PRIZMA DRUŠTVA

Dok Rusija vraća svoj dug Amerika pada u sve veće dugove

Autor: Anamarija Vukojević

Rusko ministarstvo financija je prošli tjedan objavilo da će njihov naslijeđeni dug od Sovjetskog Saveza do sljedeće godine biti u potpunosti otplaćen. Ministar financija je objavio da su isplatili dug od 60,6 milijuna dolara Makedoniji, dok još ostaje dug od 125,5 milijuna prema Bosni i Hercegovini, što su dvije zadnje stavke vanjskog duga bivšeg SSSR-a. Obje zemlje su formirane nakon raspada Jugoslavije i dobile su pravo na povrat duga napravljenog od strane SSSR-a. S druge strane, Sjedinjene Države stalnim ulaganjem u oružje i podupiranje sukoba u drugim zemljama zapadaju u sve veće dugove, dok američka infrastruktura propada.

Potvrdu stanja u američkom gospodarstvu je dao nedavno i Donald Trump u intervju s riječima u njegovom stilu: Naslijedio sam pravi nered!

Američko društvo civilnih inženjera je na svojoj stranici objavilo stanje infrastrukture SAD-a koje izgleda ovako:

ocjene-americke-infrastrukture

A – odlično, B – dobro, C – srednje, D – slabo, F – loše.

Dok si Moskva ‘ne može’ priuštiti štampanje rublje, te donosi odluke temeljene na realnosti i pragmatizmu, Washington se oslanja na povjerenje u potražnji za (petro) dolarom, ‘dopuštajući’ printanje novog novca kojeg troše na projekte kao što su na primjer ‘ponovna gradnja’ Afganistana koji dnevno košta 13 milijuna dolara ili pak “novčanu pomoć Izraelu” koja košta 11 milijuna dolara na dan.

Dok Rusija trenutno ima najniži nacionalni dug u Europi, Amerika je 26. siječnja 2016. imala nacionalni dug od 13,62 bilijuna ili oko 75% BDP-a. Holdinzi koje je vlada održavala su bili 5,34 bilijuna što znači da je sveukupni državni dug 19,9 bilijuna dolara iliti 105% od BDP-a proteklih 12 mjeseci.

Američki dug na dan 19.02.2017. u 19 sati 27 minuta.

Američki dug na dan 19.02.2017. u 19 sati 27 minuta.

Što se tiče Rusije, odnos nacionalnog duga i nacionalnog dohotka je 18.3%,  mjereno u 2015. godini. I očekuje se da će nastaviti padati. Što znači da je ruski nacionalni dug oko 153 milijardi dolara.

ruski-nacionalni-dug

Ruski dug na dan 19.22017. u 19:37.

Posljednja katastrofa koja je pogodila Ameriku, slučaj s branom Oroville potaknula je mnoga pitanja u svezi stanja infrastrukture u Americi. Činjenice koje ne idu u prilog vladama prije Donalda Trumpa govore da je američka infrastruktura u raspadu:

  • Prema Društvu američkih graditelja cesta gotovo 50.000 mostova u SAD-eu su trenutno strukturno nedovoljni. Ono što taj broj čini još katastrofičnijim je činjenica da preko tih mostova dnevno prolazi 185 milijuna vozila.
mostovi

Žuto – 0-4.9% mostova strukturno manjkavi, Narančasto – 5-8% mostova strukturno manjkavi i Crveno – 9% ili više mostova je strukturno manjkavo.

boston

Aerodrom u Bostonu.

stanje-cesta-u-americi

  • Za takve popravke i nadogradnju potrebno je oko 808 milijardi dolara.
  • Tijekom prošle dekade vladino investiranje u infrastrukturu je poraslo tek za 9%.

Predsjednik Donald Trump je najavio da želi investirati u infrastrukturu milijune dolara, no problem je u tome da je Amerika potpuno propala u financijskom smislu. Čini se da im treba mađioničar da ih izvuče iz ovih problema. Svake godine se njihov nacionalni dug povećava. Liberali smatraju da problem treba riješiti ‘jednostavnim’ podizanjem poreza, no s obzirom na trenutni životni standard u Americi (2/3 zemlje živi od plaće do plaće) a broj beskućnika svakim danom raste čini se da oni žive u paralelnom svemiru što ih je vjerojatno i dovelo do svih ovih problema.

S najvećim, do sada, nacionalnom dugom u povijesti Amerike čini se da se kliodinamika o kojoj smo pisali ovdje i ne treba tako puno analizirati i predviđati, Amerika bespovratno ide u propast, samo je pitanje s obzirom na naše ‘veze’ s njom koliko ćemo toga i mi osjetiti na svojoj koži. Da biste dobili jasniji uvid u brojke, odnosno stanje hrvatskog gospodarstva evo malo i naših brojki:

hrvatsko-stanje

Hrvatski inozemni dug na dan 19.2.2017. u 19:42. (podaci su u eurima)

Ako želite pratiti stanje hrvatskog inozemnog duga možete to učiniti ovdje, kao i najnovije informacije o novim zaduživanjima.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

The Economic Collapse

Russia to clear entire Soviet debt by year-end

Russia Has the Lowest National Debt in Europe. Meanwhile, in America…

While elites played empire with people’s money, America fell apart

Expert: What You Need To Know About The Oroville Dam Crisis

Oroville Dam warns about importance of investing in infrastructure

Infrastructure grades for 2013.

24 Countries With Better Infrastructure Than America

Nearly 56,000 bridges called structurally deficient

2017 Bridge Report

Dramatic Satellite Images Show the Oroville Dam From Drought to Overflow

Almost 56,000 American Bridges Deemed ‘Structurally Deficient’ And It’s Fine, Everything Is Fine

We wasted $113B in Afghanistan, no wonder ‘America First’ resonates

America’s Crumbling Dams Are A Disaster Waiting To Happen

America’s Roughest Rides and Strategies to make our Roads Smoother

Bitter Irony: San Francisco, Los Angeles, San Jose have the Worst Roads in America, Worse even than Detroit

These cities have the worst roads in America

Ruski nacionalni dug

Hrvatski nacionalni dug