Pod povećalom MW-a

POD POVEĆALOM MW-a: Valovi od 30 metara postaju stvarnost!

Autor: Ljubica Šaran

Ne tako davne 2013. godine najveći zabilježeni valovi su imali visinu od 19 metara, no 2016. su po prvi put zabilježeni valovi visine od nevjerojatnih 30 metara tijekom oluje u Sjevernom moru, što upućuje na neslućene klimatske promjene.

Tijekom oluje Gertrude krajem siječnja 2016. veliki dijelovi Sjevernog mora su bili prikriveni valovima višim od 10 metara, no 29. siječnja zabilježeni su valovi od 30 metara, što je postavilo novi svjetski rekord.

Snimka valova od 30 metara je obišla svijet, i to s pravom.

Snimka valova od 30 metara je obišla svijet i to s pravom.

U toj oluji su se zatekli mornari broda za snabdijevanje i spašavanje naftnih platformi koji su snimili divovske valove.

Britanska obala tijekom oluje stoljeća.

Britanska obala tijekom oluje stoljeća.

Brod je prolazio kroz najveće valove na području oko stotinu nautičkih milja sjeveroistočno od otočja Shetland.

Pogledajmo zajedno snimku najvećih ikada zabilježenih valova na otvorenom moru.

Do 2011. godine se smatralo kako valovi mogu narasti do 21 metar isključivo u obliku nelinearnih valova ili odbjeglih valova (rogue waves), točnije u slučajevima kada snažne morske struje i vjetar naprave jedan divovski val koji je za duplo ili troduplo veći od ostalih valova. Znanost je takve nevjerojatne valove istraživala te se takav fenomen poznaje pod nazivom “Draupner wave” ili Draupnerov val.

Rijetka snimka odbjeglog vala visine 21 metar.

Rijetka snimka alinearnog vala visine 29 metara.

Takvi valovi su najviše problema stvarali oko rta Dobre nade na krajnjem jugu Afrike, Sjevernom moru, u blizini obala Kalifornije, Biskajskom zaljevu te u dijelovima “Vražjeg mora” oko Japana.

Pogledajmo kako izgleda sraz broda i nelinearnog vala.

Kako biste shvatili kroz što sve prolaze brodovi na nemirnom moru, pogledajmo snimku Clelie II koj su motori zakazali na Antartiku tijekom 2010. tijekom oluje koja je stvorila valove između 10 do 12 metara visine.

Teško je predvidjeti koliki će se valovi zabilježiti za dvije ili tri godine, no sigurni smo da će se rekord valova od 30 metara visine neće dugo održati.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvor:

Ship’s crew faces 30m waves during Storm Gertrude, in the British North Sea

For those in peril: The stomach-lurching moment ship’s crew faced terrifying 100-foot wave during North Sea storm

Wave taller than a six-storey building sets ‘remarkable’ world record

Rogue wave

List of rogue waves – Wikipedia