TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Novinari puno piju, nezdravo žive, gluplji su od prosjeka i prepuni su predrasuda – zaključak studije!

Autor: Ljubica Šaran

Najnovija neuroznanstvena studija je otkrila kako novinari imaju slabije djelovanje visokih moždanih funkcija od ostatka populacije. Razmislimo malo o tome, dozvolimo da nam takva informacija slegne, na koncu, upitajmo se zašto je to tako i kome to služi?

Neuroznanstvenica Tara Swift napravila je u suradnji s jednom od najstarijih i najpoznatijih novinarskih udruga na svijetu, nekada znamenitim, London Press Clubom, istraživanje koje je obuhvatilo 31 profesionalnog novinara iz svih dijelova industrije te ih je podrobno ispitala i promatrala tijekom duljeg perioda kako bi razotkrila sve njihove životne navike; od prehrane i spavanja do obiteljskih i društvenih navika, a posebnu pozornost je posvetila provjeri moždanih funkcija i kognicijskih mogućnosti.

Swiftova je zaključila kako najviše i najnaprednije funkcije novinarskih mozgova djeluju na nižoj razini od prosječne populacije te da je takvo stanje uglavnom uzrokovano dehidracijom, uzimanjem različitih lijekova (bez kontrole liječnika) te pumpanja mozgova s kofeinom i hranom prepunom šećera.

Pa ipak London Press Club je zaključio kako dugoročno gledano takav životni standard ne utječe na same novinare jer smatraju da njihov posao; ima smisla, čini razliku, da ostavlja traga, da mijenja stvari. Svi novinari su branili svoju profesiju i životni stil smatrajući da je njihov posao važniji od “ostalih sitnica”.

Koliko novinari uvjetuju našu stvarnost, zaključite sami.

Za razliku od zaključka Londonskoga novinarskog kluba, Swiftova je dodatno objasnila da novinarski mozgovi imaju niže izvršne funkcije, točnije da slabije reguliraju emocije, da ne mogu ili da se slabije nose s predrasudama, da se teže prebacuju s jednog zadatka na drugi, da slabije ili teže rješavaju kompleksne probleme, da su slabiji u fleksibilnom razmišljanju te da su manje kreativni od prosječnih osoba jer jako puno piju alkohol i kavu. Osim toga, Swift je ponovila da previše unose šećera u sebe te da ne provode vrijeme u meditaciji, promišljanju i konteplaciji, a posebno je naglasila da su često nesvjesni stvari i događaja oko sebe, te da im je pomnost i budnost strana.

Ova studija je isprva trebala razotkriti kako se novinari nose sa svojom profesijom i kako “preživljavaju” takav visoko stresni posao. Zbog toga su novinari uključeni u ovju studiju morali proći brojne medicinske testove od pregleda uzoraka krvi i mokraće do monitoringa funkcija mozga.

Istraživanje je također otkrilo da 41% sudionika studije unosi u sebe oko 18 jedinica alkohola na tjedan što je četiri jedinice više od sigurne i preporučene doze. Manje od 5% sudionika studije pije potrebne doze vode, što znači da je 95% sudionika dehidrirano. Svi sudionici studije su pokazali kako ne spavaju dovoljno, da uopće ne vježbaju ili malo vježbaju, te da se nedovoljno odmaraju tijekom i nakon posla.

Interesantno je kako ni jedan od ispitanih novinara ne živi u sadašnjosti već žali za prošlošću i razmišlja o budućnosti, zbog toga su uglavnom nesvjesni stvarnosti koja ih okružuje te imaju snažne predrasude.

Kako takve osobe mogu objektivno i nepristrano izvještavati o najaktualnijim događajima?

Samo pet kompanija posjeduje 90% medija u svijetu. Velika medijska petorka nalikuje na trakavicu od čijeg dodira nije nitko imun. Njihovi vlasnici i glavni urednici oblikuju svakodnevne vijesti u skladu s unutrašnjom politikom kompanije, a s obzirom na to da imaju najveći udio u medijskom prostoru, njihova stanovišta oblikuju našu stvarnost bez obzira na to što informacije koje dobivamo od istih najčešće nemaju veze s istinom jer su vlasnici već spomenutih glasni zagovornici američkog neokonzervatizma i imperijalističkog globalizma prožetog oligarhijom, ponerizacijom i političkom pristranošću.

Možda bismo odgovor trebali potražiti u medijskom oligopolu, točnije šačici najutjecajnijih medija koja kontrolira 90% medijskog prostora. Oni koji žele kontrolirati i programirati javno mnijenje svakako odgovaraju takvi novinari, a ne osobe od integriteta koje znaju i mogu razmišljati svojom glavom.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Journalists drink too much, are bad at managing emotions, and operate at a lower level than average, according to a new study

Study: Journalists’ brains show a lower level of executive function due to lifestyle

Journalists Drink Too Much, Are Dumber Than Average, Study Finds

Journalists’ brains below average due to alcohol and caffeine: Study

Journalists’ brains operate at a lower level than average: study

Journalists’ brains functioning below par due to excessive alcohol and caffeine: Study

Study: Booze, coffee and lack of breaks is impairing journalists’ brain function and ability to suppress bias