVA

Izraelska dozvola za ubijanje

Autor: Ljubica Šaran

Izrael je pred usvajanjem novog zakona s kojim bi izraelski vojnici dobili potpuni imunitet u slučaju ubijanja. Izraelsko ministarstvo obrane smatra kako će s novim zakonom “zaštititi vojnike koji štite Izrael od vanjskih i unutrašnjih neprijatelja”, te da su takve zakonske mjere “balansirane” s potrebama na terenu. 

Zamjenik izraelskog ministra obrane Eli Ben Dahan je nedavno objavio da je Izrael pred usvajanjem zakonskih mjera s kojima bi se zaštitili izraelski vojnici pred sudovima u slučaju ubijanja ljudi.

Takva odluka je dočekana s poprilično različitim reakcijama jer je izraelska javnost podijeljena na protivnike i pobornike zaštite članova IDF-a (Izraelske armije) nakon odluke suda da vodnika Elora Azariu proglasi krivim za ubojstvo već onesposobljenog Palestinca na Zapadnoj obali tijekom 2016. godine.

Elor Azaria s djevojkom Orel (lijevo) i majkom i ocem (desno) čeka presudu pred vojnim sudom u Tel Avivu.

Elor Azaria s djevojkom Orel (lijevo) i majkom i ocem (desno) čeka presudu pred vojnim sudom u Tel Avivu.

No zakon o dozvoli za ubijanje i sudskom imunitetu se mogao očekivati, naročito ako uzmemo u obzir da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu tražio potpuno pomilovanje Azarije:

“Ovo je težak i bolan dan za sve nas, ponajviše za Elora i njegovu obitelj, za vojnike IDF-a, za mnoge vojnike i roditelje naših vojnika, i mene također. Imamo jednu jedinu vojsku koja je temelj našeg opstanka. Vojnici IDF-a su naše kćeri i sinovi i oni bi trebali biti iznad (sudskih) sporova.”

Pa ipak predsjedavajući u sudskom vijeću, sudac i pukovnik Maya Heller je, tijekom dvosatnog obrazloženja presude, rekao kako je Azaria pucao u onesposobljenog i teško ranjenog Sharifa iz osvete te da je sam Azaria “nepouzdan i problematičan vojnik” čije su odluke često bile pune propusta. Heller je zaključio kako ne može prihvatiti Azarijino objašnjenje jer ljudsko biće ne može ubiti samo zato što je počinitelj smatrao kako netko “zaslužuje umrijeti”.

Očigledno je kako su izraelske vlasti željele izbjeći takve i slične procese te su s popriličnom žurbom odlučile na davanje imuniteta svim svojim vojnicima.

Eli Ben Dahan je objasnio novi zakon sa sljedećim riječima:

“Novi zakon šalje jasnu poruku našim vojnicima: “Zbog toga što vi štitite našu zemlju, mi štitimo vas.”

Zakon će štititi sve pripadnike vojske prije, tijekom i nakon operacija. Trenutačni zakoni daju imunitet IDF-ovim vojnicima samo tijekom vojnih operacija.

Izraelski tisak je dodatno objasnio novi zakon:

“Članovi obrambenih i sigurnosnih snaga se oslobađaju kriminalne odgovornosti, neće se smjeti ispitivati sa sudbenim nalozima, i imat će potpuni imunitet pred sudbenim tijelima u svezi operacija koje je on ili ona izvršio ili nije izvršio, ili djela koje je on ili ona počinio ili nije počinio, prije, tijekom i nakon operacija, u zavisnosti je li ili nije li operacija bila u dijelu njegove ili njene dužnosti ili tijekom njegove ili njene službe u sigurnosnim i obrambenim snagama.”

Ben Dahan smatra kako će nove zakonske mjere omogućiti IDF-ovim vojnicima da obave svoje zadatke i zaštite državu Izrael i izraelske državljane bez straha od sudskog progona.

Bojimo se kako se s ovakvim zakonom otvara “sezona lova” na Palestince. Voljeli bismo da nismo u pravu, no vrijeme će pokazati koliko je patokracija uzela maha u državi Izrael.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Immunity for IDF soldiers legislation being considered by Israel, a license to kill without prosecution…ever

‘You protect us, we protect you’: Israel mulls legal immunity extension for IDF soldiers

Israel’s hysteria is solidifying its status as a rogue nation

Netanyahu backs calls for convicted Israeli soldier to be pardoned

Israeli Soldier Who Shot Wounded Palestinian Assailant Is Convicted

Israeli Rights Group Releases Video of Army Medic Executing Wounded Palestinian Suspect