BORBA PROTIV PEDOFILIJE

Slanje seksualnih SMS poruka maloljetnicima je kažnjivo, a seks s njima je dozvoljen – odluka američkog suda

Autor: Ljubica Šaran

Vrhovni sud savezne države Indijane je dosudio kaznu od tri godine zatvora čovjeku koji je slao seksualno eksplicitne poruke maloljetnici. Da je isti imao seksualne odnose s maloljetnicom, ostao bi na slobodi jer je to zakonski dozvoljeno.

Sameer Thakar, učitelj u jednoj srednoj školi u Indijani se počeo dopisivati s maloljetnom učenicom tijekom 2014. godine. Nakon što mu je učenica priznala kako još uvijek nije punoljetna, Thakar joj je poslao fotografije svog spolovila i druge seksualno eksplicitne poruke.

Sameer Thakar je kao učitelj u jednoj srednjoj školi slao seksualno eksplicitne poruke maloljetnoj učenici, uključujući i fotografiju svog spolovila.

Ubrzo je učitelj uhićen osuđen, no Thakar je smatrao kako ga država Indijana ne može osuditi jer je u istoj zakonski dozvoljen seks s tinejdžerima i tinejdžericama od 16 godina starosti. Naime po zakonu države Indijane maloljetnici i malojetnice od 16 i više godina starosti mogu imati konsenzualni seks s odraslim osobama. Pa ipak, u isto vrijeme nije dozvoljeno slati seksualno eksplicitne poruke maloljetnicima niti je dozvoljeno s njima raspravljati o seksu preko modernih komunikacijskih medija s osobama mlađima od 18 godina.

Isprva je sud u Indijani oslobodio Thakara zbog “očigledne zakonske nelogičnosti”, no na koncu je njegov slučaj završio na Vrhovnom sudu države Indijane. Iako je zakon “nedosljedan i nelogičan” finalna odluka suda je Thakarovo utamničenje na tri godinu uz napomenu kako su za nelogične zakone krivi zakonodavci, a da se sudovi trebaju držati važećih zakonskih odredbi kakve god one bile.

Uvod u protestno pismo odvjetnika  Sammera Thakara sucu Massi na Vrhovnom sudu Indijane.

Određeni mediji u Indijani smatraju kako je odluka vrhovnog suda nedosljedna te da zakonodavci što prije trebaju dozvoliti seks punoljetnicima s tinejdžerima od 18 i više godina kako se ne bi “ponavljale ovakve greške.”

Sudac vrhovnog suda Indijane Mark Massa je napisao sljedeće u završnoj riječi suđenja Sameeru Thakaru:

“Iako je zakonski dozvoljen konsenzualni seks s osobom starom 16 i više godina, slanje seksualno eksplicitnih poruka (sporazumnih ili ne) nije dozvoljeno. Sud je svjestan nelogičnosti u samome zakonu, no te nelogičnosti trebaju srediti zakonodavci ove države.”

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Makes no sense: Sexting minors illegal, but having sex with them is okay – Indiana Supreme Court

Sexting minors illegal, but having sex with them is okay – Indiana Supreme Court

Sexting minors is illegal, but having sex with them is fine, court says

Indiana Supreme Court No. 29S02-1705-CR-284