VJEROVALI ILI NE

Štakori popili preko milijun litara alkohola, tvrdi indijska policija

Autor: Ljubica Šaran

Nakon što su vlasti istočnoindijske države Bihar donijele zakon o zabrani konzumiranja alkohola, policija je zaplijenila milijun litara alkoholnih pića, no uskoro se otkrilo kako je zaplijenjeni “dokazni materijal” nestao. Policija je javnosti objasnila da su za nestanak alkohola krivi štakori.

U travnji 2016. vlada indijske savezne države Bihar je zabranila potpunu konzumaciju alkohola. Građani Bihara su morali prihvatiti takvu odluku vlasti bez obzira jesu li bili ljubitelji pokoje časice ili ne jer se nova odredba provodila svom silinom. Zbog prohibicije je u samo nekoliko mjeseci 2016. utamničeno 44.594 ljudi, a svu zaplijenjenu količinu alkohola je navodno “pohranila” biharska policija u posebno čuvanim skladištima.

Biharska policija u zapljeni alkohola.

Unatoč svemu, biharska policija se našla u velikim problemima kada su mediji otkrili javnosti da su policijska skladišta sa zaplijenjenim alkoholom u biti prazna te da se za takvo stanje treba pronaći krivac. Press Trust of India (PTI) je izvijestio:

“Za vrijeme nedavnog sastanka uprave državne policije je rečeno kako su neke od zaplijenjenih boca s alkoholom uništene dok su ostatak alkohola popili štakori.”

Nakon toga su se u potragu za alkoholom dali brojni indijski mediji, a sve je kulminiralo s opsežnom policijskom istragom. Iako je nestalo na milijune litara alkohola suspendirana su dva policajca jer su (zajedno sa štakorima) konzumirali alkohol.

PTI je također objavio sljedeće:

“Zatražili smo izvješće od regionalnog inspektorata u Patni. Po nalazima na terenu državna policija je zatražila dodatnu istragu.”

Iako je prvotnu informaciju o štakorima koji su popili najmanje 900 tisuća litara alkohola prenio glavni policijski inspektor u Patni Manu Maharaj, niko se nije usudio Maharaji reći da laže, no indijski mediji su se upitali: jesu li policajci u Biharu pijani kada daju takve izjave?

Biharski premijer Nitish Kumar je prohibiciju uveo prije godinu dana držeći se svog predizbornog obećanja. Naime za Kumara su glasovale uglavnom žene koje su smatrale da Indijke trpe brojne slučajeve obiteljskog nasilja zbog pijanih supružnika, a u nekim slučajevima indijske mladenke tijekom vjenčanja na poklon od države dobiju drvene batine na kojima piše da ih koriste na svojim pijanim muževima i da u slučaju premlaćivanja muževa zbog alkohola policija neće reagirati.

Drvene palice za premlaćivanje pijanih muževa, poklon za mladenku.

Prije nekoliko tjedana 700 mladenki je dobilo drvene palice za premlaćivanje pijanih muževa tijekom masovne ceremonije vjenčanja u saveznoj državi Madhya Pradesh.

Uništavanje alkohola od strane okružne policije u Gandhinagaru pored Kobe u Indiji.

U drugim dijelovima Indije gdje je na snazi prohibicija alkohola, sav zaplijenjeni materijal se uništava javno kako bi se izbjegli problemi poput “pijanih štakora”.

Vratimo li se na problem prohibicije u Biharu, čini se da je od uvođenja zakona za zabranu konzumacije alkohola broj kriminalnih prekršaja i djela poprilično pao, a smanjio se i broj ranjenih i smrtno nastradalih u prometnim nesrećama.

Biharskog premijera je čak pohvalio i indijski premijer Narendra Modi, početkom siječnja 2017., zbog napora u borbi protiv alkoholizma. Modi je podrijetlom iz države Gujarat koja je prije nekoliko desetljeća uvela prohibiciju na alkohol povedena utjecajem Mahatme Gandhija.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Rats ‘drink seized alcohol in India’s Bihar’

Indian Police Explain Missing Booze by Blaming Binge-Drinking Rats

Indian minister arms 700 new brides with wooden bats against drunk & abusive husbands

Police in dry Indian state blame rats for drinking 900,000 litres of seized moonshine 

Rats drank 1 million litres of seized alcohol, claim Bihar police

Rats drink 900,000 litres of alcohol in Bihar

Oh, rats! In dry Bihar, rodents are the biggest booze guzzlers

Rats drank the missing alcohol, say Bihar cops in all soberness

Humans can’t, rats ‘drink’ illegal liquor worth crores in Bihar!