PRIZMA DRUŠTVA

UDARNA VIJEST: Radijacija u Fukushimi veća no ikad, u jednom od reaktora otkrivena rupa!

Autor: Ljubica Šaran

Prošlo je šest godina od katastrofičnog cunamija i havarije na tri reaktora nuklearke Fukushima. Unatoč tvrdnjama japanskih vlasti da je nuklearka pod kontrolom, činjenica je da je upravo otkrivena rekordna radijacija i rupa u zaštitnom omotaču Fukushiminog reaktora broj dva. 

Radijacija unutar drugog reaktora nuklearke Fukushima se popela na 530 Sieverta na sat. Očitanja je napravio TEPCO, kompanija odgovorna za gradnju spomenute nuklearke i mnogobrojne pogrešne procjene glede njenog rada i sanacije. Za sada se zna kako je radijacija najveća ispod zaštitnog omotača nuklearnog reaktora što upućuje na proboj istoga.

Oštećena nuklearka Fukushima šest godina nakon havarije predstavlja veliku prijetnju po naše globalno zdravlje.

Oštećena nuklearka Fukushima šest godina nakon havarije predstavlja veliku prijetnju po naše globalno zdravlje.

Nakon havarije elektrane u 2011. rekordna radijacija je iznosila 73 Sieverta na sat, povećanje od 457 Sieverta na sat je iznimno zabrinjavajuće, naročito ako se zna da je radijaciji iz ove nuklearke trebalo tri dana da sa zračnim strujama prekrije cijelu planetu.

TEPCO-vi stručnjaci su objasnili kako postoji mogućnost od 30% pogreške, jer se radijacija ne može direktno izmjeriti već se ista mjeri uz pomoć takozvanog šuma u video nadzoru. Po tom bi najmanja moguća radijacija trenutačno trebala iznositi 370 Sieverta po satu, dok bi najveća moguća radijacija trebala iznositi 690 Sieverta na sat.

Da bismo objasnili o kolikoj je radijaciji riječ predočit ćemo podatke s Wikipedije:

Simptomi ekvivalentnih doza radijacije primljenih u jednom danu:

  • 0 do 0,25 Sv (Sieverta): nema simptoma;
  • 0,25 do 1 Sv: neki ljudi osjete mučninu i gubitak apetita; nastaju oštećenja koštane srži, limfnih čvorova i slezene;
  • 1 do 3 Sv: srednja do teška mučnina, gubitak apetita, zaraze (infekcije); teža oštećenja koštane srži, limfnih čvorova i slezene; oporavak nije siguran
  • 3 do 6 Sv: teška mučnina, gubitak apetita, unutarnja krvarenja, zaraze (infekcije), proljevi, ljuštenje kože, sterilnost i smrt ako se ne liječi;
  • 6 do 10 Sv: svi gornji simptomi i dodatno oštećenje središnjeg živčanog sustava; najvjerovatnija smrt;
  • iznad 10 Sv: oduzetost (paraliza) i smrt u toku tjedan dana.

Novootkrivena radijacija predstavlja problem za rastavljanje same nuklearke. Prema podacima japanskog Nacionalnog instituta za radiolšku znanost, današnja medicina nema mogućnosti liječenja osoba koje su ozračene unutar prostora nuklearke Fukushima. Drugim riječima radnici i tehničari koji još uvijek rade na Fukushimi su osuđeni na kancerogene bolesti i smrt.

TEPCO je planirao početi s rastavljanjem Fukushime 2021. godine nakon hlađenja jezgre rekatora, dok bi rastavljanje trebalo potrajati gotovo 50 godina. Pa ipak čini se da uprava ove elektro kompanije nije svjesna stanja na terenu ili (kao i do sada) skriva te iste činjenice od javnosti.

Čak što više, uprava TEPCO-a tvrdi kako nije sigurna “zašto je radijacija unutar nuklearke Fukushima tako naglo skočila” te da su možda “prijašnja mjerenja bila pogrešna” ili se “uvjeti unutar nuklearnih reaktora naglo mijenjaju”.

Snimka rupe u jednom od reaktora nuklearke Fukushima.

Snimka rupe u jednom od reaktora nuklearke Fukushima.

Roboti s kamerama su unutar primarnog ovoja nuklearnog reaktora snimili zastrašujuću rupu promjera dva metra. Stručnjaci smatraju da je rupa nastala “topljenjem nuklearne jezgre” i njezinim probojem, taj fenomen je javnosti poznat kao “kineski sindrom” po istoimenom filmu iz 1979.

Nakon objave snimaka, glasnogovornik TEPCO-a je izjavio sljedeće:

“Moguće je da je rupu stvorilo taljenje nuklearnog goriva, no to je samo jedna hipoteza. Smatramo da nam predočene fotografije daju uvid u vrijedne informacije, no ipak potrebno je daljnje istraživanje iako je jako teško predvidjeti realno stanje unutar samog reaktora.”

Istraživanje samog reaktora je gotovo nemoguća misija, najnapredniji robot za istraživanje visoko ozračenih područja može podnijeti radijaciju od 1.000 Sieverta. Po prijašnjem stanju radijacije od 73 Sieverta po satu, robot je mogao djelovati unutar reaktora nepunih 10 sati. S obzirom na najnoviju količinu radijacije od 530 Sieverta po satu, robot neće moću djelovati više od dva sata.

Robot IRID u oštećenom Fuksuhiminom reaktoru broj dva, može izdržati najviše dva stara, nakon toga postaje neupotrebljiv jer će se dijelovi robota početi topiti i kvariti.

Robot IRID u oštećenom Fuksuhiminom reaktoru broj dva, može izdržati najviše dva sata, nakon toga postaje neupotrebljiv jer će se dijelovi robota početi topiti i kvariti.

Unatoč zastrašujućim količinama radijacije TEPCO je planirao poslati robota u reaktor broj jedan tijekom 01. ožujka, a ulazak u reaktor broj dva je obustavljen do daljnjega.

Mapa širenja radijacije iz Fukushime napravljena od strane američke National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Mapa širenja radijacije iz Fukushime napravljena od strane američke National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Tijekom snimanja reaktora u 2015. godini, nisu bile vidljive anomalije u zaštitnom omotaču iako je pronađena akumulacija radioaktivne vode u podrumu nuklearke. Japanska vlada je takvu informaciju nonšalantno iznijela u medije, prešućujući činjenicu kako je do same havarije, svakoga dana iz Fukushime u Pacifik curilo 300 tona radioaktivnog otpada.

Japanske vlasti smatraju kako će troškovi rastavljanja nuklearke Fukushima preći 190 milijardi dolara što je duplo više od prvotne pretpostavke, pa ipak s ovim novim informacijama cijena bi trebala biti još i viša.

S obzirom na sve rečeno, možda je pravi trenutak da se upoznate s djelovanjem joda točnije Lugolove otopine kako biste se zaštitili od potencijalne radijacije, o ovoj temi više možete pročitati ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Radiation levels at Fukushima are so high that they can MELT robot camera probes sent into the reactors

Radiation Levels Are Soaring Inside the Damaged Fukushima Nuclear Plant

Radiation at Fukushima plant hits 5-year high

Radiation levels in the Fukushima reactor are soaring unexpectedly

Melted Fuel Debris Possibly Located at the Fukushima Daiichi Nuclear Plant

Fukushima Radiation Has Contaminated The Entire Pacific Ocean (And It’s Going To Get Worse)

Fukushima radiation skyrockets after possible fuel breach

Highest radiation reading since 3/11 detected at Fukushima No. 1 reactor

5 years later, Fukushima radiation continues to seep into the Pacific Ocean