ZEMALJSKE PROMJENE

Obrnute munje snimljene u Oklahomi

Autor: Ljubica Šaran

Munje su prirodni električni fenomen o kojima se sve zna, točnije gotovo sve. Naime prije nekoliko dana je u Oklahoma Cityju snimljen niz munja koje su se širile od tla prema oblacima iako se sve “normalne” munje šire od oblaka prema tlu, te se tako i granaju. 

Pogledajmo video “obrnutih munja” snimljenih tijekom oluje u Oklahoma Cityju 18.05.2017.

Wikipedia ovako objašnjava munje:

Munja je naglo pražnjenje atmosferskog električnoga naboja koncentriranog u olujnim, grmljavinskim oblacima (kumulonimbusima), povezano s pojavom snažnog bljeska i snažnoga zvučnog udara (grom). Unutar grmljavinskih oblaka električni potencijal naraste i do 3 milijuna volti, pa zrak više nije dostatan izolator i nastaje izbijanje električnoga naboja unutar oblaka, prema drugom oblaku, prema okolnomu zraku ili prema tlu (jedno takvo izbijanje na svakih deset). Munja se može vidjeti i na udaljenostima do 150 kilometara.

Najčešća je izlomljena linearna munja. Od njezina glavnog puta često se odvaja više grana. Istraživanja linearne munje ultrabrzim kamerama pokazala su da munja između oblaka i tla nastaje u nekoliko koraka: svakoj munji prethodi početno, slabije pretpražnjenje, koje napreduje brzinom od približno 50 m/s i postupnom ionizacijom zraka stvara takozvani kanal munje, svjetlosni, intenzivno ugrijan (do 30 000 K) koridor promjera nekoliko centimetara. Kada kanal poveže oblak i tlo (ili dva suprotno nabijena oblaka), nastupi kroza nj u suprotnom smjeru obilno električno pražnjenje, glavni udar munje, koji češće putuje od tla (ili morske površine) prema oblaku nego obratno. Takvih je povratnih udara u jednoj munji više, prosječno dva, ali ih može biti i do 40, s vremenskim razmakom od prosječno 0,03 sekundi.

Električni naponi između krajnjih točka munje iznose i do 100 milijuna volta (V); maksimalne su struje nekih munja 100 000 ampera (A), a traju od 0,1 do 0,6 sekundi uz temperaturu u kanalu munje višu od 20 000 kelvina (K). Zbog zagrijavanja, ionizacije i disocijacije uzduž puta munje naglo se i drastično mijenja tlak zraka, što je uzrok nastanka groma. Opažene su i tihe munje. Munje pokazuju dvostruki razorni učinak: kod vrlo jakih struja nastaje kratkotrajno, ali vrlo jako magnetsko polje, koje daje eksplozivni učinak; struje do 500 A teku dosta dugo (s obzirom na trajanje samoga svjetlosnog učinka munje), pa uzrokuju jak toplinski učinak, koji djeluje razorno, osobito na vodiče.

Pogledajmo snimku “obrnutih munja” iz drugog kuta.

Na žalost, nismo našli znanstvene radove vezane za “obrnute munje” koje se šire od tla prema oblacima, no postoje neka objašnjenja koja vam predstavljamo u nastavku članka.

U jednoj od teorija koje se bave ovim neobičnim električnim fenomenom se tvrdi kako su krivci za obrnute munje, TV tornjevi koji stvaraju “neprirodno” polje električnog potencijala, te zbog toga nastaju munje koje se šire od tla prema oblacima. TV tornjevi su najvjerojatnije pozitivno nabijeni te generiraju okidanje munja prema negativno nabijenim oblacima.

U drugoj teoriji stoji kako naše oči vide samo povratni bljesak iako se prava munja točnije električno pražnjenje već dogodilo bez da smo ga mi vidjeli s našim očima. Da bi se provjerila ova teorija bilo bi potrebno snimati munje s vrlo brzim kamerama, točnije s kamerama koje snimaju po stotine slika u sekundi.

Dužnosnici Oklahoma Cityja su izjavili kako je samo grmljavinsko nevrijeme s neobičnim munjama skrivilo tri požara u kojima su uglavnom gorjele kuće i stambeni objekti, na sreću nitko od ljudi nije nastradao.

Damon Lane s KOCO-a smatra kako je prva teorija puno bliže istini od druge. S obzirom na sve veće klimatske i vremenske anomalije na planeti, sigurni smo da će se ovakvi fenomeni događati sve češće u našoj neposrednoj budućnosti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Ground to sky lightning filmed across Oklahoma City

Wild Lightning Across Oklahoma City

Rare ‘upward lightning’ electrifies the sky over Oklahoma City

VIDEO: Upward Lightning Dazzles in Oklahoma City

Lightning strikes towers in Oklahoma City

Officials believe lightning caused fire that destroyed Oklahoma City

Lightning likely responsible for 3 fires during severe storms