PRIZMA DRUŠTVA

Pri povlačenju svog zlata iz Amerike, Njemačka dobila poluge s tuđim oznakama

Autor: Ljubica Šaran

Njemačka je insistirala na povlačenju svojih zlatnih poluga iz trezora u Sjedinjenim Državama. U početku su se Amerikanci protivili i odugovlačili su proces repatrijacije, no na koncu je Njemačka dobila tristo tona zlata, no popriličan dio istih je imao strane oznake. Analitičari su primijetili kako se nešto zasigurno događa kada je Njemačka požurila s repatrijacijom zlata tri godine prije krajnjeg roka isporuke. 

Trezori za zlato u New Yorku.

Trezori za zlato u New Yorku.

Njemačka centralna banka je odlučila požuriti s povlačenjem zlatnih poluga iz američkih trezora u New Yorku. Bundesbank je završio s relokacijom državnoga zlata u siječnju 2017. pune tri godine ispred roka. Carl-Ludwig Thiele, zaposlenik Bundesbanke, tvrdi kako je sam proces vraćanja zlata u Njemačku bio “nezanimljivo bez nepravilnosti”. Do kraja 2016. Njemačka je vratila 47,9% državnih rezervi zlata u njemačke trezore u Frankfurtu. Od toga je tijekom 2013. iz SAD-a vraćeno 111 tona zlata, dok je iz Pariza vraćeno 105 tona zlata. U trezorima Bank of England se nalazi još 12,8% državnih zlatnih zaliha, 36,6% je još uvijek u New Yorku, dok je u Parizu ostalo još 2,7%.

U siječnju 2017. Nijemci su izvijestili medije kako planiraju pohraniti polovicu od 3,378 tona državnih zlatnih rezervi u vlastitim trezorima, no medijima nisu objasnili zašto su se odlučili na takav potez što je stvorilo popriličan nemir u krugovima financijskih analitičara.

Prema prvotnom planu, Njemačka je trebala prebaciti 300 tona zlata iz New Yorka i 374 tona zlata iz Pariza do 2020. godine, unatoč svemu promijenila je plan i požurila je s vraćanjem svoga zlata iz SAD-a. Valentin Katasonov profesor Instituta za međunarodne odnose (MDIMO) smatra kako su Sjedinjene Američke Države raspolagale s njemačkim zlatom kako im je odgovaralo:

“Postoje brojne indikacije kako zlato nije bilo fizički prisutno u trezorima New Yorka kada je Njemačka tražila njegovo vraćanje. Naravno, SAD su pokrenule vraćanje zlata no uz jedan interesantan detalj. Kada ostavite svoju prtljagu na čuvanje, tada očekujete da će vam se vratiti vaša vlastita prtljaga. Unatoč svemu Njemačka je dobila ‘pogrešnu’ prtljagu.”

Brojni mediji su izvijestili kako je Bundesbanka dobila “nazad” zlatne poluge s različitim oznakama, što sugerira da su Sjedinjene Države zamijenile njemačke poluge s različitim polugama koje su kupile na tržištu.

Njemačke vlasti su 2013. su donijele odluku o vraćanju državnih zlatnih rezervi u domovinu. Na slici vidite nove trezore za čuvanje zlata u Frankfurtu.

Njemačke vlasti su 2013. su donijele odluku o vraćanju državnih zlatnih rezervi u domovinu. Na slici vidite nove trezore za čuvanje zlata u Frankfurtu.

Katasonov objašnjava kako su SAD uspjele vratiti Njemačkoj zlatne poluge isključivo zbog povoljnih uvjeta na svjetskom tržištu zlata:

“Smatram da su Amerikanci uspjeli brzo nadomjestiti traženo zlato tako što su ga kupili na tržištu na kojem trenutačno vladaju povoljni uvjeti, te su ga vratili nazad Njemačkoj. Amerikanci za takvo što nisu bili spremni, no na koncu su ga uspjeli zamijeniti.”

Pretpostavlja se kako je upravo ta “sitnica” natjerala Nijemce da “malčice požure” i na koncu povuku cijelih 300 tona zlata iz SAD-a do kraja 2016.

Nevjerojatno je da su Sjedinjene Države uzimale njemačko zlato iz trezora koji ga je navodno trebao čuvati, pitanje je: koliko zapravo zlata nedostaje u američkim trezorima i tko je naredio njegovo uzimanje?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

US Scrambled to Fill Empty Vaults After Germany Requested Return of 300 Tons of Gold

Germany Has Repatriated Over 366 Tonnes Of Gold From New York And Paris

Bundesbank Has Completed Gold Repatriation From New York Fed, Three Years Ahead Of Schedule

Germany Gets the ‘Wrong Suitcase’ While Repatriating Its Gold Reserves From US

Deutsche Bundesbank continues Germany’s repatriation of gold reserves from abroad

Germany repatriates 300 tons of gold bars from US Federal Reserve Bank