PONERIZACIJA DRUŠTVA

Radioaktivna voda iz Fukushime će se baciti u Pacifik – odluka već potvrđena!

Autor: Ljubica Šaran

Samo je nekolicina svjetskih medija odlučila prenijeti informaciju koja će negativno utjecati na zdravlje kompletne svjetske populacije, a poglavito svih živih bića u Pacifiku. Naime, vlasnici japanske kompanije TEPCO su odlučili izbaciti visoko ozračenu vodu za hlađenje nuklearke Fukushima u Pacifik iako pri tome krše brojne međunarodne zakone o upravljanju i pohranjivanju radioaktivnog otpada.

“Odluka je već donesena”, stoji u tiskovnom priopćenju TEPCO-a, nakon snažnog protesta japanskih ribara i ekoloških aktivista. Japanska ribarska industrija je zbog ozračenja mora pretrpjela najveće štete i međunarodne restrikcije, a odluka o izbacivanju radioaktivne vode od hlađenja oštećenih reaktora nuklearke Fukushima će označiti kraj iste jer će se visoke doze radijacije proširiti cijelim Pacifikom.

Kalifornijski morski lav s velikom dozom zračenja u unutrašnjim organima, poglavito na jetri i srcu.

Podsjećamo čitatelje kako je radijacija iz Fukushime već dospjela do zapadnih obala Kanade i Sjedinjenih Država, te da ondašnja populacija tuljana umire od posljedica radijacije koje stvaraju smrtonosne vrste leukemije i raka. Danas je kalifornijsko priobalno dno u 98% prostora zasićeno ribljim strvinama, dok je prije Fukushime samo 1% kalifornijskog obalnog dna sadržavalo riblje strvine.

TEPCO je do sada kriomice izlijevao radioaktivnu vodu iz Fukushime u Pacifik, no sada je odluka konačna i više neće morati hiniti slučajne izljeve već će sva otpadna visoko ozračena voda direktno otjecati u najveći ocean planete.

Radioaktivni otpad iz Fukushime se drži u nepreglednim nizovima plastičnih vreća i kontejnera. Hoće li i ovaj otpad poput tricija završiti u Pacifiku?

S obzirom da je vrijeme poluraspada nuklearnog goriva Fukushime najmanje 24 tisuće godina, zapitajmo se što će to značiti za svekolika živa bića koja obitavaju u Pacifiku i koja od njega žive?

U ovakvim tankovima se drži radioaktivna otpadna voda iz oštećene nuklearke u Fukushimi.

TEPCO će u Pacifik baciti oko 770.000 kubičnih tona vode ozračene tricijem, taj radioaktivni otpad se trenutačno drži u 580 kontejnera na području same nuklearke Fukushima. Tricij ima vrijeme poluraspada od 12 godina, što samo po sebi govori dovoljno. Japanski stručnjaci pokušavaju umiriti javnost, tvrdeći kako se radioaktivni otpad trenutačno tretira kroz različite vrste dekontaminacije s kojima se navodno izvlače 62 različite vrste radioaktivnog materijala, osim već spomenutog tricija.

Snimka rupe u jednom od reaktora nuklearke Fukushima.

Upravitelj Nacionalne regulativne agencije za nuklearna pitanja Shunichi Tanaka je 2016. godine izjavio kako je tricij relativno bezopasan za ljude u manjim količinama te da njegova radioaktivnost neće probiti plastičan omot kontejnera u kojima se pohranjuje”. On je također izjavio da “prolijevanje vode zasićene tricijem u ocean nije nikakva rijetkost te da takvu praksu ponavlja većina svjetskih nuklearki koje se nalaze na obalama mora i oceana”.

TEPCO je obećao kako će rastaviti nuklearku Fukushimu i narednih 50 godina, a početak ovog pothvata je bio zamišljen za 2019., no zbog takozvanog “kineskog sindroma” i topljenja nuklearne jezgre fukishiminih reaktora radijacija nekontrolirano izlazi u tlo i podzemne vode, a početak bilo kakvog rada na Fukushimi je nemoguć jer u visoko ozračenim rekatorima ne mogu djelovati niti najotporniji roboti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Više o Fukushimi:

Mali kalifornijski tuljani umiru od leukemije i raka zbog radijacije iz Fukushime Daiichi

UDARNA VIJEST: Radijacija u Fukushimi veća no ikad, u jednom od reaktora otkrivena rupa!

Fukushima – pet godina kasnije

Iz nuklearke Fukushima u ocean curi radioaktivna voda za hlađenje reaktora!

Gotovo polovina djece u regiji Fukushima imaju radioaktivni jod u štitnoj žlijezdi

UDARNA VIJEST: Riža iz Fukushime će se prodavati u Europi!

Izvori:

‘Decision has been made’: TEPCO to dump Fukushima’s radioactive water into the Pacific Ocean

Fukushima’s radioactive water to be released into ocean under new plan

FUKUSHIMA’S NUCLEAR WASTE WILL BE DUMPED INTO THE OCEAN, JAPANESE PLANT OWNER DECIDES

Japan to Dump Deadly Fukushima Nuclear Waste into Pacific Ocean

Japan utility plans to dump radioactive Fukushima water into Pacific

Fishermen express fury as Fukushima plant set to release radioactive material into ocean

Japan to “drop tanks” full of Fukushima nuclear waste directly into the ocean