Pod povećalom MW-a

Smije li svećenik odbiti pričestiti dijete s Downovim sindromom?

Autor: Ljubica Šaran

Crkva i svećenici bi trebali biti moralni stup društva, njihovo bogoslužje, učenje o humanosti, ljubavi prema bližnjem svome, milosrđu i suosjećaju te dušebrižništvo bi trebalo biti upućeno svima, a ponajviše potrebitima, siromašnima i bolesnima. No, što kada dušebrižnik odbije ili s teškom “mukom” pristane na svoju svetu dužnost jer je dijete koje bi trebalo primiti sveti sakrament bolesno? Čitatelji su jasno dali do znanja što misle o ovoj temi.

Svi su upoznati s nedavnim događajem u kojemu je župnik iz Gradišta prvo odbio pričestiti jedno dijete s Downovim sindromom, a nakon toga mu je s teškom mukom pružio svetio sakramet jer su mediji i dijelovi klera jasno dali do znanja kako bi upravo potrebiti trebali biti na prvom mjestu svakoga dušebrižnika. Najdirljivija je bila poruka župnika iz Žrnovnice Maria Matkovića na Facebooku koji je župniku Alojziju Asiću izrekao ono što su mnogi mislili.

Na žalost samo je jedan svećenik rekao ono što su mnogi vjernici mislili.

Dragi brate u Kristu, znam da te nitko ne može prisiliti na ovo, čak ni biskup jer možeš reći pastoralni razlozi, a ja mu ne uskraćujem sakramente samo u drugo vrijeme.. Ali znaj brate, u Okrugu bivšoj župi imao sam prvopričesnika s težim oblikom autizma, njegovi krici i nekontrolirane geste tijekom obreda za mene su bile izraz i krik Božje ljubavi. Znaj brate, Krist je umro i uskrsnuo i za te anđele i ljubi ih više nego mene i tebe… Zato postani svjestan ako si njih unesrećio Kristovo srce si ranio….. Volio bi da ti ovo prezentiraju fejs prijatelji ako su u blizini da znaš… Ne znam je li sv. Pričest prošla, ako nije klekni ispred njih poljubi ih i neka budu pričešćeni u redovitom obredu, ako je prošla učini isto klekni pred njima poljubi ih jer su oni znak Božje ljubavi.

Nemoj misliti da si ponižen i pobijeđen, klekni u suzama pred njima, poljubi ih i ispričaj se iskreno obitelji, jer ćeš jedino tako Kristovo srce koje si ranio zacijeliti.

Župnik Asić je na koncu pričestio malog Adama i još dvoje djece s poteškoćama u razvoju, no kada je Adam odbio primiti hostiju, Asić je rekao: “Stvaraš gužvu meni”. Nakon svega je svećenik još jednom pokazao svoje pravo lice jer je davio jednog dječaka tijekom vjeronauka, za što je dobio policijsku prijavu. Osim toga, župnik je poznat i po kontroverznim nedjeljnim propovjedima, pogledajmo snimku.

No, Asićeva “sreća” nje dugo trajala, protjeran je iz župe, vjernici su odahnuli, no pitanje još uvijek ostaje: “Smije li svećenik odbiti pričestiti dijete s Downovim sindromom?

Odgovori čitatelja su jasni.

U anketi je sudjelovalo 196 čitatelja.

  • Čak 161 čitatelj ili 82,14% je odgovorilo da svećenici nikako ne smiju odbijati pričestiti djecu s Downovim sindromom smatrajući da bi dušebrižnici trebali pokazati najviše empatije prema potrebitima, siromašnima i bolesnima.
  • 16 čitatelja ili 8,16% posto smatra da svećenici svakako mogu odbiti pričestiti djecu s Downovim sindromom jer oni najbolje znaju može li se neko pričestiti ili ne.
  • 13 čitatelja ili 6,63% smatra da svećenici možda mogu odbiti pričestiti djecu s Downovim sindromom, u zavisnosti od situacije.
  • 6 čitatelja ili 3,06% ne zna odgovor.

Preko 82% sudionika ankete je jasno dalo do znanja kako se u potpunosti osuđuje odbijanje davanja svetih sakramenata djeci s poteškoćama u razvoju, te da svećenici zapravo najviše trebaju imati empatije i osjećaja prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Voljeli bismo da je više svećenika poput Maria Matkovića, te da se sramotni slučajevi poput ovoga u Gradištu više nikada ne ponove, ali to su naše želje, a stvarnost je na žalost drugačija od lijepih želja.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.