PONERIZACIJA DRUŠTVA

Silovana tinejdžerica osuđena na 30 godina zatvora zbog mrtovođene bebe

Autor: Ljubica Šaran

Zbog drakonskih i neljudskih zakona sud u El Salvadoru je osudio silovanu tinejdžericu na 30 godina zatvora jer je rodila mrtvorođenu bebu. Ova presuda je stvorila lavinu negodovanja i proteste diljem svijeta, no na žalost nije pomogla žrtvi silovanja koja je već lišena slobode. 

Evelyn Beatriz Hernandez Cruz je rodila mrtvorođenče u 18-toj godini života. Pri trudnoći i porodu nije imala pomoći, naime osam mjeseci prije ovog događaja, Hernandezova je silovana, a država nije napravila ništa kako bi pomogla tinejdžerici da zaliječi psihičke i fizičke rane.

Evelyn Beatriz Hernandez Cruz tijekom izreke presude o 30-godišnjoj kazni.

Iako je nesretna tinejdžerica odmah prijavila kako je njen sin mrtvorođenče, država je odlučila posegnuti za “traženjem pravde” točnije primjenom najnovijih zakona koji rigorozno kažnjavaju sve žene koje pokušaju abortus. Državni tužitelj je pokrenuo sudski postupak kako bi se “zločinka” brzo spremila iza rešetaka.

Udruga za ljudska prava ACDATEE koja se ujedno bavi i branjenjem prava žena na abortus je objavila kako je prošlu srijedu Evelyn Hernandez osuđena na 30 godina zatvora jer sud smatra kako je ona ubila dijete iako nemaju direktnog dokaza o njenoj krivnji no u potpunosti je ignorirao forenzičko izvješće koje je osuđenoj išlo u prilog.

Naime, ACDATEE je objavio nalaz patologa koji je izjavio kako se beba najvjerojatnije udavila dok je još bila u maternici. Pa ipak, tužitelj je “objasnio” sudu kako je Evelyn Hernandez kriva što nije tražila pomoć babice ili medicinskog osoblja koje bi joj pomoglo pri porodu. Hernandezova je čak tvrdila da nije niti znala da je trudna te da je mislila da ima problema s crijevima, dijete je rodila dok je bila na zahodskoj školjki.

Hernandezova na putu ka zatvoru u kojem će odležati 30 godina zbog mrtvorođene bebe.

Nesretna tinejdžerica nije prijavila silovanje, jer je počinitelj prijetio cijeloj njenoj obitelji. On nikada nije osuđen niti se država pozabavila ovim slučajem.

Abortus je u El Salvadoru zabranjen pod bilo kakvim okolnostima te se smatra teškim ubojstvom. Čak i ako je ženi život u pitanju, ili ako se radi o žrtvi incestuoznog silovanja, ona može biti osuđena do 40 godina zatvora ako pokuša abortus.

Zakon o zabrani abortusa u El Salvadoru je došao pod povećalo međunarodne zajednice 2013. godine kada je teško bolesnoj ženi zabranio abortus iako je nosila fetus koji nije imao glavu. Pod pritiskom međunarodnih organizacija i Panameričkim sudom za ljudska prava, El Salvador je na koncu dozvolio spomenutoj pravo poroda s carskim rezom, a njena beba bez glave i mozga je umrla nekoliko sati nakon istoga.

Parlamentarci su krajem godine predstavili novi zakon s kojim bi se dekriminalizirao abortus, no isti su blokirale konzervativne snage koje smatraju kako nema opravdanja za abortus čak niti ona ako ženi prijeti smrt zbog sepse nastale smrću fetusa ili bebe.

Žene u El Salvadoru protestiraju već 20 godina zbog neljudskog zakona po kojemu zbog komplikacija u trudnoći žene završavaju u zatvoru.

Nevjerojatno je kako Hernandezova nije jedina žrtva ovog neljudskog zakona, naime El Salvador je u zadnje četiri godine zatvorio na desetke žena jer su imale komplikacije pri trudnoći. Osuđenice uglavnom dolaze iz nižih slojeva društva te nisu imale šanse za izbjegavanjem zatvorske kazne jer nisu bile u stanju naći dobre odvjetnike te nisu imale liječničke kartone koje bi pokazali kako su imale komplikacije pri trudnoći. Bez obzira što su svoje bebe izgubile prirodno točnije zbog komplikacija u trudnoći, država je smatrala kako su počinile ubojstvo beba te ih je shodno tome osudila.

Za sada je poznato kako je 17 tinejdžerica i mlađih djevojaka zatvoreno zbog komplikacija u trudnoći, zahvaljujući radu organizacija za ljudska prava tri su oslobođene, jedna će se osloboditi sljedeće godine jer joj je kazna reducirana s 30 na 15 godina zatvora. Ova grupa je poznata pod nazivom Las 17, na žalost međunarodna zajednica nije u stanju napraviti dovoljno pritiska kako bi iste imale poštene sudske procese i odvjetnike. Također je poznato da je nakon Hernandezove osuđeno i zatvoreno još najmanje pet žena te da su okrivljene za teško ubojstvo zbog komplikacija pri trudnoći.

S obzirom na sve rigoroznije zakone glede abortusa koji trenutačno “haraju” perjanicom demokracije, točnije Sjedinjenim Državama, od kojih su neki potpuno psihopatski, pitamo se: hoće li se ovakvi neljudski zakoni proširiti i Europom jer mi i onako uvijek kopiramo ponerizaciju iz SAD-a?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Teen rape victim sentenced to 30 years for having stillborn baby

Teen rape victim in El Salvador sentenced to 30 years in prison after stillbirth

El Salvador teen rape victim sentenced to 30 years in prison after stillbirth

Teenage rape victim jailed for 30 years under extreme anti-abortion law after giving birth to her attacker’s ‘stillborn baby’

El Salvador rape victim jailed 30 years for stillbirth

Teenage rape victim jailed for 30 years for delivering stillborn baby