PONERIZACIJA DRUŠTVA

Psihopatsko društvo zatire muževnost

Autor: Ljubica Šaran

Najčitaniji modni magazini su se složili kako je najbolji ovogodišnji modni dizajner za mušku kolekciju Španjolac Palomo Spain. Unatoč pohvalama i oduševljenjem koje pljušti sa svih strana, mi ne možemo doći k sebi te se pitamo: je li društvo zaista postalo toliko “bolesno” nakaradno i dekadentno da tragikomične idiotarije zamjenjuje s muževnošću?

Po magat+zinu Gentleman's Gazette iz 40-tih godina XX. vijeka Cary Grant je bio najbolje i najelegantnije obučen muškarac koji odiše "muževnošću i stilom".

Po magazinu Gentleman’s Gazette iz 40-tih godina XX. vijeka Cary Grant je bio najbolje i najelegantnije obučen muškarac koji odiše “muževnošću i stilom”.

Nikada se moda nije tako brzo mijenjala kao danas. Andy Warhol je još tijekom početka 80-tih godina XX. vijeka objasnio kako se “se više nema što otkriti u svijetu mode, te jedino preostaje brza reciklaža i kratkih 15 minuta slave.”

Modno osviješten muškarac po Palomo Spainu.

Modno osviješten muškarac po Palomo Spainu izgleda kao maloljetno seksualno roblje u kakvom bordelu.

Nekada se smatralo kako je modno osviješten muškarac odiše stilom i elegancijom kako bi naglasio svoju muženost. Danas je modno osviješten muškarac izgubio svoju muževnost, te postaje predmet želja muškaraca koji ne mare za žene.

Takvo što najbolje možemo vidjeti u tragikomičnoj modnoj paleti Palomo Spaina koji je po kritikama Vogua i drugih modnih magazina, napravio “najvjerojatniju, najdivniju, najdekadentniju i najzločestiju” mušku kolekciju.

Sean Connery je desetlijećima predstavljao pojam elegancije i muževnosti. Ovdje ga vidimo obučenog u formalnoj veziji tradicionalnog škotskog kilta.

Sean Connery je desetljećima predstavljao pojam elegancije i muževnosti. Ovdje ga vidimo obučenog u formalnoj verziji tradicionalnog škotskog kilta.

Možda će se neki naći uvrijeđeni s načinom na koji mi doživljavamo modu, no moda bi trebala pokazivati kreativnost, praktičnost, ljepotu i eleganciju, a ne vulgarnost, agresivnost i gubitak muževnosti ako je riječ o muškoj modi, točnije gubitak ženstvenosti ako je riječ o ženskoj modi uz naglašavanje sirovih strasti i “mokrih snova” zaludjelih “dizajnera”.

Kakva je ovo moda?

Kakva je ovo moda?

Iako je Palomo Spain pokupio sve lovorike, ne možemo se oteti dojmu kako njegovi kostimi nemaju ama baš nikakve veze s muževnošću, već pokušava provocirati gledatelje, pretpostavljamo da je zbog toga Vogue okaraktizirao Spainovu kolekciju s epitetom “najzločestija”. Pohvale koje su došle iz svjetskih modnih magazina samo pokazuju da nešto zaista nije u redu s našim društvom, da je psihopatija ušla na velika vrata i u modnu industriju uništavajući pri tome sve tradicionalne odlike ljepote i kreativnosti, a o funkcionalnosti da ne govorimo. Istina je da je ljepota u očima promatrača, no zaista bismo voljeli znati kakvi su to standardi koji ovakve kolekcija čine “najboljima”?

Kakva je ovo moda?

Model za maškare ili prava moda? Po zaključcima modnih kritičara u pitanju je vrhunska muška moda.

Dečki koji bi obukli ove “karnevalske” modele bi vjerojatno dobili upalu mjehura, da ne govorimo o bilo čemu drugome.

Elegantni Brad Pitt na premijeri filma Furry tijekom 2014. Pitt je još jedna ikona elegantnog i muževnog modno osviještenog muškarca.

Elegantni Brad Pitt na premijeri filma Furry tijekom 2014. Pitt je još jedna ikona elegantnog i muževnog modno osviještenog muškarca.

Ponerizacija društva zaista nikada nije bila toliko snažna i vidljiva. Moda je postala “igralište” za sve moguće čudake, a neoliberali smatraju da je u pitanju “sloboda izražavanja” gubeći pri tome smisao što bi moda trebala značiti.

Kako biste dobili što bolju sliku Spainove “mode”, predstavljamo vam galeriju njegove zadnje modne kolekcije za muškarce, vi sami odlučite po vlastitoj savjesti je li takva “moda” lijepa, muževna, praktična, elegantna i pokazuje li ona pravo lice i naličje današnjeg muškarca.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.