Pod povećalom MW-a

ČITATELJI ODGOVORILI NA PITANJE: Koliko Sjedinjene Američke Države utječu na našu politiku?

Autor: Ljubica Šaran

Sjedinjene Države se smatraju predvodnicom zapadnjačke demokracije i “vođom slobodnog svijeta”, stoga smo odlučili pitati naše čitatelje: “koliko Sjedinjene Američke Države utječu na našu politiku?”. Odgovori su poprilično interesantni.

Iako se na zapadu tvrdi kako je Ruska Federacija najveća prijetnja globalnom miru, možda bismo trebali malo razmisliti gdje sve SAD imaju vojne baze po svijetu i koliko ih je.

Iako se na Zapadu tvrdi kako je Ruska Federacija najveća prijetnja globalnom miru, možda bismo trebali malo razmisliti gdje sve SAD imaju vojne baze po svijetu i koliko ih je.

Sjedinjene Američke Države imaju najveći vojni budžet na svijetu, po svijetu su izgradile 737 vojnih baza u 63 države, a u njima stalno boravi najmanje 1.000 vojnika. Američke baze su u potpunosti zatvorene za kontrolu i nadzor “zemlje domaćina”. Nama je najbliža američka baza na Kosovu Camp Bondsteel, ona je i druga najveća američka vojna baza u Europi.

Bivši predsjednik Barack Obama je proveo dva mandata u Bijeloj kući, no za to vrijeme nije proveo niti jedan jedini dan u miru. Unatoč svemu Ruska federacija se smatra najvećom vojnom prijetnjom zapadnjačkim demokracijama. Demokratska kandidatkinja u bivšim predsjedničkim izborima Hillary Clinton je smatrala kako je “Amerika velika jer je Amerika dobra”, a mi se pitamo: po čemu je to Amerika dobra i za koga je dobra. Hillary Clinton i Barack Obama su pokazali svoje pravo lice s ubojstvom Gaddafija i uništenjem Libije, najbogatije afričke zemlje koja je zahvaljujući “američkoj pomoći” postala leglo islamskih terorista i generator velikog broja izbjeglica.

Kako god bilo osim vojne prisutnosti i stalnog ratovanja, Amerika ima i veliki politički i ekonomski utjecaj na zemlje koje njoj gravitiraju (milom ili silom). A naši čitatelji o njenom utjecaju imaju posebno mišljenje.

Učešće manje negoli u prošloj anketi.

Sudjelovanje manje negoli u prošloj anketi.

Pitanja su pročitala 67 sudionici, no samo je 20 odlučilo ispuniti anketu.

Pitanje je bilo: koliko Sjedinjene Američke Države utječu na našu politiku?

Odgovori na našu anketu.

Odgovori na našu anketu.

Odgovori su sljedeći.

Odgovori glase.

Odgovori glase.

Čak 90% sudionika je odgovorilo: SAD su centar vladajućih psihopata, sve međunarodne institucije i banke su u njihovim rukama, upravljaju s politikom svih zemalja na Zapadu, a one države koje ne prate njihovu samovolju završavaju kao Libija, Irak, Afganistan, Nigerija, Sirija i Somalija. 10% sudionika smatra kako SAD imaju glavnu riječ no da najviše utječu kroz NATO i UN.

Iako je ovaj put sudjelovalo jako malo ljudi, čini nam se kako naši čitatelji i te kako dobro znaju koliki je i kakav utjecaj Sjedinjenih Država na našu politiku.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.