ZEMALJSKE PROMJENE

Dijelovi Sahare prekriveni s nanosima snijega od jednog metra

Autor: Ljubica Šaran

Prije nepunih mjesec dana veliki dijelovi Sahare su se zabijelili, prvi put nakon 37 godina. Znanstvenici su smatrali da za takvo što ne treba davati objašnjenja, jer snijeg zna pasti jednom u svakih 40-tak godina, no nakon što su dijelovi Sahare 20. siječnja osvanuli zatrpani pod metar snijega, znanstvena zajednica je odustala od objašnjenja. 

Sahara prekrivena snijegom 23.12.2016. godine.

Sahara prekrivena snijegom 23.12.2016. godine.

Grad Ain Sefra se još 23. prosinca 2016. zabijelio iako se nalazi u saharskom dijelu Alžira. Brojni mediji su se raspisali o tom događaju, smatrajući kako je snijeg u Sahari sasvim vrijedna informacija.

Alžirska Ain Sefra prekrivena snijegom.

Alžirska Ain Sefra prekrivena snijegom.

“Ozbiljni mediji” poput BBC-ja su tvrdili kako temperature oko ništice nisu nikakva novost u ovoj afričkoj pustinji, te da je snijeg zadnji put zabilježen na tom području davne 1979., no tada se snijeg otopio već nakon pola sata. BBC je također napomenuo, da se “božićni” snijeg nije mogao nagomilati te da je već 24. prosinca u potpunosti nestao.

Sniježni opblaci nad Saharom 2017.

Sniježni oblaci nad Saharom 2017.

Na čuđenje pobornika globalnog zatopljenja, veliki dijelovi sjeverne Sahare uključujući i Ain Sefru su 20. siječnja ponovno zabijelili, no ovaj put visina snijega je dosegla nevjerojatnih 100 centimetara, a Alžirci nenaučeni na ovakve pojave su odlučili uživati u snijegu zajedno s djecom.

Sahara zatrpana snijegom.

Sahara zatrpana snijegom.

Snijeg je nastavio padati i tijekom 21. siječnja, a temperature se kreću oko ništice.

Ain Sefra je poznat kao “ulaz u pustinju” pa ipak uopće ne izgleda kao sa se nalazi u Sahari, već se stječe dojam kakvog alpskog zimovališta.

Uobičajen pogled na pustinski grad Ain Sefra s planinama Atlas u pozadini.

Uobičajen pogled na pustinski grad Ain Sefra s planinama Atlas u pozadini.

Meteorolozi su zaključili kako je u 24 sata u Ain Sefri palo duplo više snijega nego li u istom periodu u francuskim Alpama.

Snijeg je uzrokovao prometni kaos, prodavaonice i zanatske radnje su zatvorene, djeca ne idu u školu.

Želite li pregledati galeriju preko cijelog ekrana, klinite na bilo koju sliku.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Freak heavy snowfall hits the Sahara desert; up to one metre deep

The Sahara Desert blanketed by SNOW as a metre of the white stuff covers sand dunes

A metre of snow falls in the Sahara desert

Freak heavy snowfall in SAHARA desert turns massive sand dunes into sledging paradise

Sledging… in the Sahara! African desert region is hit by its biggest snowfall in living memory with snow up to a METRE deep