PONERIZACIJA DRUŠTVA

NSA snimala preko 151 milijuna telefonskih razgovora iako je imala naloge za samo četiri broja

Autor: Ljubica Šaran

Američka agencija za nacionalnu sigurnost NSA je tijekom 2016. godine snimila preko 151 milijun telefonskih razgovora Amerikanaca iako je dobila samo četiri pojedinačna sudska naloga za prisluškivanje mogućih terorista. Podaci za prisluškivanje telefonskih brojeva van Sjedinjenih Država su još uvijek nepoznati. 

Zahvaljujući podacima koje je otkrio Edward Snowden američke su obvještajne službe nakratko smanjile količinu masovnog prisluškivanja i nadgledanja.

Tijekom 2015. godine prisluškivanje Amerikanaca je naglo palo zahvaljujući podacima koje je javnosti predstavio Edward Snowden. Raznorazni američki odbori su zahtijevali veću stegu i transparentnost u postupcima obavještajnih i kontraobavještajnih agencija, no sve to je bilo kratkog vijeka.

Prema podacima iz izvješća pod nazivom Statistical Transparency Report Regarding Use of National Security Authorities for Calendar Year 2016, koje je objavio ured voditelja Nacionalnih obavještajnih agencija, prisluškivanje Amerikanaca se vratilo u “punom obimu”.

U izvješću su uključeni podaci iz takozvane “komunikacijske metadate” koja prikazuje tko je koga kada komunicirao, no ne spominje se što je u datoj komunikaciji rečeno. Tvrdi se da je broj prikupljenih podataka još uvijek manji od 2014. godine kada je NSA prisluškivala na milijarde telefonskih i internetskih komunikacija. Takav obim prisluškivanja američkih službi za špijunažu ne predstavlja nikakav problem, naročito ako se zna koja su sve cyber oružja razvijena u zadnjih deset godina. O tome smo više pisali u članku koji se bavio “Sefom sedam” i objavama WikiLeaksa.

NSA naloge za prisluškivanje dobiva od Foreign Intelligence Surveillance Court ili Suda za vanjsko nadgledanje koji također ima nadležnost za izdavanje naloga za prisluškivanje američkih građana. Po tvrdnji istog izvješća, američki građani su se tijekom 2016. “puno manje pratili negoli prijašnjih godina.”

Unatoč zakonu pod nazivom “Freedom Act” američke obavještajne službe, a ponajviše NSA, još uvijek masovno prisluškuju američke građane, točnije stavljaju se iznad samog zakona. Koja demokracija?

U ovom izvješću je objavljeno 1.934 imena američkih građana koji su se prisluškivali za razliku od 2.232 imena američkih građana koji su se pratili tijekom 2015. godine. Isprva su objavljeni idnetiteti 1.200 građana i to na zahtjev “transparentnosti”, no naknadno su objavljena i ostala imena. U izvješću se ne navodi zbog čega su isti prisluškivani i koje su ih agencije pratile. Do ovih imena se došlo tek nakon što je NSA odobrila objavljivanje istih. No postavlja se pitanje: koliko se još ljudi prati na tlu SAD-a i van Sjedinjenih Država, a čija imena nisu objavljena u istom izvješću?

Ovo izvješće također daje do znanja da obavještajne agencije prikrivaju puno više podataka od onoga što su “dužne po zakonu” uz objašnjenje da “ne mogu otkrivati podatke koje bi dovele u opasnost trenutačne misije nadgledanja”.

Masovno nadgledanje i prisluškivanje je autorizirano sekcijom 215 “Patriot Acta” (Patriotskog zakona) pa ipak isti način prikupljanja podataka je stavljen van zakona 2015. godine s takozvanim “Freedom Actom” (Zakonom o slobodi), no kao što vidimo masovno nadgledanje i prisluškivanje se još uvijek provodi jer je nesrazmjer između sudskih naloga s kojima se dozvoljava praćenje komunikacije s određenih telefonskih brojeva i stvarnog stanja na terenu, jednostavno rečeno – nečuveno.

Glasnogovornik ureda voditelja Nacionalnih obavještajnih agencija Timothy Barrett je Reutersu prenio sladunjavu poruku uz tvrdnju:

“Ovogodišnje izvješće nastavlja našu putanju prema većoj transparentnosti pružajući dodatne statističke podatke izvan onoga što je propisano zakonom.”

Barret je nekako zaboravio objasniti zbog čega se masovno prisluškuje Amerikance iako zakon iz 2015. zabranjuje takvu špijunažu. Čini se da određenim službama zakon ništa ne znači, no takvo stanje bi se definitivno moglo objasniti sve većom ponerizacijom društva kada se određene službe stavljaju iznad zakona i ustava.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

NSA collected over 151 million phone records last year despite having only 42 warrants

NSA collected over 151mn phone records in 2016 despite surveillance law changes

NSA collected Americans’ phone records despite law change: report

Report on the Telephone Records Program Conducted under Section 215 of the USA PATRIOT Act and on the Operations of the Foreign Intelligence Surveillance Court

STATISTICAL TRANSPARENCY REPORT REGARDING USE OF NATIONAL SECURITY AUTHORITIES FOR CALENDAR YEAR 2016

Report: NSA Collected Americans’ Phone Records Despite Law Change