PONERIZACIJA DRUŠTVA

Pentagon potvrdio 15 tisuća slučajeva seksualnih napada u američkoj vojsci tijekom 2016.

Autor: Ljubica Šaran

U najnovijem izvješću Pentagona se otkriva kako se tijekom 2016. zbilo 14.900 seksualnih napada u oružanim snagama Sjedinjenih Država. Unatoč užasavajućoj statistici, svjedoci seksualnih napada, žrtve seksualnih napada, a naročito žrtve silovanja prolaze kroz stanovitu odmazdu nakon prijave. 

Seksualni napadi u američkoj vojsci postaju sve veći problem.

Ne tako davne 2013. godine smo pisali o činjenici da čak 86% silovanja u oružanim snagama SAD ostane neprijavljeno jer se žrtve zastrašuju, prijeti im se oduzimanjem čina i beneficija. Ova brojka bi se mogla smatrati novinskom patkom da podaci nisu objavljeni od strane Socijalne skrbi SAD-a. Pentagon je od 2013. do danas tvrdio kako se broj seksualnih napada u američkoj vojsci stalno smanjuje, pa ipak razlog za statističko smanjenje leži u neprijavljivanju istih zbog straha od odmazde.

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država je izvijestilo kako je tijekom 2016. počinjeno 14.900 seksualnih napada u sklopu oružanih snaga te da takvi napadi variraju od hvatanja za zadnjicu, genitalija i grudi do pojedinačnih i grupnih silovanja kako muškaraca tako i žena.

Prema Pentagonovom izvješću pod nazivom Department of Defense Annual Report on Sexual Assault in the Military Fuscal Year 201658% žrtava seksualnih napada su iskusile neku vrstu odmazde zbog prijave počinitelja silovanja.

Senatorica Kirsten Gillibrand je sa zabrinutošću popratila najnovije izvješće iz Pentagona.

Senatorica Kirsten Gillibrand pred novinarima izjavila sljedeće:

“Današnje izvješće u potpunosti razočarava te pokazuje koliko je užasan odnos između brojke žrtava silovanja i slučaja odmazde koja se čini nad žrtvama silovanja. Treću godinu za redom šest od deset žrtava silovanja u američkoj vojsci prolazi odmazdu, takvo što je neprihvatljivo i nečuveno.”

Kontra-admiralica Ann Burhart u sredini fotografije.

Kontra-admiralica Ann Burkhardt, voditeljica Pentagonovog ureda za prevenciju i odaziv za seksualne napade, je sama priznala gorući problem osvete tvrdeći da je ovo pitanje od kritične važnosti s kojim se Ministarstvo obrane SAD-a još uvijek bori. Unatoč svemu, Pentagon tvrdi kako je stanje sve bolje i bolje, jer je tijekom 2009. bilo 34 tisuće seksualnih napada u američkoj vojsci, dok je tijekom 2014. počinjeno 23.300 seksualnih napada u američkoj vojsci.

Zamjenica tajnika Ministarstva obrane SAD-a Elizabeth Van Winkle smatra da prijavljenih 6.000 silovanja ne znači ama baš ništa jer je brojka rekordno visoka, s obzirom da se slučajevi silovanja uglavnom rješavaju na nižim razinama bez uplitanja odgovarajućih instanci:

“Borba protiv silovanja i svih seksualnih napada te sličnih nedjela u okviru vojske uopće nije završena niti je zaključena. Mi ne zamjenjujemo progres s uspjehom.”

Iako Pentagon uvjerava medije o padu seksualnih napada unutar oružanih snaga, 2012. je bilo prijavljeno 3.604 silovanja.

Ovo izvješće se ne bavi skandalima poput dijeljenja golih fotografija uglavnom ženskih pripadnika vojnih snaga SAD-a po društvenim mrežama i to bez njihova pristanka. Po toj aferi su najviše poznati marinci, jer je veliki dio fotografija s golišavim fotografijama došao iz ovog dijela američke vojske.

Samo tijekom prošlog mjeseca je istraga obuhvatila čak 1.200 ljudi, od toga 725 aktivnih marinaca koji su “šerali” fotografije (krišom snimljenih) golih kolegica po internetu kršeći pri tome sve norme i pravila ponašanja u oružanim snagama SAD-a.

Seksualni napadi.

Problem seksualnih napada se proširio i na najelitniju vojnu školu u West Pontu i na ostale vojne akademije na tlu Sjedinjenih Država. Samo na West Pointu je tijekom akademske godine 2015.-2016. prijavljeno 26 seksualnih napada, dok je na mornaričkoj vojnoj akademiji u Annapolisu iste akademske godine prijavljeno 28 seksualnih napada, te 32 slučaja u vojno-zrakoplovnoj akademiji u Colorado Springsu. Na gornjoj fotografiji vidite kako brojke seksualnih napada na američkim vojnim akademijama stalno raste.

Mediji su zaključili kako se broj seksualnih napada u američkoj vojsci proširio poput epidemije te da javnost još uvijek nije svjesna koliko su isti učestali i kroz što prolaze žrtve seksualnih napada, a poglavito žrtve brutalnih silovanja. Ovaj problem je od iznimne važnosti, naročito zbog činjenice kako se Sjedinjene Države hvale oslobađanjem raznoraznih zemalja Trećeg svijeta, te smatraju da su “vođa i perjanica” svjetske demokracije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

15k sexual assaults were committed in US military in 2016 – Pentagon report

Department of Defense Annual Report on Sexual Assault in the Military

SEXUAL ASSAULT IN MILITARY: REPORT SHOWS ALMOST 15,000 DEALT WITH ASSAULT IN 2016

There were 14,900 sex assaults in the US military last year, new Pentagon data show

Not just nude photos: Sexual assault on the rise at West Point, Annapolis military academies

Marines barred from posting nude photos of others without consent