ZEMALJSKE PROMJENE

Trenutačno eruptira 38 vulkana diljem svijeta!

Autor: Ljubica Šaran

Od kraja prošle godine do danas broj aktivnih vulkana je narastao s 33 na 38, dok je narančasto upozorenje za moguće erupcije izdano za čak 49 vulkana. Dodano uznemiruje podatak kako se područje oko supervulkana Yellowstone ne prestaje tresti, a strahovita erupcija vulkana Bogoslof još uvijek predstavlja prijetnju za zrakoplovne letove preko Aleuta i Beringovog mora.

Erupcije vulkana na dan 13.08.2017.

Po web sajtu Volcano Discovery trenutačno eruptiraju ovi vulkani:

 1. Stromboli
 2. Etna
 3. Heard
 4. Piton de la Fournaise
 5. Ol Doinyo Lengai
 6. Erta Ale
 7. Barren Island
 8. Nyiragongo
 9. Sinabung
 10. Dukono
 11. Ibu
 12. Gamalama
 13. Sangeang Api
 14. Semeru
 15. Popocatépetl
 16. Santiaguito
 17. Fuego
 18. Pacaya
 19. Masaya
 20. Villarrica
 21. Sangay
 22. Sabancaya
 23. Reventador
 24. Erebus
 25. Kilauea
 26. Bagana
 27. Manam
 28. Yasur
 29. Lopevi
 30. Ambrym
 31. Shiveluch
 32. Klyuchevskoy
 33. Bezymianny
 34. Karymsky
 35. Chirinkotan
 36. Sakurajima
 37. Suwanose-jima
 38. Nishino-shima

Znanstvena zajednica odnedavno ozbiljno počela promišljati o korelaciji između velikog solarnog minimuma i erupcija vulkana, no čini se da još uvije nismo svjesni koliko je naša planeta povezana s onim što se događa na Suncu.

Opadanje sunčeve aktivnosti.

Poznato je kako ovakvo opadanje solarne aktivnosti nismo imali priliku vidjeti preko devet milenija, a zajednički faktori pada sunčeve aktivnosti, povećanja vulkanske aktivnosti i povećanja vulkanskog pepela u atmosferi donose pad globalnih temperatura i promjenu klime.

Korelacije između vulkanske aktivnosti i naglog pada planetarne temperature.

Velika vulkanska aktivnost je ostavila tragove koji se ne mogu osporiti, ponajviše u klimatskim promjenama koje se lako očitavaju iz ledenih jezgri polarnih kapa. 1816. godina je bila “godina bez ljeta” uzrokovana snažnom vulkanskom aktivnošću i solarnim minimumom bez sunčevih pjega. U povijesti je taj period poznat kao Daltonov minimum ili mini ledeno doba.

Tijekom zadnjih par mjeseci stalno se ponavljaju anomalije niskih temperatura i polarnih vrtloga, a trenutačno se takve stvari najviše događaju na južnoj hemisferi, neki će reći, pa naravno tamo je sada zima, pa ipak riječ je o hladnoći bez presedana. U sjevernoj Americi su zabilježeni rekordni ljetni mrazevi koji su uzrokovali propadanje ljetine, u Finskoj i Rusiji zabilježeni najveći ljetni nanosi snijega, na Talijanske, slovenske i istrijanske ceste izašle su ralice zbog ogromne količine tuče i tako dalje.

Želite li više saznati o ovoj temi pogledajte sljedeći video.

Koliko su snažne i sveobuhvatne klimatske promjene na zemlji, najbolje možete vidjeti iz videa kojeg je pripremio Sott.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.