BORBA PROTIV PEDOFILIJE

Svećenicima za silovanje dječaka jedina je kazna molitva – horor priča s otoka Guam

Autor: Ljubica Šaran

Svećenik Louis Brouillard je priznao kako je desetljećima silovao dječake na otoku Guamu te da je svoje grijehe priznao drugim svećenicima, no da mu nitko od njih nije rekao da prestane sa silovanjima, već da se mora “potruditi da bude bolji” uz regularnu kaznu izgovaranja molitve “Zdravo Marija”.

Brouillard danas ima 95 godina, živi kao umirovljeni svećenik u gradu Pine City u Minesoti te regularno dobiva mirovinu od crkve u Guamu. On je izjavio kako već 30 godina volontira u programu dostave besplatnih obroka za potrebite, te da je to njegova pokora za ono što je desetljećima činio dječacima u udaljenoj pacifičkoj američkoj koloniji.

Dušebrižnik Louis Brouillard prima orden za zasluge od Američke vojske na otoku Guamu.

Ovaj svećenik je služio kao dušebrižnik na otoku Guam od kasnih 40-tih godina do kraja 70-tih godina XX. vijeka te je predavao u katoličkoj memorijalnoj školi San Vicente and Father Duenas. Brouillard je isprva Associated Pressu (AP) izjavio kako je “zlostavljao samo par dječaka” no nakon što je novinar AP-a insitirao na točnom broju, umirovljeni svećenik je odgovorio:

Nemam pojma, možda se radilo o 20-tak dječaka. U to vrijeme mi se činilo kako je dječacima to (zlostavljanje) bilo drago te sam nastavljao s takvim djelima. No, naravno, danas znam kako je to bilo pogrešno i zato ispaštam.” 

Prvi je o seksualnim zločinima ovog svećenika progovorio Leo. B- Tudela, stanovnik Guama, koji je tijekom 50-tih godina bio ministrant Brouillardu.

Leo Tudela (lijevo) plače tijekom javnog sudskog svjedočenja o tome kako ga je Louis Brouillard silovao dok je bio ministrant.

Tudela je u emocionalnom javnom iskazu ispričao na koji ga je način i kako svećenik zlostavljao te je molio od otočnih vlasti da uklone sve zakonske odredbe poput zastare ili limitacije tjeranja pravde protiv stranaca koji su zlostavljali djece, kako bi se konačno istjerala pravda i kako bi silovatelj ili silovatelji bili kažnjeni. Na žalost prošlo je već tri godine od Tudelina javnog svjedočenja, no ništa se nije pomaklo s mrtve točke. Mnogi smatraju kako se čeka da Brouillard umre, te da se tek onda počne sa sudskim progonom.

Interesantno je kako Brouillard tvrdi da se ne sjeća Tudele.

Inače iskaz Brouillarda AP-u je dan nakon što su tri bivša ministranta u Brouillardovoj crkvi, te majka još jednog ministranta, zajednički podigli sudsku tužbu protiv guamskog nadbiskupa Anthony S. Apurona i guamske nadbiskupije uz navode kako je crkva skrivala da su Aupron i drugi svećenici na Guamu silovali dječake tijekom 70-tih godina XX. vijeka.

Nadbiskup Anthony Apuron je smijenjen zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju djece.

Nadbiskup Aupron je odbio takve optužbe te nije uopće procesuiran, no Vatikan je nakon toga smijenio Auprona te je na njegovo mjesto postavio nadbiskupa Savio Hon Tai-Faia.

Nedugo nakon toga u lokalnim medijima su se pojavili i iskazi vezani za Brouillarda, zbog čega je Hon morao dati tiskovnu izjavu:

Nakon što je svećenik Louis Brouillard priznao da je seksualno zlostavljao ministrante na Guamu tijekom 50-tih godina XX. vijeka, prenosim svoju najdublju ispriku u svoje ime i u ime Crkve gospodinu Leu Tudeli i svim drugim zlostavljanim osobama.”

Hon je naveo kako je naložio Crkvi komunikaciju s Tudelom i drugima koji su podigli tužbe na Guamu u svezi sa svećeničkim zlostavljanjem.

Nadbiskup Hon je zamijenio optuženog Apurona, no nije uspio vratiti povjerenje Guamaca u Crkvu.

Brouillard smatra da plaća dovoljno za svoje zločine, te da zbog toga nije izbačen iz klera, on kaže da mu u prilog ide činjenica da nikada nije ušutkivao svoje žrtve te da se svakodnevno moli za dječake koje je zlostavljao:

“Svim srcem žalim za sve što sam im učinio nažao, molim se za te dječake i nadam se da mi oni i Bog mogu oprostiti.”

Pa ipak, nakon Tudele je u javnost izašlo još 60 osoba koje su podigle tužbu protiv Brouillarda zbog seksualnog zlostavljanja, a jedna od žrtava, danas 59-godišnji muškarac je opisao kako ga je Brouillard silovao nakon nedjeljne mise 1974. uz tvrdnju da će mu se “to svidjeti” te da je “maženje između muškaraca sasvim prirodna stvar”.

Agana ili Hagana je glavni grad Guama, iako nalikuje na tropski raj riječ je poprištu svećeničkog silovanja djece koje je trajalo desetljećima.

Nadbiskupija u Agani na Guamu je dobila 103 sudska zahtjeva od lokalnog življa koje je prošlo kroz svećeničko zlostavljanje, a osim bivšeg nadbiskupa, svećenika Brouillarda, sudski će se procesuirati još osam drugih dušebrižnika.

Brouillard je silovao dječake od 10 godina starosti na više. Najmlađe žrtve su silovane tijekom ljetnog izviđačkog kampiranja, kada je Brouillard ušao u šator gdje su spavali dječaci tek primljeni u izviđače te ih je prisilio da ga zadovolje masturbacijom. Brouillard je godinama bio voditelj izviđača na otoku Guamu.

Byrnes nakon što je postao nadbiskup u Guamu.

Stanovnici Guama smatraju kako bi povratak nadbiskupa Apurona bio poguban jer je znao za seksualne zločine nad njihovom djecom te je desetljećima branio svećenike zlostavljače. Nekadašnji pomoćnik nadbiskupa Guama, Michael J. Byrnes je smatrao da “treba napraviti nešto novo, nešto drugačije” uz tvrdnju da prošlost treba zaista postati prošlost te da treba krenuti naprijed u pravu izgradnju Crkve.

Stanovnici Guama su najviše negodovali nakon što je nadbiskup Apuron odbio potpisati ostavku nakon što je Vatikan pokrenu vlastitu unutrašnju istragu o silovanjima na Guamu. Byrnes je na koncu pristao na htijenja lokalnih žitelja te je i on zaključio kako bi povratak starog nadbiskupa bio poguban zbog gubitka povjerenja ljudi i zbog dubokog negodovanja.

U nedostatku ideja kako vratiti povjerenje u Crkvu, Vatikan je proglasio Byrnesa nadbiskupom te ga je ostavio u Guamu zbog njegove vesele naravi i komunikativnosti. Neki smatraju da je u pitanju potez “kontrole štete”, dok drugi vide mogućnost “popravljanja Crkve” uz prave ljude.

Poznato je da je Burke Vatikanu morao odgovarati zbog skupocjenih molitvenih halja, ali kritika javnosti je uslijedila tek nakon što je otkriveno kako je vrli kardinal na molitvene kape optočene draguljima potrošio 20.000 dolara dok je samo jedan jedini svečani plašt platio čak 30.000 dolara.

Početkom ove godine na Guam je poslan kardinal Raymond L. Burke, bivši voditelj najvišeg Vatikanskog suda. Inače Burke je jedan od najrastrošnijih vatikanskih prinčeva, poznat je i po izjavama u kojima okrivljuje feministkinje za nastanak svećenika pedofila, a sa svoje pozicije najutjecajnijeg vatikanskog suca je smijenjen nakon niza bezobraznog trošenja novca za kardinalske obleke i ispada u medijima glede “pogubnog utjecaja žena u društvu”. Burke je izbačen iz Vatikana i vraćen u SAD jer se protivio reformama Crkve pape Franje.

U članku kojeg smo posvetili ovom kardinalu smo objavili Burkeovu izjavu koja bi nas i te kako trebala zamisliti, koga je Američka nadbiskupska konferencija poslala na Guam kako bi “ispitao” svećeničke zločine nad lokalnim žiteljima:

Čini se da je u zadnjih pedeset godina došlo do velike zabune o specifičnoj ulozi muškarca u braku i općenito uloge muškarca unutar Crkve. Za to postoje brojni razlozi, ali držim kako je radikalni feminizam koji je napadao Crkvu od 60-tih godina XX. vijeka do danas najviše marginalizirao muškarce. (…)

Žene i njihove potrebe ne samo da su decimirale Crkvu, nego su to isto učinile i instituciji braka.

Sjećam se mladića tijekom 70-tih godina XX. vijeka koji su mi pričali da se boje braka, zbog toga što se žene sve više koncentriraju na svoja vlastita prava. Te podjele između muškaraca i žena su se od tada samo pojačale i pogoršale.

Kardinal, ljubitelj skupocjenih svećeničkih halja voli davati pridike o tuđoj čednosti i kreposti, no sebe ne gleda.

Mladići ne žele takve poslove obavljati s djevojkama i to je sasvim prirodno. Djevojke su se zaista dobro snašle u ulogama pomagača oko oltara, no zbog toga je od istoga odustalo puno mladića. Želim naglasiti da praksa o prihvaćanju isključivo muških ministranata nema veze s neravnopravnošću žena u Crkvi. No to nije jedini grijeh koje nosi moderno društvo, grijeh je kao takav postao prihvaćen u svakodnevnom životu i to me iznimno čudi.

Zbog takvih modernih stavova sve manje mladića dolazi na ispovijed, oni su naučeni kako je masturbacija prihvatljiva rabota, a takav stav dovodi u opasnost njihove besmrtne duše. Takvo što je iznimno opasno po muškarce, naročito mladiće. Neki od njih su mi rekli da su se ispovijedali u mladosti zbog masturbacije no da su im svećenici govorili kako to nije grijeh te da takvo što svi rade. To je potpuno pogrešno. Svećenicima koji tvrde takve grozne stvari bih poručio da razvijaju svoju muževnost jer je svećenik duhovni otac.

I za kraj podsjetimo čitatelje kako je Burke dobio kardinalski „čin“ zahvaljujući papi Benediktu XVI. koji ga je postavo na mjesto prefekta vrhovnog apostolskog tribunala, što bi se moglo usporediti s papinom desnom rukom. Tu istaknutu vatikansku poziciju Burke je držao sve do studenog 2014.

Cijeli radni vijek Burke je proveo vodeći radikalne konzervativne katoličke krugove u SAD-u, a poznat je i po podršci prijedloga zakona koji je dobio ime „Neka žena umre.“ U tom sramotnom prijedlogu Katoličke crkve SAD-a je stajalo kako se ženi ne smije pomagati s abortusom čak niti kada je njen život ugrožen, te da se abortus ne smije učiniti niti onda kada je beba plod incesta i silovanja.

Srećom po žene Sjedninjenih Američkih Država prijedlog zakona H.R. 385 je stopiran predsjedničkim vetom, bez obzira što su ga podržali svi republikanci u oba doma parlamenta SAD-a.

Vratimo li se na Burkeovu posjetu Guamu, na koncu je postalo jasno kako se kardinal usredotočio na ulogu nadbiskupa Apurona u zlostavljanju djece. U međuvremenu je umrla majka koja je Apurona optužila za silovanje njena preminulog sina, a istraga se proširila i na financijske malverzacije u nadbiskupiji.

Nadbiskupija u Agani – Guam.

Nakon godina “čačkanja” po Guamu Vatikanski kanonski sud je oslobodio od krivice bivšeg nadbiskupa Agane u Guamu no od njega je traženo odstupanje s pozicije. Kao što smo već naveli Apuron je odbio ostavku.

Isprva je Papa Franjo tvrdio kako je “pedofilija kuga” u Katoličkoj crkvi te se također ispričao žrtvama svećeničke pedofilije, tvrdeći kako “treba pomoći žrtvama na sve moguće načine” uz zaključak “svi koji su to činili će odgovarati”. Franjo je također izjavio kako je bolje biti ateist negoli licemjerni katolik. Pa ipak, papa Franjo je odlučio smanjiti kazne određenom broju svećenika pedofila s objašnjenjem kako treba pokazati “kršćansku milost”.

Papin glavni savjetnik o slučajevima svećeničke pedofilije je biskup Sean Patrick O’Malle iz Bostona.

Najbolji pokazatelj papinske “milosti” prema silovatelju djece u katoličkom kleru je slučaj svećenika Maura Inzolija koji je uglavnom silovao djecu oko 12 godina starosti, te je zbog velike količine dokaza trebao biti osuđen po drugi put na kanonskom sudu.

Papa Franjo je odlučio ne poslušati savjet Vatikanske kongregacije za doktrinu vjere te je opozvao osudu iste koja je trebala svećenika silovatelja izbaciti iz klera. Inzoli je dobio samo opomenu pred isključenje te su mu ostale sve svećeničke počasti uključujući svete sakramente, razrješenje grijeha, vođenje svete mise, posvećenje vode i tako dalje. Pitanje je kako silovatelj djece i zločinac može išta “sveto” napraviti i kako papu nije sramota za takvo licemjerje?

Vatikanski pedofil Mauro Inzoli kojeg je papa pomilovao kako bi pokazao “kršćansko milosrđe”.

U drugim slučajevima svećeničke pedofilije, za zločince svećenike su urgirali njihovi “prijatelji” na visokom vatikanskim pozicijama te su oni molili papu na smanjenje kazni, na što je papa pozitivno odgovorio. Takvi vatikanski moćnici su papi ponavljali njegove vlastite riječi o “kršćanskom milosrđu”.

Po mnogima se papa Benedikt XVI. povukao jer je bio preblag po pitanju svećeničke pedofilije, pa ipak on je prvi papa koji je ekskomunicirao 800 svećenika pedofila iz Crkve, dok papa Franjo ide drugim putem, putem smanjenja kazni, pomilovanja i premještanja svećenika pedofila kako bi ih starješine držale na oku.

Javnost nije “voljela” papu Benedikta XVI., zbog njegove mračne povijesti u Hitlerovoj mladeži i veze s nekim svećenicima pedofilima, pa ipak taj papa je od 2005. do 2013. izbacio preko 800 svećenika pedofila iz Crkve te je omogućio njihovo sudsko procesuiranje i kažnjavanje.

Zbog takvog ponašanja Vatikan je objavio sljedeće:

“Sveti otac razumije da je mnogim žrtvama teško shvatiti milosrđe u ovom dijelu, no on zna kako je milosrđe ultimativna poruka Evanđelja te ono može potaknuti snažno izlječenje i milost.”

Sudeći po svemu što se događalo u zadnjih nekoliko godina, žrtve svećeničkog silovanja na Guamu neće dobiti sudsku zadovoljštinu ili će se procesi zaključiti nakon što su silovatelji umrli. No, ni žrtve svećeničkog silovanja nisu “mlade”, najmlađa osoba je 59 godina stara, a najstariji Tudela je danas 76 godina star. Njima vrijeme nikako ne ide na ruku, naročito ako znamo da su njihove traume sustavno prikrivane desetljećima, te da su njihovi mučitelji doživjeli duboku starost u okrilju Crkve uz sve beneficije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Degradirani kardinal tvrdi kako su radikalne feministkinje krive za nastanak svećenika pedofila

KRŠĆANSKO LICEMJERJE: Papa Franjo smanjuje kazne svećenicima pedofilima!

Accuser: Brouillard said fondling is natural

Louis Brouillard named again in newest sex abuse lawsuit

Another sex abuse claim made against Father Louis Brouillard

Guam Catholic priest, 95, told to pray for boys he abused

Louis Brouillard, Antonio Cruz again accused of sexual abuse

Return of Guam archbishop would be disastrous, says coadjutor

Guam archbishop’s first sex abuse accuser testifies before Vatican tribunal

Lawsuit: Priest influenced altar boy to watch others being sexually abused

Catholic Priest Given Prayer As Punishment For Molesting 20 Children

Nearly 100 sex abuse suits against Catholic priests test Guam’s faith

Another Apuron accuser comes forward with sexual abuse allegations

Man: ‘My brother was raped by Archbishop Apuron’

3 more sex abuse suits filed against Apuron, Brouillard, archdiocese

Head of Catholic Church in Guam accused of sexual abuse