Pod povećalom MW-a

POD POVEĆALOM MW-a: Fraza “lažna vijest” postala “riječ” godine

Autor: Ljubica Šaran

Rječnik Macquarie je nedavno odlučio da je fraza “lažne vijesti” ili “fake news” postala riječ godine. Tijekom 2016. godine mediji su brujali od “lažnih vijesti” okrivljujući pri tome neovisne medije i blogove za širenje istih te za rusku propagandu. Činilo se kako će neovisni mediji izgubiti bitku, no nakon što je građansko novinarstvo na površinu iznijelo prljavo rublje poput Pizzagatea, Podesta e-mailova i stvarnih krivaca za Panamske dokumente, javnost je frazu lažne vijesti počela vezivati za medijski oligopol smatrajući kako nas profesionalni mediji najviše lažu. 

Po najpoznatijem australijskom rječniku "riječ godine" su zapravo dvije riječi.

Po najpoznatijem australijskom rječniku “riječ godine” su zapravo dvije riječi.

Iako se sama fraza sastoji od dvije riječi “fake” ili lažna i “news” ili vijest, odbor rječnika Macquarie smatra kako su lažne vijesti jedan od najvećih problema 2016. te da se kao takva trebaju pravilno adresirati i prezentirati javnosti. Članovi Macquarie odbora su jednoglasno odlučili kako je “Fake news” nova riječ u australijskom engleskom jeziku iako se piše odvojeno.

Utjecaj lažnih vijesti na društvo

Presstitutes ili novinari koji se prostituiraju za novac.

Presstitutes ili novinari koji se prostituiraju za novac.

Prošle godine su najveći profesionalni mediji bili prepuni lažnih vijesti, njihov utjecaj je bio toliki da se društvenim mrežama počela širiti riječ “Presstitutes” ili novinari koji se prostituiraju za novac šireći pri tome posebno pripremljene informacije točnije vijesti.

Samo pet kompanija posjeduje 90% medija u svijetu.

Samo pet kompanija posjeduje 90% medija u svijetu.

Iako bismo očekivali da su frazu lažne vijesti izmislili neovisni mediji i sama javnost, nju su zapravo stvorili sami urednici medijskog oligopola koji danas drži 90% medijskog prostora.

Glavni urednici najvećih medijskih kuća su shvatili kako se fokus javnost sve više pomiče s njihovih medija na neovisne medije i blogove, zahvaljujući građanskom novinarstvu. Tijekom 2016. je na površinu isplivalo jako puno prljavštine koje su vladajući psihopati htjeli skriti. Dovoljno je da se sjetimo Podesta e-mailova ili pak Pizzagatea.

Medijski oligopol je prošle godine po prvi put upao u iznimno velike probleme s takozvanim Panamskim dokumetima u kojima se zapravo pokušalo okriviti Vladimira Putina za skrivanje ilegalno pribavljenog bogatstva, no uskoro je postalo jasno kako je George Soros i američka vlada iza cijele priče te su Panamski dokumenti nestali u povjesnoj ropotarnici kao da nam nikada nisu prezetirani.

Borba vladajućih psihopata protiv istine je kulminirala s nečuvenim američkim zakonom  H.R.5181Countering Foreign Propaganda and Disinformation Act of 2016, s kojim je Gornji dom američkog parlamenta osigurao stvaranje orwellijanskog društva u kojemu će jedine vijesti dolaziti iz “Ministarstva istine” (State Department ili Ministarstvo vanjskih poslova).

S tim zakonom se svi neovisni mediji a priori smatraju državnim neprijateljima zaslužnim za neprijateljsku propagandu, ponajviše rusku. Nekoliko tjedana nakon toga, EU parlament je izglasao rezoluciju za borbu protiv ruske propagande, no još uvijek nema zakona za državnom cenzurom i mjera protiv neovisnih medija.

U takvom okružju fraza “lažne vijesti” ima nevjerojatnu težinu, te s pravom podržavamo odbor najvažnijeg australijskog rječnika koji je “fake news” još jednom bacio u centar zanimanja javnosti, pa barem to bilo s lingvističke strane.

Sigurni smo kako će se sukob između mainstream medija i neovisnih medija dodatno produbiti te da će do nas dolaziti još više lažnih vijesti upakiranih u državnu propagandu, jedino čemu se možemo nadati je da čitatelji neće vjerovati ama baš ničemu te da će sve podatke koje pročitaju, čuju ili vide provjeravati sami kako bi donijeli vlastite zaključke. Isto to očekujemo i kada čitate naše tekstove, upravo zbog toga i stavljamo izvore naših članaka.

Svako dobro u traženju istine.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

“Fake News” is named Word of the Year by Macquarie Dictionary

‘Fake news’ selected as Macquarie Dictionary’s Word Of The Year

The Committee’s Choice for Word of the Year 2016 goes to…

UDARNA VIJEST: Gornji dom američkog parlamenta odobrio zakon s kojim neovisni mediji postaju ilegalna propaganda

Ovih pet medijskih kompanija kontrolira i oblikuje vijesti koje dolaze do vas!

PIZZAGATE: Pedofilija i sotonizam u srcu Washingtona

PIZZAGATE: Pedofilija i sotonizam u srcu Washingtona, dio drugi

UDARNA VIJEST: Panamski “dokumenti” i “novinarstvo” u službi psihopata iz sjene