U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

‘Gray rock’ strategijom protiv psihopatije

Autor: Anamarija Vukojević

Do sada smo većinom pisali o utjecaju psihopatije na naše društvo i o karakteristikama psihopata koje bi vam mogle pomoći da ih na vrijeme prepoznate i maknete se iz njihovog okruženja. No, što ako nemate izbora i ako ste prisiljeni na neko vrijeme pa čak i godinama biti u njihovom okruženju? Pošto ne postoji način da pobijedite psihopatu u njegovoj igri, jedini način na koji možete preživjeti životne situacije s ovim predatorom je primjenjivanje strategije iz koje ćete izaći živi, zdravi i pametniji za još jedno iskustvo. Naravno, jedno je teorija a sasvim nešto drugo praksa. Nadamo se da će vam ova poznata strategija dati barem naputke u kojem smjeru trebate odrediti svoje ponašanje za svaku novu situaciju u kojoj se nađete s psihopatom.

Opće pravilo u suočavanju sa zloćudnim narcisom, psihopatom, sociopatom, drama ‘queenom’, ‘stalkerom’ (uhoditeljem) ili drugim emocionalnim vampirima je neodgovaranje odnosno nereakcija. Što manje kontakta s takvim osobama se, do sada, pokazalo kao najbolji način obrane od njih.

Mnogi od nas su pokušali prekinuti vezu s psihopatom i naučili su da to nije baš tako lak zadatak, s obzirom na njihovu sposobnost glumljenja žrtve ili korištenje šarma. Zbog neznanja o psihopatskom načinu djelovanja prekidanje veze s psihopatom može trajati jako dugo, a ponekad može završiti i katastrofalno, po nas. Psihopate često obećaju da će se promijeniti, ali to se zapravo nikada ne događa. Oni dobro poznaju emocionalne zamke. Za njih je navlačenje i apeliranje na naše emocije čista zabava. Zapravo, čak i kad uspijete ostaviti psihopatu on postane odlučan u želji da vas kazni još ozbiljnije jer ste si dopustili da mislite da možete biti samostalni i da možete živjeti bez njega.

Čak i ako uspijete ne pasti na njihov šarm i ne primite ih natrag, to je najopasnije vrijeme za osobu koja prekida s psihopatom. On osjeća bijes i odbačenost. Gubljenje kontrole nad nekom osobom nije samo narcistička povreda za njih, oni osjećaju duboku prazninu kad ih partner napusti, čak i ako su namjeravali ubiti svog partnera. Razlog zašto je to tako jer su izgubili kontrolu. Psihopati moraju osjećati da imaju kontrolu svo vrijeme. Osim toga, izgubili su svoj slastan svakodnevni obrok koji im je žrtva i nesvjesno pružala.

Za ove situacije bi vam mogao poslužiti ‘gray rock’ (siva, neprimjetna stijena). Iako sam naziv ove strategije otprilike daje naslutiti o čemu se radi, slijedi objašnjenje:

Gray rock je prvenstveno način poticanja psihopata, ‘stalkera’ ili druge emocionalno neuravnotežene osobe s karakternim poremećajem da izgube interes za vas. Ono se razlikuje od nekontakta ili prekidanja kako ne biste probudili sumnju da izbjegavate kontakt s njima. Umjesto toga, na ovaj način omogućavate kontakt, ali dajete samo dosadne, monotone odgovore, tako da parazit mora ići negdje drugdje za svoju opskrbu dramom. Kada je kontakt s vama dosljedno nezadovoljavajući za psihopata, njegov um prestaje biti zainteresiran za vas. Psihopati su ovisnici o drami i ne mogu podnijeti da im je dosadno. S vremenom, on će naći novu osobu za doživljavanje drame, i početna privlačnost prema vama će jenjavati sve dok potpuno ne utihne. Na kraju, nestati će iz vašeg vidokruga u potrazi za boljim i interesantnijim plijenom. ‘Gray rock’ je način treniranja psihopata kako bi vas vidio kao nezadovoljavajući objekt u njegovoj potrazi za zabavom, što ste dosadniji to će mu prije dosaditi vaša prisutnost, pošto psihopat ne može podnijeti dosadu.

‘Gray rock’ strategija je nešto slično kao korištenje izlike da se izvučete iz nekog odnosa riječima:”Nije do tebe, do mene je.

Iako je na svakih sto muškaraca psihopata jedna žena psihopat vrijedno je znati da one također mogu biti izuzetno naporne, agresivne i uporne u zagorčavanju tuđih života, te se vjerojatno radi o puno goroj vrsti psihopata odnosno esencijalni psihopat.

Iako je na svakih sto muškaraca psihopata jedna žena psihopat vrijedno je znati da one također mogu biti izuzetno naporne, agresivne i uporne u zagorčavanju tuđih života. Osim toga, iako su one rijetkost, obično se radi o najgoroj vrsti psihopata odnosno esencijalnom psihopati. U prilog tome je brutalan slučaj Susan Monice u Oregonu koja je optužena da je ubila dva svoja radnika a zatim njihova tijela bacila svinjama. Njeno objašnjenje ovog događaja još jednom potvrđuje da u takvoj osobi nema niti trunke grižnje savjesti i krivnje: “Moja prva žrtva, Stephen Frank Delicino, se sam upucao u glavu pet puta te su ga zatim moje svinje odvukle. Drugu žrtvu, Roberta Haneya, ubila sam iz samilosti jer su ga već napale moje svinje.”

‘Gray rock’ strategija na poslu

Vjerojatno se većina nas susrela na poslu s nekim oblikom psihičko ili emocionalno poremećene osobe. I svi znamo koliko je teško raditi šest dana u tjednu da bismo zaradili plaću s kojom jedva da pokrivamo troškove. A kad ih pokrijemo, ponovno nas čeka utrka za pribavljanjem novca kako bi platili nove troškove. Bez prilike za normalan i zdrav san, s brzom hranom koju pojedemo samo kako bi prekinuli osjećaj gladi a onda kad se vratimo kući, ponovo obveze. I tako u krug. Gadna petlja, no ako uz sve to još imamo probleme na poslu a obično ih svi imamo, život postaje pravi pakao. Ako niste dobili neko veliko nasljedstvo ili lovu na igrama na sreću, jedino što Vam preostaje je da promijenite posao, no što ako na sljedećem poslu situacija bude još gora? Ne preostaje vam ništa drugo nego prikupljanje znanja kako se nositi s takvim osobama i kako iz toga izađi živ, zdrav i pametniji za još jedno iskustvo. Da biste preživjeli ovakve situacije vrijedno je znati da psihopati ne vole kad pokazujete neki svoj talent ili vrijednu vještinu, s čime biste u njima mogli probuditi zloćudnu zavist. Koristeći predložene strategije, vi zapravo trebate nestati u pozadini, i nikako se ne biste trebali isticati. Ukoliko to uspijete, postoji mogućnost da se oni neće niti sjećati da su vas ikada upoznali. No, ako ste zbog nečega potaknuli njihov okidač i fokus na vas, još uvijek možete iskoristiti ‘gray rock’ strategiju. Pričajte im o sebi na najdosadniji način koji vam padne na pamet, pričajte o svom dosadnom životu. Detaljno im opisujte neki dosadni posao koji ste odradili kod kuće za vikend. Nekim ljudima prirodno nedostaje drame u životu i načinu na koji se izražavaju. Pronađite te ljude i pokušajte se držati njih kad god je psihopat blizu.

Postoji razlika između psihopata i onih s kojima je jednostavno teško raditi, razlika je u tome što psihopati ne osjećaju ikakvu krivnju, grižnju savjesti niti imaju empatije i savjest. Nemojte donositi zaključak na osnovu prvog dojma o nekome nego pokušajte s vremenom prepoznati karakteristike o kojima smo pisali ovdje.

U današnje vrijeme prava je sreća naći posao, pogotovo ako je u struci. No, počesto takva prilika krije barem jednog psihopatu, narcisa ili nekog sličnog koji će nam na sve moguće načine pokušati zagorčati život.

U današnje vrijeme prava je sreća naći posao, pogotovo ako je u struci. No, počesto takva prilika krije barem jednog psihopatu, narcisa ili nekog sličnog koji će nam na sve moguće načine pokušati zagorčati život. © vm/E+/Getty Images

Zajedničko skrbništvo, što onda?

Ako ste prisiljeni nastaviti odnos s psihopatom, ‘gray rock’ bi vam i tu mogao poslužiti. Kad roditelji dijele skrbništvo, radi se o vrlo delikatnoj i opasnoj situaciji, po sve strane, a pogotovo po dijete. Takvo nešto može vrlo lako dovesti do provokativnih situacija, a psihopati pružiti puno vremena, energije i prostora za njihovu zabavu odnosno dramu. Psihopat će isprobati sve moguće taktike, kako bi pronašao ono što najbolje pali vaše okidače, ono na što ste osjetljivi. Primjenjujući ‘gray rock’ strategiju u ovim situacijama najbolje je reagirati obrnuto, na ono što vas najviše dotiče ostanite hladni, a ono što vas najmanje dotiče reagirajte kao da vas dira. Ovo će navesti psihopatu da se fokusira na pogrešne stvari. Sjetite se, psihopati nemaju osjećaja za vrijednosti, tako da on ne može sam shvatiti što je vrijedno za nas – osim ako mu to sami ne pokažete. Selektivni ‘gray rock’ mu pokazuje samo mamac. Kad zaštićujemo svoju djecu možemo se ugledati na prirodu: Ptice roditelji koji imaju mlade znaju glumiti slomljeno krilo kad se grabežljivac nalazi u blizini. Svojom lažnom ranjivošću umanjuju pažnju od stvarne ugroženosti, njihovih beba. U ovom primjeru, selektivni ‘gray rock’ zamagljuje sve emocije u pozadini, osim one koje predator želi vidjeti.

Iako bi vam se moglo ovo činiti pomalo naivno, pogotovo zato što neka istraživanja tvrde da su psihopati većinom inteligentni, najveći razlog zašto se ova strategija pokazala uspješnom je činjenica da psihopati preziru dosadu. Njima je potrebna stalna stimulacija kako bi ju izbjegli. I ne radi se o standardnom iskustvu koje ljudi smatraju vezano uz dosadu, radi se više o opresivnoj dosadi. Drama je za psihopate lijek za dosadu. Za dramu su im potrebni i glumci i publika. Jednom kad drama ponovo počne, oni se osjećaju kompletno i živo. Oni se osjećaju osnaženo kad misle da vuku konce koji izazivaju naše emocije/reakcije. Bilo kakva emocija će poslužiti, dok god je ona odgovor na njihovu akciju.

Psihopat je ovisnik o moći. Svoju moć stječe dobivanjem pristupa našim emocijama. On je svjestan toga i zna da nas treba stalno testirati kako bi bio siguran da smo još uvijek pod njegovom kontrolom. Trebali bismo ga uvjeriti da smo još uvijek dio ove prešutne pogodbe, da ga i dalje činimo sretnim i izbjegavamo njegov gnjev. Njemu je potrebna drama kako bi iznova i iznova iskusio moć manipuliranja nad našim emocijama. Kao i kod bilo koje ovisnosti, za psihopatu je uzbudljivo kada dobiva svoju opskrbu emocionalnim reakcijama. Što više puta doživi nagradu za dramatično ponašanje, više ovisan o njoj postaje. Isto tako, kada nagrada prestane dolaziti, on postaje uznemiren. Osjećaj dosade će ga tjerati na stvaranje više drame. Ako ostanemo na našem pravcu i ne pokazujemo emocije, psihopat će na kraju odlučiti da je njegova igračka slomljena. Igračka više ne izbacuje emocije od kojih se psihopat može nahraniti! Najvjerojatnije je da će skliznuti daleko kako bi pronašao novu igračku.

Iako ‘gray rock’ tehnika dolazi s upozorenjem: psihopati su opasni ljudi, ako ste u vezi s jednim koji vas je već odlučio ubiti, biti će teško da se predomisli. Možda vas već truje ili je sabotirao vaše vozilo. Morate poduzeti sve potrebne mjere opreza. U tom slučaju, ‘gray rock’ vam može samo omogućiti vrijeme koje vam je potrebno kako biste pobjegli od njega.

Zašto je ova metoda uspješna?

Psihopati vole sjajne, lijepe stvari koje se lako primjećuju. Ove stvari stvaraju uzbuđenje i oslobađaju psihopate od stalno prisutne dosade. Vaše emocionalne reakcije su njihova hrana, no to nije jedino što žele od vas.

Oni zavide svemu što je lijepo, sjajno i svjetlucavo što imate i želi sve što za što se smatra da ima vrijednost. Morate sakriti od njega sve što bi mogao uočiti i zavidjeti vam na tome. Ako ste privlačna osoba, morate to promijeniti za vrijeme kontakta s psihopatom. Koristite šminku kako biste dodali vrećice ispod očiju, a ne da biste ih sakrili. Ako ste u poslovnim dogovorima s psihopatom, vaš novac ili bilo koja imovina koju posjedujete može vrlo brzo nestati u vidu “loše investicijske odluke” (konzultirajte se sa svojim odvjetnikom o tome). Vaš sjajan sportski automobil morate skloniti. Ako imate veliki ugled, možete slobodno očekivati da klevete koje čujete po gradu dolaze od njega. Nemojte si dopustiti da vas stavi u bilo koji sramotni položaj ili vas gurne u histerično ponašanje. Razlog zašto vam želi oduzeti te stvari nije nužno jer ih on želi za sebe, to je zato što želi vidjeti vaše bolne emocije na licu kada izgubite te stvari. On želi moć kontrole situacije povezane s činjenicom da je on taj koji vam je te stvari i oduzeo. Preventivnim uklanjanjem ovih stvari iz vašeg života za vrijeme kontakta sa psihopatom, i ne izražavanjem emocija u trenutcima gubitka, vi i dalje imate mogućnost trenirati psihopatu da ste najdosadnija osoba na svijetu, netko tko on nikada ne bi želio biti.

Ono što je zanimljivo kod ove metode je korištenje pojma ‘siva stijena/kamen’ kako bi se objasnilo što je cilj u komunikaciji sa psihopatom, neprimjetnost. Isto kao što u prirodi možemo naći sivo kamenje koje gotovo nitko ne primjećuje. Ne sjećate se nekoga specifičnog kamena kojeg ste vidjeli danas jer se oni jednostavno stapaju s krajolikom. Upravo to je ono što želite kanalizirati kad se suočavate s osobama s karakternim poremećajem. Vaša ‘dosadna’ priroda će vas zakumflirati i psihopat vas vjerojatno neće niti zamjetiti.

Ako vam se čini teško biti nevidljiv kako biste se zaštitili od psihopate uvjeravamo vas da je napogibeljnije misliti da ima načina da pobijedite psihopatu u njegovoj vlastitoj igri.

Ako vam se čini teško biti nevidljiv kako biste se zaštitili od psihopate uvjeravamo vas da je napogibeljnije misliti da ima načina da pobijedite psihopatu u njegovoj vlastitoj igri.

Naravno, najbolji način da izbjegnete takve osobe je da se maknete od njih što je prije moguće. Također je teško izkalkulirati svaki potez koji će psihopat povući i odrediti koja je strategija najbolja u tom trenutku. Umjesto da ga pokušavate nadmudriti, pokušajte ovu strategiju. Postanite jednostavni, skromni i ponizni objekt u prirodi koji ima svu potrebnu mudrost da izbjegne primjećivanje.

Koliko god nam je teško prihvatiti da živimo među ljudima s različitim karakternim poremećajima važno je znati ono što je Laura Knight-Jadczyk rekla u uvodu u remek djelu Andrew M. Lobaczewskog Politička ponerologija, knjigu koju svima toplo preporučamo:

Ono što razlikuje sociopata koji živi od rada drugih od sociopata koji povremeno opljačka poneku radnju, ili ono što razlikuje sociopata koji je obični ugnjetavač od onog koji je ubojica, nije ništa drugo nego socijalni status, ambicija, intelekt, krvožednost ili jednostavno splet okolnosti, odnosno, prilika.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

The Gray Rock method of dealing with psychopaths

Surviving the office psychopath

Kad dobijete otkaz od šefa psihopate, što onda?

Psihopate – ljudska predatorska podvrsta

Upravljaju li vašom tvrtkom psihopate?

Psihopati (sociopati) među nama – istine i mitovi

Sociopat, apat, empat – trokut u kojem učimo životne lekcije

Upoznajte se s osobinama psihopata

Podrijetlo zla među ljudima

How to protect yourself from a ‘successful’ psychopath

No strings on me: Is there a psychopath in your life?