PRIZMA DRUŠTVA

Nezadovoljni Nizozemci su 1672. ubili i pojeli svog premijera – poduka iz povijesti!

Autor: Ljubica Šaran

Nizozemska se smatra kolijevkom suvremene europske demokracije. U njenom okrilju su postavljene norme za moderne inačice premijera, ministara i parlamentaraca. Pa ipak, ova država krije jedan od najmračnijih povijesnih događaja Europe, točnije činjenicu kako su bijesni Nizozemci 1672. mučili, ubili, raskomadali i djelomično pojeli premijera Johana de Witta, dok su nepojedene dijelove prodali po “paprenoj cijeni”.

Kao bubreg u loju

Današnji premijeri uživaju u brojnim blagodatima svoje političke pozicije. Pored visokih plaća i mirovina na raspolaganju su im: premijerske rezidencije, šoferi i limuzine, stalno osiguranje, državne tajne, politički imunitet, privilegije o kojima mi samo možemo sanjati.

Ivo Sanader, bivši premijer RH.

Ako gledamo što se dogodilo s Ivom Sanaderom, čini se da su naši premijeri nedodirljivi čak i nakon završetka aktivne političke karijere, pa čak i ako su neko vrijeme proveli po zatvorima i pred sudovima. Našim premijerima ne može pasti “dlaka s glave” čak i ako su nas trajno zadužili i upropastili nam standard. Građani RH jedino mogu plakat od jada i na sljedećim izborima izabrat “rojaka”, prijatelja, poznanicu, desnu ruku, ljubavnika ili ljubavnicu, sina, kćer, ženu ili nešto “drugo” od starih “ćaća”, “gazda” i “osnivača” RH.

A onda sve ponovo i nagore.

Koliko god čudno zvučalo, u ne tako davnoj provijesti, političari, a naročito premijeri nisu bili nedodirljivi, i za svoje greške su često “plaćali glavom”. Najbolji ili najgori primjer (zavisi iz kog kuta se gleda), kažnjavanja premijera se dogodio prije nepunih 400 godina u Nizozemskoj.

Poduka iz povijesti

Johan de Witt je namjerno zaboravljena povijesna ličnost, nizozemski političar koji je sa svojih 28 godina postao premijer mlade Nizozemske republike. Zbog svojih diplomatskih vještina sklopio je mir s Engleskom, te politički i vojni savez s Engleskom i Švedskom, dva desetljeća je odolijevao napadima Francuske i Španjolske dok je na uzici držao monarhiste i zahtjeve mladog princa od Orangea da postane novi kralj te da republika nestane.

Johan de Witt, prvi i jedini premijer Republike Nizozemske.

Johanu je popularnost osigurana i pobjedama njegova brata Cornelisa nad Englezima i rastom nizozemske trgovačke i prekomorske moći. U 20 godina de Wittove vladavine Nizozemci su imali prevlast na moru zahvaljujući najboljoj i najmodernijoj ratnoj i trgovačkoj floti.

Cornelis de Witt, pobjednik drugog nizozemsko-engleskog rata.

Pa ipak 1672. je u nizozemskim povijesnim analima zabilježena kao “užasna godina” jer je Luj XIV okupirao velike dijelove republike, te se nezadovoljni narod okrenuo ka princu od Orangea Williamu III tjerajući de Witta na ostavku.

Johanov brat je bio uhićen i mučen kako bi priznao veleizdaju protiv Williama III, no Cornelis je izdržao mučenje i nije potpisao izjavu o veleizdaji. William je organizirao Cornelisov egzil, a na dan njegovog oslobađanja i protjerivanja posjetio ga je Johan. Tijekom posjete haškom zatvoru, William je opozvao zatvorsku gardu te je organizirao okupljanje monarhista. Uskoro se prosvjed pretvorio u bijesnu rulju koja je braću de Witt izbacila iz zatvora, svezala ih za konje te ih je ulicama Haga vukla sve dok njihova okrvavljena tijela nisu naopako okačena o vješala.

Ulje na platnu Jan De Baena pod imenom “Linčovanje braće de Witt!”. De Baen je sliku napravio neposredno nakon ubojstva.

Rulja je rukama ubila obješenu braću, a nakon toga su se de Wittovi počeli komadati. Postoje zapisi kako su neki jeli njihove jetre, drugi su se hvalili kako su pojeli oba oka Johana de Wita. Neki smatraju da je to pretjeravanje, no također postoje zapisi kako su se raskomadani dijelovi tijela braće de Witt prodavali za deset srebrenjaka kao krvavi trofej i suvenir.

Piet Eichholtz – nizozemski ekonomist je zapisao kako je za vrijeme “užasne godine” pobješnjela nizozemska rulja ubila i djelomično pojela premijera dok se zemlja raspadala.

Herbert Rowen je 1978. pisao o životu i smrti Johana de Witta te je izjavio kako su detalji o njegovoj smrti poprilično opskurni, no da nema sumnje o tome kako se rulja pogostila njegovim ostacima. Rowen navodi kako se ubojice trebaju tražiti među običnim građanima, dok su oni koji su komadali de Wittovo tijelo očigledno bili “najobičniji probisvijeti” kako ih je opisao jedan povijesni pamflet.

Alexandre Dumas je ovome događaju posvetio početak novele Crni tulipan iz 1850. uz mučan prikaz ubijanja, komadanja i kanibalizma nad tijelima braće de Witt.

Raskomadani ostaci braće de Witt iz muzeja u Hagu.

Najbolji dokaz o užasavajućoj sudbini braće de Witt se čuva u muzeju grada Haga. U malenoj drvenoj kutiji su izloženi jedan odsječeni ljudski jezik i jedan odsječeni ljudski prst. Jezik bi trebao biti od Johana de Witta, dok je prst pripadao Cornelisu de Wittu.

Ova povijesna priča nalikuje na scenarij kakvog horor filma, ubijanje, komadanje i proždiranje tijela političara svakako nije kazna dostojna jednog jedinog ljudskog bića. Pa ipak ako gledamo što nama čine današnji političari, moglo bi se reći kako oni “proždiru” nas. Naše ušteđevine su se istopile, nestalo je ljudsko dostojanstvo, potonulo je povjerenje u institucije pravne države, sve smo siromašniji i nemoćniji, dok političari i dalje žive na visokoj nozi. 

S obzirom da mi živimo u XXI vijeku u ujedinjenoj Europi, u “slobodnoj i neovisnoj” Hrvatskoj, pitanje je: koje su naše mogućnosti uljuđenog kažnjavanja političara?

Imamo li mi uopće više prostora i mogućnosti kažnjavati političare koji su nas prevarili, ponizili i opljačkali?

Koji su to alati s kojima možemo popraviti svoje dostojanstvo i sudbinu svoje zemlje?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

In 1672, an angry mob of Dutchmen butchered and ate their prime minister

Did a mob of angry Dutch kill and eat their prime minister?

Tong en vinger gebroeders De Witt

Johan and Cornelis de Witt

Johan De Witt

CANNIBALISED PRIME MINISTER: GRISLY DEMISE OF DUTCH STATESMAN

1672: WHEN THE DUTCH ATE THEIR PRIME MINISTER

Did The Dutch Really Kill And Eat Their Prime Minister In 1672?

Is it true that an angry mob of Dutchmen killed and ate their own prime minister in 1672?

1672: Cornelis and Johan de Witt lynched

The Black Tulip