PONERIZACIJA DRUŠTVA

Misteriozni tornjevi niču po New Yorku

Autor: Ljubica Šaran

Kada je prošle godine guverner New Yorka Andrew Cuomo najavio “redizajniranje” mostova i tunela, nitko se nije nadao kako će isti uključivati neobične metalne tornjeve dok će dotrajala infrastruktura ostati ista. Na brojna pitanja medija zašto je potrošeno 100 milijuna dolara na neobične tornjeve odgovorili su samo neki, no odgovori su samo dodatno podigli prašinu.

Građani New Yorka su potrošili 100 milijuna dolara na tornjeve čiju namjenu samo mogu naslutiti.

Agencija za prometni sustav New Yorka je doživjela pravu “rafalnu paljbu” medija i građanskih udruga jer nije željela objasniti zašto je potrošila 100 milijuna dolara na misteriozne metalne tornjeve koji su podignuti na ulazima u najprometnije tunele. Desetmetarski tornjevi su sastavni dio redizajniranja mostova i tunela kojeg je najavio guverner ove savezne države.

Mediji su podivljali nakon objašnjenja člana odbora MTA (Metropolitanskog ureda za promet New Yorka) Neala Zukermana koji je jednostavno rekao sljedeće:

“Ja zapravo ne znam čemu služe ti tornjevi.”

Razlog za negodovanje takvom objavom je zbog toga što su upravo članovi odbora MTA odgovorni za trošenje već spomenutog novca na prometnu infrastrukturu, te bi i te kako trebali znati zašto je taj isti novac potrošen.

Misteriozni tornjevi su ukrašeni državnim grbom New Yorka.

John Kaehny, voditelj građanske udruge Reinvent Albany je nakon odbijanja dužnosnika za rasvjetljenjem ove misterije izrekao CBS2 sljedeće:

“Nevjerojatno je kako je MTA dozvolila trošenje 100 milijuna dolara za navodne dekorativne tornjeve. Mi samo zahtijevamo od MTA transparentnost, a to znači da nam trebaju dati neke odgovore.”

Reinvent Albany je mjesec dana prije objave ove vijesti po medijima tražio od vlasti New Yorka i MTA da povede istragu o tome jesu li članovi odbora državne prometne agencije “bili potpuno informirani prije negoli su dozvolili konstrukciju tornjeva”.

100 milijuna dolara za “dekorativne tornjeve” koji podižu razinu domovinske sigurnosti i uvode New York u XXI. vijek.

Namjesnica prometnog odbora za područje grada New Yorka Polly Trottenberg je izjavila TV kući CBS:

“Veliki dio članova odbora za prometni sustav nema sve informacije vezane za postavljanje tornjeva iako bi to htjeli, i sama bih željela znati o čemu se tu radi.”

Prvi koji je medijima dao neke informacije vezane za misteriozne tornjeve je voditelj MTA Joe Lhota, on je CBS-u izjavio sljedeće:

“Činjenica je kako će ove nove konstrukcije sadržavati koliko god je potrebno optičkih vlakana kako bi se opsluživala tehnologija domovinske sigurnosti.”

Nakon toga je glasnogovornik MTA Shams Tarek izjavio:

“Tornjevi sadržavaju kamere za prometno nadgledanje te drugu tehnologiju povezanu s domovinskom sigurnošću koja se prije toga držala na drugim visokim strukturama.”

Guverner Cuomo smatra da je ovaj redizajn uvod New Yorka u XXI. vijek te da će takva tehnologija omogućiti podizanje sigurnosti na najvišu razinu kako bi se borili s terorizmom na najbolji mogući način. Guverner je također objasnio da će tornjevi sadržavati i mogućnost automatskog naplaćivanja cestarine. MTA je, nakon medijske pomame također objasnila kako će se sveukupno podići 18 ovakvih tornjeva u užem centru New Yorka.

Kritičari su zaključili kako je nevjerojatno da guverner dozvoljava državnoj prometnoj agenciji trošenje 100 milijuna dolara na tornjeve koje će uglavnom koristiti službe domovinske sigurnosti dok je trećina prometne infrastrukture New Yorka u jako lošem stanju.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvor:

Mysterious Metal Towers Pop Up in New York, But Officials Won’t Offer Details

Government Erecting Mystery Metal Towers in NY, Won’t Say Why

What ARE the mysterious $100M metal towers popping up at tunnels and bridges all over New York and why won’t the MTA say?

Mystery Surrounds Metal Towers Popping Up In Tunnels & Bridges

Mysterious Metal Towers Pop Up Overnight in New York