ZEMALJSKE PROMJENE

Oblaci sudnjeg dana – zloćudni predznak ili dokaz o atmosferskim promjenama?

Autor: Ljubica Šaran

Zadnjih nekoliko godina sve se češće snimaju neobični atmosferski fenomeni. Neki od njih su toliko neobični da izazivaju čuđenje javnosti uz dramatična imena “Oblaci sudnjeg dana” – riječ je o oblacima duginih boja ili iridescentnim oblacima.  Zadnji takav primjer je snimljen nad Pagadian Cityjem na Filipinima.

Iridesecencija u oblacima nastaje kada visoki kumulusi (altokumulusi i cirrokumulusi) prolaze ili se stvaraju u relativnoj blizini izvora svjetlosti (Sunca ili Mjeseca), točnije kada se nađu između gledatelja i izvora svjetlosti. Javnost na Zapadu takve oblake obično naziva “oblacima duginih boja” no van Europe i van razvijenih zemalja se takve pojave često smatraju natprirodnima i misterioznima dok ih neki smatraju lošim ili dobrim predznacima. Zabrinutost u određenim dijelovima svijeta s iridescentnim oblacima ide toliko daleko da ih se naziva “Oblacima sudnjeg dana”.

Činjenica je da iridescentni oblaci najčešće nastaju zbog sitnih kapljica kiše ili sišućnih kristalića leda kroz koje prolazi svjetlost koja se lomi na isti način kako to biva kada svjetlost prolazi kroz kristalnu prizmu.

Tipičan iridescentni oblak koji nastaje na velikim visinama uz blizak izvor svjetlosti, Sunca ili pak Mjeseca.

Oblaci duginih boja su relativno kratkotrajan optički fenomen, a iridescencija je obično slabo vidljiva ili pak djelomična jer ne prikazuje sve dugine boje.

Rijetki iridescentni oblak snimljen nad Ocho Riosom na Jamajci 2015. godine.

Unatoč tome, svjedoci smo iridescentnih oblaka koji su poprilično rijetki, riječ je o svjetlećim oblacima duginih boja za koje sve više znanstvenika smatra kako imaju veze sa svjetlosnim efektima plazme u atmosferi ili uz uobičajene utjecaje loma svjetlosti kroz kapljice i kristaliće leda.

Iridescentni oblak nad Costa Ricom.

Ne tako davne 2015. snimljena su dva neobična iridescentna oblaka jedan nad Ocho Riosom na Jamajci i drugi nad Costa Ricom.

Pogledajmo video ovog fenomena nad Costa Ricom.

Brazilski iridescentni oblak.

Prošle godine nad Brazilom je snimljen još jedan takav oblak, i to nad predjelom Caxiasa. Pogledajmo video s iridescentnim oblakom u Brazilu.

Znanstvenici su smatrali da je ovaj oblak nastao zbog brzog hlađenja dijela atmosfere nad Brazilom i stvaranja tankog filma sitnih kristalića leda koji su svjetlost lomili poput prizme.

Noktilucentni oblak snimljen nad Kanadom 2011.

Pa ipak poznato je kako noktiluscentni oblaci ili svjetleći noćni oblaci nastaju zbog sve veće količine meteorske i vulkanske prašine u atmosferi koja doprinosi njenom naglom hlađenju i stvaranju snažnih oluja s rekordnim padalinama. Sva tri dosadašnja spomenuta slučaja iridescentnih oblaka su nastala neposredno prije nastanka snažnih oluja i naglog padanja temperature u tim područjima.

Prije par dana nad Filipinima točnije nad Pagadian Cityjem je primjećen isti fenomen, njega je snimila 21-dno godišnja Anne Salikala koja smatra kako joj je takav oblak najviše sličio na jednoroga.

Iridescentni oblak nad Filipinima.

Snimka oblaka kojeg je Anna objavila na društvenim mrežama je postala viralna te se u 24 sata podijelila više od 56 tisuća puta.

Da se nešto zaista ozbiljno događa sa Zemljom i njezinim neposrednim okruženjem možemo jako lijepo vidjeti u gornjem videu koji se fokusirao na klimatske i vremenske anomalije vezane za ožujak 2017.

Bez obzira smatrate li iridescentne oblake lošim ili dobrom predznacima, njih bi u budućnosti trebali sve više viđati. Ako vas interesiraju stvarni razlozi sve većih atmosferskih i zemaljskih promjena, tada vam od srca preporučamu knjigu Earth Changes and the Human Cosmic Connection (“Zemaljske promjene i ljudsko-kozmička veza”) Pierra Lescaudrona i Laure Knight-Jadczyk. Prevedene dijelove iste možete pronaći na hrvatsloj inačici SOTT-a.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Mysterious multicolored clouds appear over Costa Rica

Rare iridescent ‘rainbow’ cloud appears above Caxias, Brazil

Amazing ‘end of times’ lights form among clouds over Costa Rica, bringing crowds to a standstill to watch incredible phenomenon

What causes iridescent clouds?

Rare rainbow cloud phenomenon is spotted in the Philippines by a woman who claims it looks like a ‘unicorn’

Iridescent clouds in Philippines on April 2017

LOOK: ‘Unicorn clouds’ spotted in Pagadian City

Rare sighting of incredible ‘unicorn rainbow cloud’ spotted slicing across the sky

Rare and mysterious unicorn-colored sky spotted in the Philippines