Pod povećalom MW-a

UDARNA VIJEST: Europom se širi radioaktivnost iz nepoznatog izvora

Autor: Ljubica Šaran

Nakon što su različiti europski izvori potvrdili povišenu stopu radioaktivnosti u zraku nad Njemačkom, Italijom, Austrijom, Švicarskom i Francuskom, mediji su s pravom postavili pitanje: od kuda zračenje dolazi, na žalost još uvijek nemamo točan odgovor.

Čisti rutenij.

Trećega listopada Austrijsko ministarstvo za zaštitu okoliša je objavilo oficijelnu izjavu u kojoj stoji kako je primjećena povećana razina radioaktivnih izotopa u zraku. Austrijske vlasti tvrde kako nema mjesta za zabrinutost jer je riječ o količini zračenja koja ne predstavlja prijetnju po zdravlje ljudi i životinja.

Povećanje razine ruterija 106 u francuskom zraku 05.10.2017-

Po izvješću Francuskog instituta za radiološku protekciju, razina rutenija 106 je 17 tisuća puta manja od dozvoljenog limita uz navod kako se trenutačno pokušava saznati od kud je radijacija stigla.

Rutenij je otkrio ruski kemičar Karl Karlovich Klaus 1844. u St. Petersburgu, a ime je dobio po latinskom srednjevjekovnom imenu za Rusiju – Ruthenia. Klaus je na Rutenij naišao kada je ispitivao mogućnosti rafiniranja platine, rutenij je u biti bio nus proizvod pročišćavanja platine.

Proračun možebitnog izvora i širenja zračenja od 29-ti rujna upućuje na istočnu Europu, poglavito Litvaniju, Bjelorusiju ili Ukrajinu..

Njemačke vlasti su otkrile kako su pojačanu radioaktivnost otkrili 29. rujna uz pomoć meteoroloških balona nad centralnom i zapadnom Europom s najvećom dozom od 42 milibekerela po kubičnom metru, koji je izmjeren nad Bečom.

Naknadne kalkulacije su otkrile kako je rutenij u zrak ispušten najvjerojatnije u istočnoj Europi, točnije najdalje 1000 kilometara istočno od Berlina.

Stručnjaci Njemačkog saveznog ureda za protekciju od zračenja su šestog listopada oglasili alarm, nakon što je pet meteoroloških stanica u Europi potvrdilo povećanje radijacije u zraku. Nijemci su objasnili kako nije u pitanju zračenje iz nuklearnih reaktora jer se rutenij 106 ne koristi kao nuklearno gorivo.

Činjenica je kako se rutenij 106 koristi pri zračenju očnih tumora no i kao gorivo za termoelektrične generatore pri napajanju satelita.

Unatoč uvjeravanju europskih stručnjaka valjalo bi napomenuti kako smo ove godine imali nekoliko neobičnih i neobjašnjenih povećanja radijacije u europskom zraku, te su incidenti brzo zaboravljeni bez otkrića uzročnika zračenja. Naši stručnjaci također nekako smeću s uma kako su efekti radijacije akumulirajući, dovoljno je da se prisjetimo da je populacija divljih svinja u Švedskoj još uvijek visoko radioaktivna iako se nesreća u Chernobylu dogodila prije punih 31 godinu. Švedske divlje svinje u svom tkivu nose radijaciju od 16 tisuća bekerela po kilogramu. Slična stvar je zabilježena i u Češkoj, nedavno znanstveno istraživanje je otkrilo kako je polovica populacije divljih svinja još uvijek visoko radioaktivna, a alarmantna izvješća su objavljena za divlje životinje u  Austriji i Njemačkoj.

Ljudska bića evolucijski nisu “priviknuta” na umjetne izvore radijacije, ionizirajuća radijacija se akumulira u vodi, tlu i hrani koju jedemo te se isto tako akumulira i u našem tkivu. Zbog toga jako teško govoriti o “sigurnim” razinama radijacije.

Što možemo učiniti?

Jod je jedina prirodna efektna zaštita od radijacije. Svo ljudsko tkivo u sebi sadržava jod, a najviše ga ima u žlijezdama, točnije štitnoj žlijezdi. Uzimanjem jedne do dvije kapljice Lugolove otopine svaka dva dana omogućavamo prirodnu borbu i zaštitu od radijacije.

Više o jodu ovdje i ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Airborne Radioactive Isotope Suddenly Sweeps Across Europe

Spike In Airborne Radioactivity Detected In Europe

Radioactive particles are detected across Europe, and scientists have no idea where they came from

Nuclear radiation has been spreading across Europe – and nobody knows where it’s coming from

Spike in Airborne Radioactivity Detected in Europe

Sweden’s wild boars have ‘extremely high’ radiation levels 31 years after Chernobyl

Germany’s radioactive boars a legacy of Chernobyl

Spike in airborne radioactivity detected in Europe