SVIJET POD LUPOM

UDARNA VIJEST: Upravo eruptira 34 vulkana!

Autor: Ljubica Šaran

Krajem prosinca 2016. eruptiralo je 33 vulkana na planeti iako je prosjek za zadnjih 20 godina bio 22-24 erupcije dnevno. Situacija se od prosinca nije smirila, u stvari trenutačno na planeti eruptira 34 vulkana. Nevjerojatno je kako znanstvenici i mediji prelaze preko ove vijesti kao da riječ o običnoj tričariji. 

Definitivno se nešto događa s planetom, seizmološki gledano ona postaje sve nemirnija. U zadnjih 13 godina planetu su pogodila četiri milenijska potresa. 2004. potres u Adamanskom moru je odnio gotovo 300 tisuća žrtava kako zbog samog potresa, tako zbog divovskog cunamija. 2011. se dogodio plitki i razorni potres u Christchurchu na Novom Zelandu, iste godine se dogodio i Tohoku, potres koji je poremetio gravitaciju zemlje ispod Japana, te je stvorio cunami 40 metara visok, zbog potresa je nastradalo oko 16 tisuća ljudi, no zbog topljenja jezgri reaktora i Kineskog sindroma, u nuklearki Fukushima Daiichi ljudi dan danas umiru od radijacije, a golema količina radiaktivne vode iz same nuklearke je ozračila 90% organizama Pacifika. 2015. potres je zatresao Nepal, njegova snaga je bila tolika da je pomaknuo vrh Mt. Everesta za 2,5 centimetara prema jugoistoku, te je narastao za dva centimetra.

Dakle, Zemlja je pretrpjela četiri milenijska potresa u 13 godina, a milenijski potresi bi se, kako im samo ime govori, trebali događati jednom u tisuću godina. Naravno, od znanosti nismo dobili objašnjenja već tvrdnje kako je to “normalno”.

Zajedno s “uznemirujućom” seizmikom, pratimo još jedan fenomen koji bi nas i te kako trebao alarmirati, riječ je o erupcijama vulkana.

Drugog ožujka 2017. na planeti eruptira 34. vulkana.

Drugog ožujka 2017. na planeti eruptira 34. vulkana.

Kao što smo već objasnili od kraja prosinca konstantno eruptira 33 vulkana, umjesto smirivanja situacija, broj aktivnih eruptirajučih vulkana se povećao na 34. Godinama pratimo broj erupcija i uglavnom su se dnevne erupcije vrtjele između brojki 22-24. Uzmemo li u obzir kako sada eruptira 34 vulkana, tada je riječ o alarmantnom povećanju od uobičajenog broja dnevnih erupcija.

Podatke o aktivnim vulkanima dobivamo sa stranice Volcano Discovery na kojoj možete uživo pratiti čak i nadzorne kamere na gotovo svim aktivnim vulkanima.

Trenutačno eruptiraju sljedeći vulkani:

 1. Stromboli – Italija
 2. Heard – Australija
 3. Ol Doinyo Lengai – Tanzanija
 4. Erta Ale – Etiopija
 5. Barren Island – Indijski ocean
 6. Nyiragongo – DR Kongo
 7. Sinabung – Indonezija, Sumatra
 8. Dukono – Indonezija
 9. Ibu – Indonezija
 10. Gamalama – Indonezija 
 11. Semeru – Indonezija, Java
 12. Bogoslof – SAD, Aleutsko otočje
 13. Colima – Meksiko
 14. Popocatépetl – Meksiko
 15. Santiaguito – Gvatemala
 16. Fuego – Gvatemala
 17. Pacaya – Gvatemala
 18. Masaya – Nikaragva
 19. Villarrica – Čile
 20. Nevados de Chillán – Čile
 21. Sangay – Ekvador
 22. Sabancaya – Peru
 23. Reventador – Ekvador
 24. Erebus – Antartika
 25. Kilauea – Havaji
 26. Bagana – Papua i Nova Gvineja
 27. Langila – Papua i Nova Gvineja
 28. Yasur – Vanatu
 29. Lopevi – Vanatu
 30. Ambrym – Vanatu
 31. Shiveluch – Rusija, Kamčatka
 32. Chirinkotan – Rusija, Kurilsko otočje
 33. Sakurajima – Japan
 34. Suwanose-jima – Japan

USGS je nedavno objavio kako za sada još uvijek neidentificirane sile tjeraju lavu prema površini planete te uvjetuju stvaranje novih potresa i vulkanskih erupcija. Takvo šturo objašnjenje jedne od najutjecajnijih seizmoloških organizacija na svijetu je više negoli nedovoljno i zabrinjavajuće. Čini se kako su se znanstvenici našli na muci, jer znaju kako se nešto događa no ne znaju to objasniti ni sebi niti nama.

Također je interesantno kako je kompletna površina centralne Kalifornije propala u zemlju za punih 66 centimetara u zadnje dvije godine, znanstvenici smatraju kako je uzročnik za takvo što pražnjenje podzemnih rezervoara vode, no ipak činjenica je kako je Kalifornija izuzetno seizmički nestabilna, te bi se trebala uzeti u obzir oba faktora.

Sigurni smo da ćemo o ovoj temi pisati i u budućnosti, ne zato što nemamo tema za pisanje, već zato što seizmika planete postaje sve intenzivnija.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.