SVEMIR KROZ TELESKOP

Još jedan asteroid prolazi neposredno pored Zemlje!

Autor: Ljubica Šaran

Prije tri tjedna smo imali ludu sreću jer nas je za dlaku promašio asteroid koji je prošao na pola mjesečeve udaljenosti od Zemlje. Prije par dana je otkriven novi asteroid koji će nas također promašiti za dlaku, te se postavlja pitanje: do kada će nas pratiti sreća jer je očigledno kako u unutrašnji dio solarnog sustava upada sve više neočekivanih svemirskih lutalica? 

Ne tako davne 2015. godine, asteroid 2015HD1 nas je promašio za 73 tisuće kilometara. 2014. godine dio asteroida 2014 RC je pao u neposrednoj blizini glavnog grada Nikaragve. 2013. godine nas je promašio divovski asteroid 1998 QE2, koji, da nas je udario, bi bio prouzročio kataklizmu planetarnih razmjera. 2013. nad Chelyabinskom je eksplodirao dio asteroida 2011 EO40 uzrokujući veliku materijalnu štetu pri čemu je ozlijeđeno tisuću ljudi. 2015. godine na visini od 80 kilometara nad Španjolskom je eksplodirala kometa 169P/NEAT. Da je kojim slučajem eksplodirala na nižoj visini svjedočili bi uništenju velikih područja Španjolske. Znanstvenici svakog dana otkrivaju sve više NEO (Near Earth Object) asteroida i kometa.

Najnoviji NEO asteroid je nazvan 2017 BX, a otkriven je 20. siječnja a pored nas prolazi danas u jutarnjim satima po ETA.

Asteroid je širok oko četiri metra, a dugačak oko 14 metara i pored nas će prozujati brzinom od 16 tisuća milja na sat na udaljenosti od 261 tisuću kilometara od planete.

Još jedan blizak prolaz asteroida. Do kada ćemo imati takvu ludu sreću?

Još jedan blizak prolaz asteroida. Do kada ćemo imati takvu ludu sreću?

Asteroid 2017 BX je sličan asteroidu 2017 AG13 koji je prošao pored zemlje 09. siječnja, no prethodnik je bio velik poput višekatnice te se kretao duplo brže.

Znanstvenici smatraju kako je 2017. AG13 mogao napraviti golemu štetu na većim područjima, dok bi današnji prolaznik mogao uništiti prostor kakvog većeg grada da je kojim slučajem bio usmjeren prema planeti.

Obratite pažnju kako s godinama raste broj NEO asteroida koji nas "promašuju u dlaku".

Obratite pažnju kako s godinama raste broj NEO asteroida koji nas “promašuju u dlaku”.

Interesantno je kako NASA ponovno umiruje javnost s navodima kako je samo 10 do 15% NEO-a opasno po Zemlju, te da su isti manji objekti koji ne predstavljaju veću opasnost i da nas asteroid ne bi trebao udariti u narednih nekoliko stotina godina. Pa ipak, nevjerojatno je da se novi objekti stalno otkrivaju i to neposredno prije bliskog prolaza sa Zemljom. U zadnjih pet godina, imali smo na desetke takvih slučajeva. Slučaj iz Chelyabinska je najbolji dokaz kako bi NASA trebala revidirati svoje proračune ili je jednostavno riječ o “fake newsu” točnije lažnom izvještavanju kako se ne bi stvorila zabrinutost u javnosti ili pak određena razina panike.

Kako god bilo, vrijeme će (ponovno) pokazati koliko nas NASA laže, a mi ćemo nastaviti pratiti prolaznike nad našim glavama.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

An asteroid is about to slip between Earth and the moon — the second near miss in 3 weeks

Asteroid 2017 BX “Rerun” Flies By the Earth

Asteroid 2017 BX “Rerun” Flies By the Earth – YouTube

WATCH LIVE: ROGUE asteroid to skim earth just days after discovery