PRIZMA DRUŠTVA

Trump se želi voziti u kraljičinoj pozlaćenoj kočiji tijekom posjete Britaniji

Autor: Ljubica Šaran

Kada su mediji počeli izvještavati o sve glasnijim Trumpovim zahtjevima glede njegove državničke posjete Ujedinjenom Kraljevstvu i insistiranju na vozikanju Londonom u najpozlaćenijoj kraljičinoj kočiji, mnogi su se pitali: je li u pitanju kakva zakašnjela prvoaprilska šala? Na našu veliku žalost nije šala već istina, Trumpa više interesira količina pozlate na antiknim kočijama i njihov statusni simbol od sigurnosnih rizika.

Vladimir Putin s kraljicom Elizabetom u vožnji kočijom.

Davne 2003. tijekom državničkog posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu, kraljica je počastila Vladimira Putina s vožnjom u kraljevskoj kočiji. Putin takvo što nije zahtijevao, dapače kraljica je sama odlučila ukazati Putinu tradicionalnu počast vožnje Mallom od Royal Mewsa do Buckinghamske palače. Kraljica je istu čast ukazala i kineskom predsjedniku Xi Jinping tijekom državničke posjete 2015. godine.

Kraljičina procesija iz 2015. kada je Elizabeta II ugostila kineskog predsjednika Xija.

Kraljevska procesija je isključivo pravo britanskih monarha, strani državnici nemaju utjecaj na odluku o tome hoće li im se organizirati takav doček u centru Londona. Pa ipak, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država smatra kako njemu nitko ne može uskratiti vožnju s kraljicom u jednoj od njenih najpozlaćenijih kočija.

Bijela kuća je britanskim kolegama nekoliko puta naglasila kako je kraljevska procesija esencijalni dio itinerera predsjednika Trumpa tijekom predstojeće državničke posjete u listopadu 2017.

Trump hoće pozlaćenu kraljičinu kočiju, a za ostalo ne želi čuti.

Sigurnosne službe s obje strane Atlantika se oštro protive takvoj odluci, te smatraju da je Trump izložen mogućoj pogiblji jer starinske kočije, ma koliko pozlaćene, nemaju sofisticiranu obranu od raznoraznih projektila, raketa i uobičajenog vatrenog oružja. Britanske službe zadužene za Trumpovu sigurnost tijekom predstojeće posjete su navele kako državnički posjeti danas nose puno veći rizik negoli državnički posjeti od prije nekoliko godina te da ako Trump nastavi insistirati na kraljevskoj procesiji da će morati organizirati monstruozno golemu sigurnosnu operaciju koja će biti veća od bilo čega do sada viđenoga.

Metropolitan policija, zadužena za sigurnost na području šireg Londona, je objavila kako sam Trumpov posjet predstavlja veliki posao i sigurnosni rizik jer su najavljeni masovni prosvjedi koji će okupiti sve one koji se ne slažu s Trumpovom politikom i koji su zahtijevali odbacivanje Trumpove državničke posjete Ujedinjenom Kraljevstvu. Za sada se zna da će prosvjedi okupiti preko deset tisuća ljudi te će Metropolitan policija morati uzeti pojačanja iz regionalnih policijskih jedinica diljem kraljevstva.

Obamina blindirana limuzina.

Obama je tijekom posjete Ujedinjenom Kraljevstvu koristio posebne blindirane limuzine koje mogu podnijeti i udar određenih raketnih projektila jer je njegova posjeta bila označena s visokim sigurnosnim rizikom.

Jedna od predsjedničkih blindiranih limuzina koje je Obama koristio tijekom posjete Indiji 2015. godine.

Predsjedničke limuzine se stalno nadograđuju i mijenjaju, hermetički se zatvaraju pri vožnji predsjednika, imaju neprobojne gume, posebne filtere u slučaju kemijskog napada, a njihove stvarne spcifikacije se kriju “kao zmija noge” te se zaista ne mogu usporediti s kraljičinim antiknim kočijama.

Obamina limuzina zaglavljena na izlazu iz dvorišta američkog veleposlanstva u Londonu.

Pogledamo li Obamina iskustva tijekom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu ne možemo reći kako su isti bili savršeni ili popularni, a pratile su ih i neke interesantne nezgode. Obama je tijekom posjete Londonu 2011. zapeo sa svojom blindiranom limuzinom na izlasku iz dvorišta američkog veleposlanstva.

A najveći ikad doživljeni diplomatski gaf se dogodio istome predsjedniku tijekom kraljičine gala večere kada je Obamin govor prekinut s britanskom himnom.

Donald Trump je svojom samovoljom prekršio nekoliko protokola, prvi je da insistira na kraljevskoj procesiji iako on kao gost to ne smije, drugi je da bira najpozlaćeniju kočiju, iako ni to nije njegovo pravo, a treći je da ne sluša sigurnosne eksperte koji organiziraju državničke posjete.

Osim toga, čini se da Trump nije imun niti na “greške u koracima” pred kamerama medija. Zadnji takav slučaj se dogodio tijekom tradicionalnog uskršnjeg predsjedničkoga primanja, kada je Melanija Trump, prva dama i imigrantica iz Slovenije, morala (ne baš suptilno) podsjetiti svog muža republikanca da stavi ruku na srce tijekom izvođenja američke himne pred Bijelom kućom.

Trump je očigledni zaljubljenik u zlatnu boju, koja predvladava i u njegovom penthousu u New Yorku.

Trump se pokazao kao iznimno nestabilan političar koji svako malo sebi skače u usta, od mirotvorca koji je na sve moguće načine htio zaustaviti američke napade na Siriju je postao zaljubljenik u američke napade odučujući se na još agresivniju američku politiku kako u Siriji tako vezano za Sjevernu Koreju i Afganistan.

S Trumpom nas više ništa ne može iznenaditi, bez obzira hoće li se on vozati u pozlaćenim kočijama ili ne.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Trump insists on riding in Queen’s gold-plated royal carriage during London visit – security officials freak out

Trump’s demand for ride in Queen’s carriage roils British security

Look at Me! Trump Wants to Ride in British Queen’s Gold Carriage

Donald Trump wants to ride in Queen’s gold carriage during UK visit

Trump ‘insists on Queen’s golden carriage during UK state visit even thought it won’t defend rocket-propelled grenade attack’

Trump demanding ride in queen’s gold carriage during Buckingham Palace visit: report

Donald Trump wants to ride in Queen’s gold carriage during UK visit

Trump is insisting on riding in Queen’s golden carriage during state visit

Donald Trump Wants to ‘Ride Like Vladimir’ in Queen Elizabeth’s Golden Carriage

Trump wants gold-plated carriage ride with Queen during UK visit: report

China’s President Xi Jinping welcomed by Queen with royal procession – highlights

The best-protected car in the world… defeated by an Irish ramp: Obama’s armour-plated limo gets stuck at U.S. Embassy