SVIJET POD LUPOM

U Arizoni mijenjanje pelena djece može biti kažnjivo zatvorskom kaznom od najmanje 10 godina

Autor: Anamarija Vukojević

U svim američkim državama, osim u jednoj seksualna namjera je esencijalan element u zlostavljanju djeteta. Država Arizona je jedinstvena po tome što kriminalizira širok raspon nevinog ponašanja koje uključuje direktno ili indirektno dodirivanje intimnih dijelova, uključujući kupanje, mijenjanje pelena ili obrezivanje. Umjesto da zahtijeva od tužitelja dokazivanje seksualne namjere, zakon automatski okrivljuje sve one koji se upuste u održavanje higijene djece, te majke, očevi i staratelji trebaju dokazivati  svoju nevinost pred sudom.

U državi Arizoni svaki roditelj se mora zapitati jedno pitanje jer bi inače mogao završiti u zatvoru:

“Kako legalno očistiti dijete tijekom promjene pelena?”

Za one iskusne u tome, pa čak i one neiskusne, sasvim je jasno da pri svakom mijenjanju pelena zapravo krše zakon. Svom srećom nismo u Arizoni, još ne. Dijete se ne može očistiti samo, zar ne? S druge strane, ako ne očistite kako treba guzu vašeg djeteta, mogli biste uzrokovati probleme s njegovom zdravljem što vas opet dovodi do problema sa zakonima. Nijedna druga država, osim Havaja, ne dopušta da se nekoga može optužiti i zatočiti za zlostavljanje bez dokaza o seksualnoj namjeri.

Početkom 2017. sudac Neil Wake poništio je osudu iz 2007. Stephen Maya, bivšeg učitelja plivanja koji je bio osuđen na 75 godina zatvora zbog zlostavljanja djeteta nakon što je bio optužen da je neprimjereno doticao četvero djece tijekom učenja plivanja na javnom bazenu u Mesi. Sudac Wake je o ovom slučaju rekao:

„Država je lišila Maya njegovog ustavnog prava sa zakonom u kojem je propisani postupak bez dokazivanja krivnje pa čak i bez očigledne sumnje. Prema načinu kako se država odnosila prema ovom slučaju navodnog zlostavljanja djeteta, Arizona se lišila dokazivanja seksualne namjere i umjesto da sama dokaže seksualnu namjeru to je automatski prebacila na optuženoga.”

Neki zakoni u Americi su, najblaže rečeno, potpuno nenormalni. U Sjevernoj Dakoti je zabranjeno leći i zaspati sa cipelama na nogama. U Sjevernoj Karolini je zabranjeno pjevanje u pogrešnom ključu. U Kentuckyu svaki građanin se mora barem jednom godišnje otuširati. U Kaliforniji je zabranjeno jesti naranču u kadi itd.

Država Arizona definira zlostavljanje djece kao zločin “klase 2” kažnjivo s minimalnom kaznom od 10 godina, što uključuje namjerno ili svjesno sudjelovanje u “seksualnom kontaktu” s djecom mlađom od 15 godina. Također definira ovaj zločin kao bilo koje “direktno ili indirektno diranje, milovanje ili manipuliranje bilo kojeg dijela genitalija, anusa ili grudiju (u djevojčica), isto tako i uzrokovanje da neka osoba sudjeluje u takvom kontaktu.”

Wake ističe da na ovaj način država Arizona:

Kriminalizira mijenjanje pelena i kupanje kao i obrezivanje beba.

Sudac je također spomenuo slučaj u Arizoni gdje je otac optužen za seksualno zlostavljanje jer je kupao svoju kćer. Iako je optuženi oslobođen razlozi koji su navedeni u optužbi su nevjerojatni: brisanje tijela svoje kćeri, davanje pusa u čelo u kontekstu igre nakon kupanja ili prilikom mijenjanja pelena, čak i prije spavanja.

Tužitelj Bill Montgomery je objasnio ovaj zakon:

Koliko ja razumijem ovaj zakon, s njim se ne zabranjuje bilo koji kontakt između odrasle osobe i djeteta, već se sprječava vrebanje odrasle osobe na dijete zbog seksualno motivirane svrhe. Ako netko namjerno dotiče dječje malo tijelo u legitimnu svrhu kao što je mijenjanje pelena ili kupanje tada isto neće biti predmetom optuživanja i suđenja.

Tužitelj Bill Montgomery.

S druge strane, sudac Wake nije impresioniran ovim obećanjem vlasti da će biti pažljivi prilikom gonjenja nevinih ljudi:

“Režim u kojem se pretpostavlja da je svatko kriv, te da nevinost treba dokazati pred sudom, to nije vladavina prava, to je policijska država.”

Za nas u Hrvatskoj ovakav stav vlasti se čini dalek i nevjerojatan, problem u dalekoj zemlji koji ni na koji način ne utječe na nas, naše živote i našu djecu, no za Stephena Maya to je značilo služenje kazne od 10 godina. Nakon što je sudac promijenio staru odluku suda u državi Arizoni Stephen May je pušten na slobodu. Glavni tužitelj države Arizone sada traži da se ovaj slučaj ponovo dovede pred sud, jer smatra da May nije odslužio ono za što je kriv.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Federal Judge Says Molestation Law Criminalizing Diaper Changes Violates Due Process

U.S. Supreme Court declines AZ diaper changing case, upholds molestation conviction

Arizona’s Diaper Changing Child Molestation Law Ruled

U.S. judge knocks down Arizona’s child-molestation law, orders ex-teacher released