U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

10 znakova da ste natprosječno pametni

Autor: Ljubica Šaran

Želite li saznati više o svojoj inteligenciji, evo odličnog primjera, nije vam potrebno testiranje, već pogledajte imate li određene karakteristike koje upućuju na natprosječnu inteligenciju.

Najnovije znanstvene studije su pokazale kako postoji poveznica između dubokih depresija i povećane inteligencije, te mentalnih poremećaja i povećane inteligencije. Znanstvenici smatraju da se depresija može i te kako povezati s većom inteligencijom, jer natprosječno inteligentno ljudsko biće zapaža više anomalija u našem društvu te ne zaboravlja lako sveopću ponerizaciju i poguban učinak psihopata na vlasti. Čini se da najlakše prolaze oni čiji IQ nije baš “sjajan” dok osobe s natprosječnim i visokim IQ-om imaju puno više problema s društvenim kolotečinama. No krenimo redom.

Natprosječna inteligencija kod djece često ide ruku pod ruku s bipolarnim poremećajem, zašto je to tako?

  1. Osobe s natprosječnom inteligencijom su obično noćne ptice koje vole visjeti po “internetu” ili čitati knjige do kasno u noć. Po evolucijskim istraživanjima, inteligentni članovi neke vrste prvi mijenjaju uvriježeno ponašanje te traže uvijek nove informacije ili nova saznanja, za to im nije dovoljan dan točnije danje svjetlo, već svoju potragu nastavljaju duboko u noć.
  2. Osobe s natprosječnom inteligencijom češće žive u celibatu ili pak, ako žive sa svojim odabranikom/odabranicom odlučuju kako neće imati djecu. Znanstvena istraživanja i popisi stanovništva su pokazali kako najviše djece imaju oni s najmanjom edukacijom te osobe koje su odustale od školovanja, dok osobe s natprosječnom inteligencijom odustaju od vlastitih potomaka smatrajući da je svijet užasavajuće mjesto za odgajanje i podizanje djece, te imaju kritički osvrt i negativan stav prema svojim nedostacima te ih ne žele prenositi na nove generacije.
  3. Osobe s visokom i natprosječnom inteligencijom su u biti samci koji vole izolaciju, te teško stječu prijatelje jer su nepovjerljivi prema ljudima, ili pak imaju jednog, najviše dva prijatelja kojeg smatraju gotovo članom obitelji. Samoću odabiru zbog toga što su svjesni negativnih društvenih trendova i karakternih poremećaja kod velikog broja ljudi. Osobe s natprosječnom inteligencijom ne nalaze zadovoljstvo u socijalizaciji jer mogu “vidjeti” dalje od površine “stvari”.
  4. Najnovija znanstvena istraživanja su pokazala kako postoji poveznica između većeg IQ-a tijekom djetinjstva i nastanka bipolarnog poremećaja u adolescenciji ili neposredno nakon adolescencije. Ovo istraživanje je još jedanput potpalilo debatu o poveznicama između inteligencije, kreativnosti i mentalnih poremećaja.
  5. Osobe s visokom i natprosječnom inteligencijom su sklonije anksioznosti od osoba s niskom ili srednjom inteligencijom. Po znanstvenoj studiji koja je objavljena 2012. anksioznost je ko-evoluirala s inteligencijom. Zabrinutost i strepnja je omogućila ranim ljudima određene prednosti za opstanak, dok su bezbrižni postajali nečiji plijen.
  6. Natprosječno ili visoko inteligentni ljudi obično dolaze do novih ideja, a te nove ideje nastaju uglavnom kao plod anksioznosti. Gotovo svi geniji na planeti su imali neki mentalni poremećaj, moglo bi se reći kako je kreativnost direktno povezana s mentalnim poremećajima i anksioznošću.
  7. Natprosječno inteligentne osobe i visoko inteligentne osobe će lakše “popušiti” nečije laži. Znanstveno istraživanje je pokazalo kako su takve osobe gotovo naivne u nekim pogledima, te ta njihova lakovjernost i nedostatak promućurnosti na koncu dovede do želje za izolacijom i usamljeničkim životom.
  8. Natprosječno inteligentne osobe će lakše lagati, naročito ako im laganje služi da bi izbjegle dodatnu socijalizaciju ili dodatna pitanja na koja ne žele odgovoriti.
  9. Osobe s natprosječnom inteligencijom se čine lijenima, ta “lijenost” je zapravo odraz kontemplacije, natprosječno inteligentne osobe će razmišljati i promišljati o svemu što se događa te će se zabaviti sa svojim mislima dok će recimo ispodprosječne osobe uživati u nekoj divljoj zabavi s puno alkohola i eventualnog seksa na brzaka.
  10. Natprosječno inteligentne i visoko inteligentne osobe će imati potrebu za pušenjem duhana. Pogledamo li u prošlost gotovo svi geniji su uživali u duhanu. Zašto je to tako? Metastudija danskog dvojca je pokazala kako naš mozak radi puno brže i bolje s unosom duhanskog dima u tijelo, mozak djeluje uz pomoć ionotropskih NIKOTINSKIH receptora koji su zaduženi za stvaranje i djelovanje acetinkolina u mozgu, koji pak utječu na sav rad mozga i njegovo zdravlje. Genijalci su pušili/puše duhan jer im mozak postaje turbo računalo koje je u stanju napraviti puno brže kalkulacije te poboljšava pamćenje i kognicijske sposobnosti.

U različitim studijama koje su se objavile u zadnjih 60 godina, postaje očigledno kako naš IQ s godinama pada. Kako je takvo što moguće u informacijskoj eri?

Dodamo li svemu ovome činjenicu kako IQ ljudske populacije sve više pada, dijelom zbog utjecaja poneriziranog društva, dijelom zbog neobične zaraze s virusom koji smanjuje ljudski IQ, tada stvari postaju poprilično ozbiljne.

U studiji objavljenoj u žurnalu Proceedings od the National Academy of Sciences, znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoru i državnog Sveučilišta Nebraske došli su do podataka koji bi nas u najmanju ruku trebali šokirati. Naime virus koji je do sada napadao isključivo zelene alge u slatkovodnim jezerima se nekako uspio probiti kroz ljudski imunološki sustav te je pronađen u grlima 44% nasumično odabranih ispitanika.

Klorovirus ATCV-1 je moćan neprijatelj našeg psiho-fizičkog zdravlja jer mutira DNK u mozgu, uzrokujući poremećaje koji dovode do vidljivog smanjenja inteligencije, pamćenja, mogućnosti učenja, pa čak smanjuje i pozitivne ljudske emocije kao što su empatija i suosjećanje.

No ipak, ako imate većinu nabrojenih karakteristika, tada se ne morate sekirati, vi ste natprosječno inteligentni, ali zbog toga se mučite s onima koji se IQ-om ne mogu pohvaliti.

I za kraj uživajte u prikazu ljudske gluposti i to među sasvim prosječnim Amerikancima.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

7 signs that you are probably smarter than average, no IQ test required

Why night owls are more intelligent

Smart Teens Don’t Have Sex (or Kiss Much Either)

5 Unexpected Downsides of High Intelligence

Fertility of American Women: 2008

Differential fertility by intelligence: the role of birth planning

WEALTH, INTELLIGENCE, POLITICS AND GLOBAL FERTILITY DIFFERENTIALS

A High IQ May Also Have This Mental Cost, Psychologists Find

Synaptic scaffold evolution generated components of vertebrate cognitive complexity

The relationship between intelligence and anxiety: an association with subcortical white matter metabolism

Why Liberals and Atheists Are More Intelligent

The Real Reason Smart People Tend To Be Loners

Lazy Layabouts Have This Mental Advantage