PONERIZACIJA DRUŠTVA

KLIK FARME: Do popularnosti uz masovnu industriju lažnih lajkova i pratitelja na društvenim mrežama

Autor: Ljubica Šaran

Otkrijte kako se generiraju lajkovi na Fejsu i kako se kupuju novi pratitelji na Twitteru te kako razotkriti lažnjake. Pogledajte kako izgleda unutar klik farme u kojoj se stvara lažna popularnost raznoraznih kompanija, političara i medija. Najnovija znanstvena studija otkriva da je 15% računa na Twitteru lažno ili se pokreće uz pomoć botova raznoraznih obavještajnih agencija i cyber mafije koji se pretvaraju da su ljudi. Istraživanje vezano za Fejs je otkrilo kako je najmanje 14 milijuna računa na ovoj mreži lažno, a za ostale mreže se uopće ne zna koliko računa pokreću botovi, a koliko je lažno. Zadnji “krik mode” su klik farme koje za malo novca omogućavaju veliku popularnost.

Lažna popularnost

Beskrupulozni političari, poput bivšeg australskog premijera Tony Abbotta, ministarstva Sjedinjenih Država, poput State Departmenta, posrnule zvijezde i kompanije nemaju problema s kupovinom lajkova na društvenim mrežama. Njima je to sasvim normalan biznis koji djeluje brže i bolje od najvećih i najboljih PR agencija.

Može li se ovakvom broju lajkova uopće vjerovati?

2013. godine State Department je potrošio vrtoglavih 630 tisuća dolara na kupovinu lajkova za njihovu stranicu na Fejsu. „Mudre“ glave, u globalno najprisutnijem ministarstvu SAD-a, su smatrale da će lažnim lajkovima na Fejsu povećati pozornost korisnika Facebooka, te da će smanjiti opadanje popularnosti politike SAD-a i konstantne prozivke za njihovu vanjsku politiku.

Nagli porast popularnosti bivšeg australskog premijera se mogao zahvaliti klik farmama.

Bivši australski premijer Tony Abbott odlučio je iskoristiti novac kako bi sebi povećao popularnost na društvenim mrežama.  U samo nekoliko dana njegov Fejs i Twitter profil je obasut lajkovima  mladih Indijaca starih između 18-34 godine iako je prije toga njegova indijska popularnost na društvenim mrežama bila potpuno marginalna.

Australski premijer još uvijek ima jako puno lajkova iz Indije i zemlja u kojima se isti kupuju za male pare.

Tony Abbott je naglu popularnost na društveni mrežama i lajkove njegova profila dobio zahvaljujući klik farmama u nerazvijenim zemljama koje opslužuju brojne bogate i halapljive mušterije diljem svijeta.

Lajkovi na MW-u 12.05.2017.

Želite li otkriti mulja li vas i vara s popularnošću na društvenim mrežama, dovoljno je posjetiti internetske stranice koje su se fokusirale na razotkrivanje lažnjaka:

Za provjeru nečijeg fan pagea na Fejsu vam je ponekad potreban ID profila koji se obično sastoji od 15 brojeva, to izgleda ovako: -https://www.facebook.comIMESTRANICEbroj, no uglavnom će vam biti potrebno samo ime stranice.

Broj lajkova po zemljama za Matrix World.

Lajkovi na Fejsu bi trebali odražavati čitateljsku popularnost po zemljama, na primjer, naš blog Matrix World je orijentiran na čitatelje zemalja bivše države te se prati i u zemljama u kojima su se naši ljudi naselili kao gastarbajteri ili kao izbjeglice tijekom rata, dok su lajkovi iz ostalih zemalja niski ili zanemarivi. Za razliku od bivšeg australskog premijera mi nemamo na tisuće lajkova iz klik farmi po Indiji, Pakistanu, Nepalu, Indoneziji, Maleziji ili pak Kini.

Polagani rast lajkova za Matrix World.

Drugi pokazatelj da nešto nije u redu s lajkovima neke stranice su nagli skokovi u lajkovima ili pratiteljima u zavisnosti od društvene mreže. Pogledate li kako izgleda rast lajkova Matrix Worlda na Fejsu vidjet ćete da nema naglih skokova ili pak priljeva od nekoliko tisuća lajkova u kratkom vremenu, poput recimo Abottova slučaja kada je u jednom danu broj njegovih pratitelja na Twitteru narastao za više od 60 tisuća.

Klik farme

Osim automatskih generatora Facebook lajkova i Twitter pratitelja koji se osiguravaju uz pomoć plaćenih botova različitih imena (ne, nećemo ih reklamirati no lako ih nađete na Googleu), najjeftinije se i najbrže dolazi do velike popularnosti na društvenim mrežama uz pomoć klik farmi (Click Farm složenica nastala od engleske riječi “kliknuti” i “farme” označava nepošten biznis kupovanja lajkova ili pratitelja).

Najmasovnije klik farme se nalaze u Kini.

Google koji tvrdi da se bori protiv lažnih vijesti i lažnih reklama, bez ikakvog problema dozvoljava oglašavanje “stranica” klik farmi.

Klik farme su se toliko dobro probile na zapadno tržište, da već danas možemo govoriti kako se broju pratitelja i lajkova uopće ne može vjerovati, ako ih se pri tome ne provjerava. Biznis kupovine popularnosti na društvenim mrežama je postao masovna industrija jer se popularnost i status omogućava u puno manjem vremenu i za manje novca nego li je to slučaj s djelovanjem PR tvrtki. Popularnost na društvenim mrežama je postala statusni simbol, a prosječan korisnik društvene mreže neće sumnjati u nečiju popularnost niti će mu pasti na pamet da bi se s brojkom lajkova i pratitelja te dijeljenja postova na društvenim mrežama moglo manipulirati. Na žalost, industrija “laganja” je postala norma u duboko poneriziranom društvu, a internet je postao mjesto na kojem se istinite informacije cenzuriraju, onemogućavaju ili prikrivaju, dok se laž širi na sve strane.

Uznemirujuća fotografija iz kineske klik farme.

Na gornjoj slici vidimo radnicu u kineskoj klik farmi koja povećava broj lajkova za određene Apple aplikacije kako bi im se povećala popularnost i cijena skidanja istih. Facebook također bez ikakvog srama i cenzure dozvoljava reklamiranje i djelovanje ‘klik majmuna’. Click Monkey je osoba ili organizacija koja omogućava generiranje lajkova ili pratitelja uz pomoć djelovanja botova – posebnih programa koji izigravaju ljude na društvenim mrežama ili pak djelovanja slabo plaćenih radnika koji opslužuju na stotine telefona s lažnim profilima na društvenim mrežama. Nedavno je u javnost puštena snimka kineske klik farme u kojoj nekoliko Kineza opslužuje na stotine mobilnih telefona kako bi zadovoljila potrebe svoje klijentele za novima lajkovima na Fejsu i pratiteljima na Twitteru. Pogledajmo snimku.

Većina klijentele se “uhvati” za “jeftine” lajkove upravo zahvaljujući reklamiranju na samom Fejsu. Prema podacima koje je objavio Guardian klik farme iz Bangladeša naplaćuju 15 američkih dolara za tisuću lajkova. Radnici u klik farmama obično rade tri smjene i ne dobivaju više od 120 američkih dolara na godinu.

Od 800.000 lajkova do gotovo dva milijuna lajkova u relativno kratkom vremenu, Zero Hedge tvrdi da su lajkovi kupljeni.

Zero Hedge je još 2014. godine razotkrio stravične podatke o klik farmama i njihov ogromni utjecaj na stvaranje lažne popularnosti raznoraznih korisnika; od posrnulih političara i zvijezda do kompanija, banaka, državnih agencija i ministarstava, televizijskih i medijskih kuća, TV emisija, pisaca i tako dalje. Podsjetimo čitatelje da je od prije četiri godine do danas američki State Department kupio gotovo dva milijuna lajkova na Fejsu. Još uvijek smatrate kako su američke vlasti poštene i popularne?

Masovna industrija lažnih klikova stvara iluziju popularnosti te nas tjera da još jednom razmislimo koliko nas se laže i zavarava? Nekada su PR agencije bile garant nečije popularnosti, danas se popularnost kupuje virtualnim lajkovima. U ovom tekstu smo vam predočili neke od mogućnosti s kojima možete otkriti je li netko pošten ili ne, ako kupuje lajkove ili pratitelje, zašto biste takvoj osobi ili kompaniji vjerovali?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

This is what a Russian found inside a Chinese phone ‘click-farm’

It’s A Click Farm World: 1 Million Followers Cost $600 And The State Department Buys 2 Million Facebook Likes

A Russian Went Inside A Chinese Click-Farm: This Is What He Found

Up To 15% Of Twitter Accounts Are Fake, Study Finds

How low-paid workers at ‘click farms’ create appearance of online popularity

This disturbing image of a Chinese worker with close to 100 iPhones reveals how App Store rankings can be manipulated

Inside China’s phoney ‘click farm’: Tiny office uses 10,000 handsets to send fake ratings and ‘likes’ for boosting clients’ online popularity