PONERIZACIJA DRUŠTVA

Američki policajci ubili i povrijedili više od 55 tisuća građana tijekom jedne godine

Autor: Ljubica Šaran

Problem agresivnog ponašanja američke policije je postao toliko očigledan i neizbježan da su znanstvenici odlučili napraviti istraživanje kako bi saznali koliki je negativan učinak američkih “plavaca” na građane iako bi ih po ustavu oni trebali “štititi i služiti”. Rezultati istraživanja su više negoli alarmantni.

U znanstvenom žurnalu Injury Prevention je nedavno objavljeno istraživanje, pod nazivom: Perils of police action: a cautionary tale from US data sets, u kojemu se otkrilo koliko su američki policajci ubili i ozlijedili građana tijekom 2012. godine.

Zbog čega američki policajci sve više ubijaju ljude koje bi navodno trebali štititi?

Zbog čega američki policajci sve više ubijaju ljude koje bi navodno trebali štititi?

Samo tijekom 2012. policajci su ubili i ozlijedili 55.363 američkih građana tijekom “legalnih intervencija zaustavljanja na cestama, uhićenja i pretresa”. Otkriveno je da se najviše ubijaju, povrjeđuju i uhićuju manjine poput: američkih domorodaca, Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca. Tijekom iste godine najmanje su uhićeni, ubijeni i povrijeđeni bijelci i Azijati.

U zaključku studije stoji kako američka policija koristi prekomjernu silu u svom djelovanju, te tako stvara bijes i proteste javnosti, jer je očigledno kako se često ubijaju i povrjeđuju nevini ljudi.

Znanstvenici su do podataka došli preko Državnog ureda za mortalitet koji je podatke prikupljao od svih zdravstvenih osiguravajućih društava, bolnica i službi hitne medicinske pomoći. Podaci su također prikupljani i od strane FBI-ja te Federalne službe policijskog nadzora i kontakta s javnošću.

Tijekom 2012. godine američka policija je imala 12,3 milijuna intervencija, dok na zaustavljanja i provjere na ulici otpada 2,8 milijuna slučajeva, a na prometno zaustavljanje i provjere otpada milijun slučajeva.

Otprilike na 291 zaustavljanja i provjera jedna je završila smrću ili povredom koja se trebala bolnički liječiti. Za vrijeme legalnih intervencija američka je policija na mjestu ubila 1.063 ljudi, dok je 54.300 završilo u bolnici s teškim povredama. Policajci su fatalne ozljede nanijeli uglavnom s vatrenim oružjem, no oko 12% smrtnih slučajeva je uslijedilo zbog pretjeranog električnog šokiranja s električnim pištoljem.

Sasvim normalno uhićenje u Sjedinjenim Državama.

Sasvim normalno uhićenje u Sjedinjenim Državama.

Znanstvenici su zaključili kako policajci pucaju da bi ubili, a ne ranili ili onesposobili, te da zbog takvog stava većina oružanih intervencija završi s fatalnim povredama. Također je otkriveno da je ubijeno više muškaraca negoli žena.

Javnost je posebno reagirala na smrt nenaoružanog Philando Castile kojeg je policajac usmrtio s pištoljem iz neposredne blizine, dok je njegova djevojka snimala događaj.

Drugi slučaj policijske brutalnosti je ubojstvo Alton Sterlinga zbog koje je većina Amerikanaca gotovo izgubila povjerenje u policiju.

Nevjerojatno je kako Sjedinjene Američke Države glase za perjanicu demokracije, te napadaju države koje navodno nemaju dovoljan nivo civilnih i političkih sloboda, a uopće ne mogu shvatiti koliko su američki organi reda i mira daleko od poštivanja osnovnih civilnih prava. Možda je problem američke policije u tome što je nastala na temeljima organizacija za lov odbjeglih robova te ne može obraćati pažnju na civilne zakone i ustav. Možda je problem u tome što se američka policija već godinama obučava i naoružava kao “okupatorska sila“, a ne kao civilni službenici i organi reda i mira.

Epidemija policijske brutalnosti je odličan pokazatelj poneriziranog društva s kojim vladaju psihopati. Dok god ne shvatimo tko s nama upravlja i kako se društvo mijenja s psihopatskim utjecajem, mi nećemo vidjeti da se situacija poboljšava.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Perils of police action: a cautionary tale from US data sets

Over 55k Americans injured, killed by US police in just 1 yr – study

US police killed or injured more than 55,000 people during ‘legal interventions’ in 2012

US police killed or injured more than 55,000 people in one year

First of Its Kind Study Shows 55,400 People Hospitalized or Killed by US Cops in a Single Year