PRIZMA DRUŠTVA

Zašto Amerika želi demokratizirati Sjevernu Koreju?

Autor: Ljubica Šaran

U zadnjih sedamnaest godina predsjednici Sjedinjenih Država su stalno ponavljali kako je Sjeverna Koreja najveći neprijatelj zapadnjačkim demokracijama, kako je ta malena i siromašna država spremna na nuklearni rat i najgora zvjerstva kako bi održala komunističku diktaturu i sulude “psihopatske” ideje njezina čelništva. Sudeći po nedavnim govorima, Trump nije ništa drugačiji od svojih prethodnika i on bi silom mijenjao politički ustroj Sjeverne Koreje kako bi je globalizirao i demokratizirao pod paskom najvećih korporativnih “igrača” Amerike.

Od 2001. godine do danas Sjedinjene Države su imale nekoliko neprijatelja koji su trebali brzu “demokratizaciju i oslobađanje od diktatora”.

Prvi je na redu za demokratizaciju bio Afganistan, nakon goleme medijske kampanje i tvrdnji američke administracije kako su talibani u Afganistanu jedni od najvećih neprijatelja demokracije i mira u svijetu, 2001. je američka vojska zauzela Afganistan i drži ga okupiranim dan danas.

Osama bin Laden i Zbigniew Brzezinski tijekom “rata za neovisnost Afganistana”, na slici vidite Osamu koji je od CIA-e dobio oružje za borbu protiv Sovjeta.

Sjedinjene Američke Države su nekako uspjele “smesti s uma” kako su one dizajnirale i inicijalizirale talibanske snage na čelu s Osamom bin Ladenom kojeg je u CIA-ine rabote protiv Sovjeta u Afganistanu uvukao i trenirao Zbigniew Brzezinski. Amerikanci su također smeli s uma kako je obitelj Osama imala i još uvijek ima dobre veze s Carlyle Groupom, američkom financijskom kućom koja najveći novac ulaže u proizvodnju i prodaju oružja i vojne opreme, a čiji su članovi i povjerenici; Dick Cheney te klan Bush.

Sjedinjene Države su medijima zaboravile objasniti kako Afganistan leži na najvećim svjetskim ležištima rijetkih minerala i metala, a Afganistan je poznat i po nalazištima urana. Nakon okupacije američki znanstvenici su, u suradnji s Pentagonom, napravili detaljno istraživanje kako bi se omogućila eksploatacija rudnog bogatstva ove zemlje.

Američki vojnici štite polja opijuma u Afganistanu.

“Demokratizacija” Afganistana je napravljena i kako bi Amerikanci imali potpunu kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom opijuma, a američki vojnici štite polja opijuma kako bi se kompletan urod uredno dostavio američkim kompanijama.

Drugi je na redu za “demokratizaciju” bio Irak. George W. Bush je tvrdio kako Saddam Hussein ima oružje za masovno uništenje te da će ga prije ili kasnije iskoristiti. UN je na tlu Iraka napravio 1625 inspekcija kako bi našao takvo oružje, no potraga je bila uzaludna. Nakon što su 2003. Sjedinjene Američke Države okupirale Irak, nakon što su objesili Saddama Husseina, postalo je jasno kako Irak zaista nije imao oružje za masovno uništenje, a nedavno je CIA-in agent koji je ispitivao Saddama Husseina, to jasno i potvrdio.

Američki vojnik s vlastitim trofejom – Saddamom Husseinom koji će ubrzo biti obješen pred kamerama.

“Najbolje” borbene snage svijeta su uništile iračku infrastrukturu, pokrenule plemensku mržnju i radikalizaciju, postavile su marionetske vlasti, te su na koncu opljačkali i još uvijek pljačkaju golema zemna bogatstva, točnije naftu koje Irak ima u izobilju.

Kao da to nije bilo dovoljno, Sjedinjene Države su pokrenule stvaranje ISIL-a na tlu Iraka, Libije i Sirije uz pomoć Izraela, Katara i Saudijske Arabije.

Treća na redu za “demokratizaciju” je bila Libija, i ovaj put su američke vlasti tvrdile kako je Gaddafi najveća prijetnja svjetskome miru, naravno, nije trebalo puno da se uz pomoć Amerike ubije Gaddafi i to, pred kamerama, te da se Libija u potpunosti uništi i fragmentira na zaraćena plemena kako bi se omogućila pljačka rudnih bogatstva, poglavito nafte koja je nekad pripadala Libijcima, a koja danas pripada američkim, britanskim i francuskim kompanijama.

Gaddafija su ubili CIA-ini agenti pred kamerama, jednako kao što su Saddama Husseina objesili CIA-ini agenti.

Ne zaboravimo, Libija je pod vodstvom pukovnika Gaddafija bila najrazvijenija afrička država, Libijci su uživali u brojnim blagodatima jer je država zahvaljujući nacionalizaciji naftnih polja imala velike količine novca s kojim je osiguravala brojne socijalne i druge programe.

Hillary Clinton psihopatski razdragana Gaddafijevim ubojstvom je pred kamerama izjavila:

“Mi dođosmo, vidjesmo i on je umro.”

Ta izjava je najbolji sažetak američke imperijalističke, ratnohuškačke i krajnje ponerizirane politike. Sudbina “spaljene zemlje” je trebala dočekati i Siriju, no srećom po sve nas, Rusija je stala na stranu Bashara al -Assada kako bi prekinula uništenje još jedne zemlje i krađu njenih rudnih bogatstava. Na žalost, američka psihopatska vlada u sjeni je nakon neuspjeha u Siriji nastavila sa svojim zlim planom te je svoje želje za okupacijom i krađom prebacila na Sjevernu Koreju.

Sigurno se pitate: zbog čega bi Sjedinjene Države napale Sjevernu Koreju, ta siromašna zemlja zasigurno nema rudnih bogatstava?

Zapravo, Sjeverna Koreja je još jedna zemlja koja leži na bogatim nalazištima ruda, a njihova vrijednost se procjenjuje na šest do deset bilijuna dolara. 

Nalazišta Sjeverne Koreje su bogata: zlatom, željezom, bakrom, cinkom, magnezitom, tungstenom i grafitom, no zbog strahovitih i dugogodišnjih sankcija nije u stanju iskoristiti bogatstvo na kojem leži. Korejanci imaju još jedan problem, nedostatak infrastrukture, sigurno mislite kako su za takvo što sami krivi, no podsjetiti ćemo kako su tijekom Korejskog rata, Sjedinjene Američke Države uništile svu sjevernokorejsku industriju i infrastrukturu te su zemlju bukvalno poslale u “kameno doba”.

Tijekom Korejskog rata Pjongjang je u potpunosti uništen, kao i ostatak zemlje, a sve to zahvaljujući “tapetnom” američkom bombardiranju.

Amerikanci su napravili brojne zločine protiv ljudi u Sjevernoj Koreji, o tim zločinima zapadnjački mediji ne pišu, niti su Sjedinjene Države ikada odgovarale za zločine protiv čovječnosti u Sjevernoj Koreji. General Curtis LeMay, zapovjednik strateške zračne komande SAD-a je izjavio kako su za vrijeme Korejskog rata u samo tri godine američke bombe ubile 20% korejskog stanovništva, točnije više od tri milijuna ljudi. Nacisti su tijekom Drugog svjetskog rata ubili 20% Poljaka, o toj usporedbi bismo trebali ozbiljno razmisliti. Amerikanci su bacili 635 tisuća tona više konvencionalnih bombi i 35 tisuća tona više napalma na Sjevernu Koreju nego li na Japan tijekom Drugog svjetskog rata.

Most No Gun Ri dan danas nosi ožiljke od teške mitraljerske paljbe s kojom su se američki vojnici satima iživljavali na Korejancima.

Jedan od najodvratnijih američkih zločina je poznat pod imenom No Gun Ri masakr koji se dogodio u lipnju 1950. kada su na stotine Korejanaca ubijene, uključujući i djecu jer su američki vojnici bombardirali i mitraljezima ubijali civile koji su se skrili pod jednim mostom. Informacije o ovom pokolju su izašle u javnost tek 1999. kada su novinari AP-a intervjuirali umirovljene američke veterane Korejskog rata. Jedan od veterana se sjeća kako mu je kapetan naredio:

“U pakao s tim narodom, otarasiti ćemo se i zadnjeg od njih”.

Američki GI promatra smaknuće na tisuće navodnih komunista u Koreji.

Amerikanci su naredili smaknuće na desetke tisuća Korejanaca za koje su smatrali da su komunisti, taj masakr je poznat pod nazivom Bodo League. Iako su ubojstva počinili pripadnici vojske Južne Koreje, svjedoci tvrde kako su smaknućima prisustvovali američki časnici.

Takvih primjera je jako puno, Sjevernokorejanci imaju pravo što se straše Amerike i njenih prijetnji, no također se imaju pravo braniti. Sjeverna Koreja je država članica UN-a, no to ne sprječava američke vlasti da pokušaju njeno uništenje i postavljanje marionetske vlade koja bi dozvolila krađu rudnih bogastava kao što to čine kolaboratori u Iraku, Afganistanu i Libiji.

Sljedeći put kada čujete na vijestima kako su Sjedinjene Države pronašle još jednu prijetnju demokraciji i miru, možete biti sigurni kako se radi o nekoj zemlji koja leži na prirodnim resursima na koje su bacili oko bolesni korporativni psihopati u SAD-u. Ratovi koje organiziraju Sjedinjene Države se vode za pljačku prirodnih resursa i geopolitički utjecaj, a ne za oslobađanje i demokratizaciju.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Iako se u samom članku nalaze brojne poveznice kako biste dobili što bolju sliku o datoj tematici, evo nekoliko linkova s člancima o rudnom bogatstvu Sjeverne Koreje:

Must be a coincidence: North Korea just happens to have mineral stockpiles worth trillions

North Korea’s trillion dollar mineral and gold industry exposed

Putin: North Korea Doesn’t Have Nuclear Weapons, It Has Trillions in Minerals

North Korea is sitting on a stockpile of minerals worth trillions