VJEROVALI ILI NE

SPOCK NA DOLARIMA: Kanadska banka moli građane da se ustegnu od crtkaranja po novčanicama

Autor: Ljubica Šaran

Ljubitelji Zvjezdanih staza u Kanadi su odlučili “personalizirati” novčanice od pet dolara na kojima se nalazi bivši premijer Wilfrid Laurier kako bi što više nalikovao najslavnijem Vulkancu. Taj trend je toliko uzeo maha da je dobio i vlastito ime na društvenim mrežama – ‘Spocking’.

Ni jedna znanstveno fantastična TV serija nije ostavila toliko traga na ljudima koliko Star Trek ili Zvjezdane staze. Poruke mira, čovječnosti, zajedništva, poštivanja različitosti, altruizma i empatije su okarakterizirale gotovo sve epizode i filmove Zvjezdanih staza. Unatoč planetarnoj popularnosti likova poput: kapetana James T. Kirka, Jean-Luc Picarda, Kathryn Janeway, Klingonca Worfa, bivše pripadnice borga Seven of Nine ili pak androida Date, nitko se ne može mjeriti s Vulkancem Spockom kojeg je proslavio Leonard Nimoy.

Leonard Nemoy je umro 27. veljače 2015. a Kanađani su mu se odužili na poprilično interesantan način koji se nije nimalo svidio središnjoj nacionalnoj banci.

Spocking na kandaski način.

U samo nekoliko dana od smrti prvog Spocka, Kanađani su izmislili “Spocking fives” točnije počeli su “urešavati” lik na novčanici od pet dolara kako bi što više nalikovao na Spocka. Po nekima Wilfrid Laurier je bio najpogodniji za “Spocking” jer je imao ozbiljan “vulkanski izgled”.

Američki Spock a la Abraham Lincoln.

Dva mjeseca nakon Nemoyeve smrti “Spocking” je prerastao granice Kanade te je “ukrašavanje dolara” prešlo i na američku stranu. Prvi je u Sjedinjenim Dražavama platio predsjednik Abraham Lincoln jer se i on nalazi na novčanici od pet dolara.

Meksički Spock.

Nakon toga “Spocking” je prešao i u Meksiko, te se Spock po prvi put malčice zaoblio. Zli jezici su tvrdili kako ovaj Spock najviše nalikuje Romulancima, no 20 meksičkih pesosa je također ušlo u povijest kao jedna od najpersonaliziranijih novčanica.

Princeza Leia na novčanici od deset američkih dolara.

Dva dana nakon Božića 2016. umrla je slavna “princeza Leia” – Carrie Fisher iz serijala Star Wars ili Ratovi zvijezda, njeni obožavatelji su se također odužili s ukrašavanjem novčanica, ovaj put je “platio” predsjednik Hamilton koji je morao promijeniti i spol.

Groot iz filma Čuvari galaksije.

Sporadično su se pojavljivali i drugi likovi na američkim i kanadskim dolarima, no kanadski Spocking traje dan danas, što je zapravo nevjerojatno jer je od smrti Leonarda Nemoya prošlo preko dvije godine.

Kanadski “Spock”.

Crtkaranje po kanadskim dolarima nije ilegalna rabota, no Kanadska banka je do sada morala promijeniti brojne petake zbog “Spockinga”. Zbog toga su kanadski mediji i dnevne novine više puta prenijeli poruku iste banke sa zamolbom kreativnim Kanađanima i Kanađankama da se “suzdrže” od crtkaranja po novčanicama. Unatoč pozivu, “Spocking” je nastavljen, a najnovija “umjetnička djela” se uglavnom dijele po Twitteru.

Spocking u slavu Leonarda Nemoya.

Pogledajmo galeriju slika s najinteresantnijim Spockovima, a s čitateljima se opraštamo uz vulkanski pozdrav: “Živi dugo i uspješno“.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvor:

Canada to ‘Star Trek fans: Please stop ‘Spocking’ $5 bills

Bank Of Canada Urges “STAR TREK” Fans To Stop “Spocking” Their Fivers

The Bank of Canada is warning people to stop drawing Spock on their money

Leonard Nimoy: Bank of Canada urges Star Trek fans to stop ‘spocking’ five dollar notes

‘Spocking’ Money Legal but ‘Inappropriate,’ Bank of Canada Says

Canadians ‘Spock’ bank notes in tribute to Leonard Nimoy

A bank in Canada is asking Star Trek fans to stop ‘Spocking’ fivers

‘Spocking’ Laurier on $5 not illegal, says Bank of Canada