ZEMALJSKE PROMJENE

Neobični uzorci na ledu u islandskom nacionalnom parku

Autor: Ljubica Šaran

Islandsko jezero Thingvallavatn je početkom siječnja 2017. bilo “okićeno” neobičnim ledenim uzorcima koje stanovnici i posjetitelji nacionalnog parka Thingvellir do tada nisu imali priliku vidjeti. Nakon sveopćeg čuđenja znanstvenici su priskočili u pomoć.

Jedan sasvim “obični” ledeni cvijet nastao iz brzo ohlađene i zaleđene tekućine biljke koja nije pokrenula “zimski san” točnije vegetaciju.

Svake godine svjedoci smo sve neobičnijih prirodnih fenomena, neki od njih se događaju isključivo tijekom zime. Priroda stvara neobične ledene cvjetove, ledene riječne krugove i  morske ledenice smrti.

Maglena duga nad Rannoch Moorom.

Tijekom specifičnih zimskih uvjeta stvaraju se čak i maglene ili snježne duge koje se u zadnje vrijeme sve češće zapažaju zahvaljujući klimatskim anomalijama.

Ledene palačinke rijeke Dee u Škotskoj.

Sigurni smo da primjera neobičnih zimskih fenomena ima na pretek, no neki od njih su toliko rijetki da nalikuju na misteriju. Jedna takva zimska misterija se dogodila početkom siječnja na Islandu.

Cik cak uzorci u ledu jednog islandskog nacionalnog parka.

Posjetitelji i lokalno stanovništvo u islandskom nacionalnom parku Thingvellir su uslikali neobične uzorke u ledu jezera Thingvallavatn, te nisu mogli objasniti kako su isti stvoreni.

Što li je uzrokovalo tako neobične ledene uzorke?

Čak se oglasila i uprava nacionalnog parka koja je objavila fotografije ledenih uzoraka s jezera Thingvallavatn s informacijom kako je obično samo jezero prekriveno debelim slojem leda, no da je ova godina po svemu sudeći drugačija te da je jezero pokriveno s tankim slojem leda koje puca u neobičnim uzorcima.

U pomoć je priskočila znanost.

Isti izvor je naveo kako se tanki led na spomenutom jezeru nije zabilježio u zadnjih 15 godina.

S obzirom da domaći živalj nije mogao objasniti nastanak ponavljajućih uzoraka na ledu, oglasili su se znanstvenici koji su zaključili kako je riječ o fenomenu koji se zove “finger rafting” ili prstoliki rafting. Razlog tako neobičnog imena leži u činjenici da ovaj ledeni fenomen nalikuje na preklopljene ljudske prste.

Prstenasti rafting snimljen iz zraka. I ovdje je slučaj o relativno tankom sloju leda.

Prstoliki rafting nastaje kada se dva različita sloja leda podvlače jedan pod drugim zahvaljujući utjecaju vjetra i morskih struja. Obično tom istom fenomenu pomaže i različit salinitet i temperature vode. Zbog navedenih faktora uzorci koji nastaju s prstolikim raftingom su poprilično pravilni i mogu se širiti kilometrima po tankom ledu. Upravo to smo imali priliku vidjeti i u ledu na islandskom jezeru.

Iako znanstvenici tvrde da “finger rafting” nije nikakvo čudo ili misterija, Islanđani tvrde kako nikada nisu imali priliku zabilježiti takav fenomen na njihovim jezerima i na moru. Slučaj u nacionalnom parku Thingvellir je za Islanđane jedinstven.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Mysterious patterns on thin ice covering Þingvallavatn

Finger rafting on lake Thingvallavatn

Finger rafting