PRIZMA DRUŠTVA

Nikome ne držimo stranu!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World je volonterski blog čije teme uglavnom predlažu čitatelji. Nemamo reklama, ne plaćamo oglase, nemamo sponzora, nemamo glavnog urednika, sami plaćamo domenu, nemamo nikakve mamce za privlačenje čitatelja ili za povećanje lajkova na društvenim mrežama. Smatramo da MW može ostati neovisan i objektivan jedino ako s njim ne profitiramo, ako nam zarada novca nije cilj. Objavljujemo po jedan članak dnevno jer nam za provjeru podataka treba najviše vremena. Najvažnija tema bloga je patokracija – vladavina psihopata, ponerologija – znanost o podrijetlu zla među ljudima i ponerizacija društva i tu počinju naši problemi jer se mnogi čitatelji smatraju napadnutima i ugroženima zbog onoga što pročitaju na MW-u. 

U potrazi za znanjem i istinom

Do objektivne istine je najteže doći. Ljudska identifikacija, predrasude, vjerovanja i uvjerenja su najveće prepreke u mogućnosti uviđanja djelića objektivne istine. Oni koji eventualno objave te iste djeliće objektivne istine se uglavnom moraju nositi s izljevima mržnje, porugama, prijetnjama i ismijavanjima. Što je istina dalja od subjektivnoga ali masovno prihvaćenoga stava, to je reakcija žešća i trajnija. Da bi se došlo do djelića objektivne istine, treba potrošiti jako puno vremena i energije, susret s istinitim činjenicama je uglavnom bolan i razočarajući, za svakoga, a najviše za one koji su zaglavili u vlastitim iluzijama ili za one koji žive u laži. Ozbiljan tragač za istinom će iznijeti činjenice i ostaviti pomagala kako bi drugi mogli sami provjeriti objavljene podatke, izvori članaka će biti vidljivi. Imena i prezimena autora će biti jasno navedena, argumentacija će dominirati objavljenim radom, činjenice će se što točnije prenositi. Takav način objavljivanja podataka onemogućava stvaranje idola, ‘svetih krava’ i izbjegava zamku stvaranja obožavatelja. Ozbiljan tragač za istinom ne smije pripadati niti jednoj političkoj i inoj struji. Ozbiljan tragač za istinom će apelirati za pokretanjem i uporabom kritičkog i otvorenog uma te će od auditorija tražiti da mu se a priori ne vjeruje. U slučaju da dijelovi auditorija ne žele provjeravati podatke i ne istraživati o predstavljenim informacijama, insistirati će se na tome. Ozbiljan tragač za istinom se neće libiti u komunikaciji s čitateljima. U slučaju da netko iznese laž, bez argumenata, ozbiljan tragač za istinom će na to reagirati, s argumentima, a ako se komunikacija odvija na internetu, tada će argumentima priložiti aktivne poveznice dostupne svima na uvid.

Objektivan tragač za istinom nikada neće tvrditi da je objavio apsolutnu istinu, niti da sve zna, ako takva osoba napravi grešku, javno će se ispričati i ispraviti podatke, uz zahvalu onome tko je grešku uvidio.

Ovo su samo neke od smjernica koje volonteri Matrix Worlda koriste pri svakodnevnom radu.

Je li lako djelovati s takvim pravilima i stremljenjima?

Ne, nije.

Zašto?

Jer se informacije stalno mijenjaju, jer danas više negoli ikada informacije eksponencionalno rastu i množe se u cyberspaceu, jer je teško ostati nepristran na zastrašujuće podatke i činjenice koje istražujemo i otkrivamo.

Volonteri Matrix Worlda se najviše napadaju kada dotaknu “u žicu”, kada pišemo o zločinima Izraela nad Palestincima tada nas se proziva za antisemitizam, kada smo pisali o Hitlerovim i nacističkim zločinima, tada su nas prozivali da smo zatupljeni jednoumljem i da ne vidimo kako Židovi vladaju svijetom.

Kada smo pisali o silovanju i prodaji nemuslimanskih djevojčica u roblje, do strane ISIS-a, opet su nas počastili s optužbom da “lajemo potiv Muhameda”.

Kada pišemo o pedofiliji u Katoličkoj crkvi ili zgrtanju novca Katoličke crkve tada nas se proziva za mržnju protiv katolika i za ateizam.

Čim smo dotakli nešto što ne odgovara našoj pravoslavnoj braći, dobili smo ‘pohvalu’.

Kada govorimo o nedostatku osnovnih ljudskih prava u državama s pretežno muslimanskim življem. tada nas se proziva da smo neprijatelji muslimana i da smo tipičan zapadnjački mediji koji potpiruje vatru i neslogu između islama i kršćanstva, te da smo gori od stoke.

Kad god pišemo o prinudnim brakovima i silovanjima djevojčica za puno starije muškarce u zemljama s izrazito muslimanskim življem tada ispada da napadamo islam.

Poruke mržnje su uglavnom popunjene s psovkama, a ne argumentima, u nekima su nam čak zaželjeli bolest.

Kada branimo izbjeglice i stajemo na stranu uništenih muslimanskih država, nema riječi hvale od muslimanskih vjernika, neki čak prozivaju “stokom” sunite koji bježe iz razorenih zemalja, a kršćani nas prozivaju za slom zapadnjačke civilizacije te uništenje rasne i vjerske čistoće Zapada.

Kada smo objavili fotografije pomora djece, koje zapadnjački mediji ne žele objaviti jer je riječ o Gazi i izraelskim zločinima, tada smo dobili najviše prijetnji i pogrda, neki su išli toliko daleko da su nas prijavili te smo dva puta bili blokirani od strane Fejsa.

Kada otkrijemo podatke o stotinu umorene kršćanske djece u katoličkim sirotištima, nema riječi hvale od empatičnih kršćana, već nas se proziva lašcima koji žele uništiti Katoličku crkvu. Kada pišemo o utjecaju psihopata u društvu, neki nas čak prozivaju Soroševim plaćenicima iako smo pisali i o tome kako su Soroševe “humanitarne” udruge usmjeravale rijeke izbjeglica prema Europi.

Kad smo se dotakli teme raspada Jugoslavije, neki Srbi su nas prozivali ustašama, a neki Hrvati četnicima, dok su određeni Bošnjaci smatrali kako nemamo što pisati o Bosni i Hercegovini jer je zuluma Srba i Hrvata u Bosni i onako previše. Za istu stvar, Srbi su smatrali da smo premalo pisali o Jasenovcu, a Hrvati da smo premalo pisali o četničkim zvjerstvima.

Neki Bošnjaci su nas prozivali da na našoj stranici nismo oplakivali žrtve Srebrenice te da je očigledno da smatramo kako su Bošnjaci poturčeni Hrvati i Srbi, no sve je uglavnom završavalo na tome da navodno ismijavamo poslanika, iako ga nikada nismo spomenuli niti u jednom od naših tekstova.

Neki su išli toliko daleko da su smatrali kako pišemo neistinite članke za neuke čitatelje i pitali su nas koliki nam je profit “za stranicu”.

Neki su se ljutili što navodimo što smo volonteri i kako izmišljamo da nam se mnogi protive.

Drugima je smetalo što se toliko koncentriramo i što “previše spominjemo” patokraciju i ponerizaciju.

A neki su smatrali da trebamo biti zabavnog karaktera, a ne crna kornika, uz objašnjenje da smo “usosili dan” te da tjeramo pratitelje od sebe sa zaključkom kako su takvi “sadržaji za prijavu”.

Drugi pak smatraju kako su neki naši tekstovi teški te da im nije mjesto na Fejsu. Mogli bismo nastaviti s takvim primjerima unedogled, njih se zaista skupilo dosta u zadnjih šest godina.

Odnos prema javnosti

Pogledamo li oko nas vidjet ćemo kako profesionalne kolege na sve moguće načine žele privući pažnju javnosti i ne konfrontiraju se otvoreno s čitateljima čak i ako su postovi i komentari na njihove članke čisti prikazi govora mržnje. Nas ne interesira prikupljanje lajkova, pratitelja, niti se bojimo prijavljivanja i blokiranja na društvenim mrežama jer će nam onda pasti čitanost s kojom se određuje visina sponzorskih donacija i cijena reklama, jer kao što smo već naveli, nemamo reklama i sponzora. Naš pravi cilj je objavljivanje što točnijih podataka i činjenica koje drugi ne smiju ili ne žele objaviti, pomognemo li jednom jedinom ljudskom biću u prikupljanju djelića istine, mi smo svoj posao obavili. Novi čitatelji, koji nas ne poznaju, uglavnom smatraju kako smo nečiji plaćenici, kad god primimo poruku kako nam je netko platio za objavljivanje teksta, jasno dajemo do znanja kako zarada nema ništa s MW-om i kako svi radimo volonterski, takva objašnjenja ćemo nastaviti davati svaki put kada novi čitatelji nisu upoznati s našim djelovanjem. Zaista nam nije jasno zašto bi trebali skrivati volontiranje, kao da je to nešto od čega se trebamo sramiti. Također smatramo da je dvosmjerna komunikacija s čitateljima i te kako važna. Posjetitelji našeg prostora na društvenim mrežama su naši gosti, mi ćemo se prema svakom posjetitelju ponašati domaćinski sve do trenutka dok “gosti” zaborave na kulturnu i uljuđenu komunikaciju, ako vidimo da je neka osoba isključivo komunicira na vulgaran i prijeteći način, tada se isti banira, a po potrebi i prijavi.

Svećenik Ivan Čuček, osuđeni pedofil. Koliko je još pedofila u crkvenim redovima?

U sedam godina banirali smo nekoliko desetina osoba (većina profila je bila lažna), a sedam smo prijavili, dva zagovarača ISIS-a, jednog zagovarača pedofilije, dva obožavatelja Hitlera i dvije “vjernice” koje su tvrdile da lažemo da u Katoličkoj crkvi ima pedofila (iako u RH postoje osuđeni svećenici pedofili) te koje su nam prijetile tužbom za klevetu i za “nanošenje psihičke boli”.

U svim slučajevima Facebook nam je poručio da se objave istih ne kose s politikom ove društvene mreže, no mi smo zablokirani dva puta. Oba puta je razlog za blokadu bio Izrael, i svaki put su nam ljubazni čitatelji uz pomoć Facebooka tražili da izbrišemo sporne tekstove jer je u pitanju spam.

Matrix World trenutačno ima oko 45 tisuća lajkova na najvećoj društvenoj mreži, svakoga dana dobivamo poruke čitatelja za daljnja istraživanja i pisanje, trenutačno smo pretrpani sa zahtjevima, u listi čitatelja se nalazi preko 12.000 zahtjeva stoga smo primorani pisati o onima koji su najaktualniji ili pak o onima koji su najbrojnije predloženi. Voljeli bismo udovoljiti svim željama čitatelja, no to je za sada nemoguće jer u prosjeku na MW-u rade dva do tri volontera, a za neke članke nam je potrebno i do osam mjeseci istraživanja.

Naravno da primamo i brojne zahvale i pohvale. Često se znalo dogoditi da se preispitujemo zašto svoje vrijeme trošimo na tekstove zbog kojih dobijemo najužasnije prijeteće poruke i uvrede, zašto svoje vrijeme trošimo na istraživanje i rad koji će nam na koncu “izaći na grlo”. Snagu za daljnjim volontiranjem su nam često dale vaše poruke koje su pokazivale kako ipak nekome pomognemo ili omogućimo daljnje istraživanje, na tome smo vam mi zahvalni.

Ne znamo koliko će Matrix World djelovati, to u mnogo čemu zavisi o tome koliko ćemo se moći samofinancirati i koliko će volontera djelovati na MW-u. Kada smo pokrenuli ovaj blog nikada nismo mogli zamisliti da će interes čitatelja biti tako velik, da ćemo primati i po 280 poruka dnevno, najviše poruka smo dobivali od ljudi koji su bili uplašeni ili ugroženi (poplavama, gubljenjem posla, ucjenama, iznuđivanjem novca), a najteže je bilo odgovarati na poruke roditelja s teško bolesnom djecom kojima je trebala novčana pomoć.

Iskreno se nadamo kako smo uspjeli, barem malo objasniti naše stavove i djelovanje, te da smo se barem na ovakav način približili čitateljima.

Još jednom ponavljamo, ne želimo da nam čitatelji vjeruju, čak što više, molimo svakoga čitatelja da provjeri izvore svih naših članaka, da na osnovu svoje savjesti i mogućnosti donesu vlastite zaključke.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.