BORBA PROTIV PEDOFILIJE

KRŠĆANSKO LICEMJERJE: Papa Franjo smanjuje kazne svećenicima pedofilima!

Autor: Ljubica Šaran

Papa Franjo je nekoliko puta izjavio kako je “pedofilija kuga” u Katoličkoj crkvi te se također ispričao žrtvama svećeničke pedofilije, tvrdeći kako “treba pomoći žrtvama na sve moguće načine” uz zaključak “svi koji su to činili će odgovarati”. Franjo je također izjavio kako je bolje biti ateist negoli licemjerni katolik. Pa ipak, papa Franjo je odlučio smanjiti kazne određenom broju svećenika pedofila s objašnjenjem kako treba pokazati “kršćansku milost”. 

Papin glavni savjetnik o slučajevima svećeničke pedofilije je biskup Sean Patrick O'Malle iz Bostona.

Papin glavni savjetnik o slučajevima svećeničke pedofilije je biskup Sean Patrick O’Malle iz Bostona.

Broj pedofila svećenika u Katoličkoj crkvi je nevjerojatan, to najbolje možemo vidjeti po sudskim procesima i broju osuđenih svećenika pedofila. Samo u SAD-u, Katolička crkva je platila preko četiri milijarde dolara kazni za svećeničku pedofiliju, pa ipak američki biskupi su smatrali kako zakoni crkvi ne idu “na ruku” te su se zdušno borili protiv novog zakona o pedofiliji koji bi onemogućio zastaru. Naime, većina slučajeva svećeničke pedofilije se do sada vucarala po sudovima nekoliko desetljeća, pa bi zbog toga došlo do zastare. Novim američkim zakonom, bi se takvo što onemogućilo. Katolička crkva, umjesto da se bori protiv psihopata silovatelja u svojim redovima je odlučila krenuti “drugim putem” te je platila preko dva milijuna dolara za blokadu zakona s kojim bi se zapravo zaštitile žrtve pedofilije, a ponajviše ako je riječ o djeci.

Čak su i nesposobne i duboko korumpirane Ujedinjene nacije 2013. godine objavile izvješće o pedofiliji u svećeničkim redovima Katoličke crkve, sa zaključkom da Vatikan i Sveta stolica rade premalo na sankcioniranju silovatelja pedofila te da u mnogočemu skrivaju iste i onemogućavaju sudsko procesuiranje svećenika pedofila. Vatikan je na takvo izvješće reagirao sa zgražanjem i uvredom tvrdeći kako “čini sve što može”.

Vjernici i mediji su smatrali kako je presedan u odlasku pape Benedikta XVI. i izabir pape Franje bila jasna poruka da će se Crkva promijeniti svoju nesretnu politiku, uključujući i u slučajevima svećeničke pedofilije. Papa Franjo je od svog ustoličenja tvrdio kako je na strani žrtava, te da će svi svećenici silovatelji odgovarati za svoje zločine.

Mnogi su povjerovali u takve riječi.

Umjesto borbe protiv pedofila papa Franjo je odlučio pomilovati i smanjiti kazne svećenicima pedofilima s obrazloženjem “kršćanske milosti”. Pitamo se: ima li milosti prema djeci pedofilima, kakvu milost Vatikan čini prema njima?

Vatikanski pedofil Mauro Inzoli kojeg je papa pomilovao kako bi pokazao "kršćansko milosrđe".

Vatikanski pedofil Mauro Inzoli kojeg je papa pomilovao kako bi pokazao “kršćansko milosrđe”.

Najbolji pokazatelj papinske “milosti” prema silovatelju djece u katoličkom kleru je slučaj svećenika Maura Inzolija koji je uglavnom silovao djecu oko 12 godina starosti, te je zbog velike količine dokaza trebao biti osuđen po drugi put na kanonskom sudu. Papa Franjo je odlučio ne poslušati savjet Vatikanske kongregacije za doktrinu vjere te je opozvao osudu iste koja je trebala svećenika silovatelja izbaciti iz klera. Inzoli je dobio samo opomenu pred isključenje te su mu ostale sve svećeničke počasti uključujući svete sakramente, razrješenje grijeha, vođenje svete mise, posvećenje vode i tako dalje. Pitanje je kako silovatelj djece i zločinac može išta “sveto” napraviti i kako papu nije sramota za takvo licemjerje?

U drugim slučajevima svećeničke pedofilije, za zločince svećenike su urgirali njihovi “prijatelji” na visokom vatikanskim pozicijama te su oni molili papu na smanjenje kazni, na što je papa pozitivno odgovorio. Takvi vatikanski moćnici su papi ponavljali njegove vlastite riječi o “kršćanskom milosrđu”.

Po mnogima se papa Benedikt XVI povukao jer je bio preblag po pitanju svećeničke pedofilije, pa ipak on je prvi papa koji je ekskomunicirao 800 svećenika pedofila iz crkve, dok papa Franjo ide drugim putem, putem smanjena kazni, pomilovanja i prmještanja svećenika pedofila kako bi ih starješine držale na oku.

Po mnogima se papa Benedikt XVI. povukao jer je bio preblag po pitanju svećeničke pedofilije, pa ipak on je prvi papa koji je ekskomunicirao 800 svećenika pedofila iz Crkve, dok papa Franjo ide drugim putem, putem smanjena kazni, pomilovanja i premještanja svećenika pedofila kako bi ih starješine držale na oku.

Javnost nije “voljela” papu Benedikta XVI., smatrajuću da njegova mračna povijest u Hitlerovoj mladeži i veze s nekim svećenicima pedofilima, pa ipak taj papa je od 2005. do 2013. izbacio preko 800 svećenika pedofila iz crkve te je omogućio njihovo sudsko procesuiranje i kažnjavanje.

Zbog takvog ponašanja Vatikan je objavio sljedeće:

“Sveti otac razumije da je mnogim žrtvama teško shvatiti milosrđe u ovom dijelu, no on zna kako je milosrđe ultimativna poruka Evanđelja te ono može potaknuti snažno izlječenje i milost.”

Papa Ivan Pavao II. je dugo bio kritiziran zbog ignoriranja svećeničke pedofilije, pa ipak je postao svetac u rekordnom roku. Papa Franjo je tvrdio kako Crkva nema nimalo tolerancije prema svećenicima pedofilima, te je naložio biskupima da “poduzmu sve potrebne mjere kako bi se borili protiv pedofilije u kleru”, no jedno je što govori javnosti, a drugo je što zaista čini. Pored smanjenja kazni svećenicima pedofilima i njihovom pomilovanju, papa Franjo je poduzeo još neke korake koje nikako ne odgovaraju navodnoj borbi protiv svećeničke pedofilije. Nakon što je raspustio pravne eksperte koji su trebali ispitivati slučajeve svećeničke pedofilije i koji su se s time bavili godinama, uposlio je odvjetnike branitelje koji se zalažu kako je pedofilija “bolest” koja se treba liječiti te koji će u kanonskom pravu tražiti smanjenje kazni i pomilovanje za “bolesnike”. Marie Collins, irska žrtva svećeničke pedofilije smatra kako takvi svećenici nisu nimalo bolesni, već i te kako dobro znaju što čine i zašto to čine te zaključuje kako je papa Franjo s takvim potezima jasno pokazao svoje pravo lice:

“Svi silovatelji su donijeli svjesnu odluku o samom silovanju djece, čak i oni silovatelji koji su pedofili, eksperti će potvrditi kako su isti i te kako odgovorni za svoja zlodjela.”

Zbog takvih odluka, žrtve svećeničke pedofilije su se počele sumnjati da je papa Franjo odustao od oštrih kazni prema svećenicima pedofilima koje je ustoličio Benedikt XVI. Najodvratnija od svega je činjenica kako se papa Franjo okružio s kardinalima “savjetnicima” koji su poznati po stopiranju i usporavanju progona svećenika pedofila.

papa Ivan Pvao II i desno Luis Fernando Figari, kojeg je Vatikan pomilovao iako je zlostavljao ponajviše djecu.

Papa Ivan Pavao II. i desno Luis Fernando Figari, kojeg je Vatikan pomilovao iako je zlostavljao ponajviše djecu.

Bivši vatikanski službenik Luis Fernando Figari, osnivatelj peruanske podružnice Sodalitium Christianae Vitae, konzervativne laičke kršćanske udruge koja je pošteno potresena seksualnim skandalima u svojim redovima, je čekao čak šest godina da Vatikan odluči kako je on psihički uništavao svoje žrtve sa stalnim i mučnim zlostavljanjem iako su uglavnom bila u pitanju djeca. Vatikan je na koncu zaključio kako Figara ne treba izbaciti iz reda, već ga samo treba izolirati.

Vatikanski glasnogovornici tvrde kako papa Franjo takvim odlukama nije ugrozio djecu. Čak što više, brojni vatikanski službenici i velikodostojnici smatraju da bi se izbacivanjem svećenika pedofila iz okrilja Crkve ugrozilo društvo jer ih eksperti više ne bi mogli kontrolirati. Oni smatraju da je najbolje držati takve zločince u skutima Crkve te da im se daju pozicije daleko od dohvata djece uz navodno stalno nadgledanje viših svećenika.

Može li se pedofilija i napad na djecu opravdati s manjim kaznama i s ostankom takvih bolesnika u kleru?

Papa Franjo je nedavno priznao da je na 50 svećenika jedan zasigurno pedofil, te da je pedofilija u redovima katoličkog klera “kužna pošast za Katoličku crkvu” te da se takvo što ne može tolerirati.

Razmislimo li malo o brojci koju je prezentirao papa Franjo, tada je zaista riječ o pandemji ogromnih razmjera.

Kako god bilo, čini se da je Vatikan opet pokazao svoje licemjerno i užasavajuće lice, papa Franjo je u javnosti prezentiran kao “pravična i empatična osoba” ali njegova uloga u pomilovanju pedofila svećenika je sve osim pravična i empatična, te pokazuje kako se milosrđe pokazuje prema zločincima, a ne prema žrtvama svećeničke pedofilije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Mercy or protecting perverts? Pope Francis quietly reducing sanctions against some pedophile priests

Pope quietly trims sanctions for sex abusers seeking mercy

Pope cuts penalties for paedophile priests – including one let off with just a lifetime of prayer for abusing five young boys 

Pope Francis angers abuse victims by giving mercy to paedophile priest

Report: Pope Francis Refuses To Punish Pedophile Priests

Pope Francis: Mercy For Child Molesters

Pope Francis has mercy with pedophiles

Pope Francis Exposed Quietly Letting Pedophile Priests Off With Little or No Punishment