PRIZMA DRUŠTVA

Amerikanci će uskoro trebati putovnice za putovanja unutar granica SAD-a

Autor: Ljubica Šaran

Sjedinjene Američke Države sve više nalikuju Orwellovoj 1984. Ponerizacija se najbolje može vidjeti u nizu zakonskih odredbi koje smanjuju obim građanskih sloboda te koje nameću sve veću kontrolu i stegu nad Amerikancima, poput zakona REAL ID Act koji stupa na snagu 22. siječnja 2018., a zbog kojeg će deseci milijuna Amerikanaca morati koristiti putovnice čak i ako putuju unutar granica SAD-a.

REAL ID Act je izglasan od strane Kongresa 2005. godine, pa ipak zbog brojnih nesuglasica njegovo stupanje na snagu je odgođeno do početka 2018. godine. Za sada je poznato kako Kentucky, Maine, Minnesota, Missouri, Montana, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina i savezna država Washington nisu promijenile zakone u skladu s najnovijim normama te će njihovi žitelji morati koristiti putovnice pri svakom domaćem letu.

Žutom su označene savezne države čiji će građani morati koristiti putovnice za domaće letove.

Na gornjoj slici možete vidjeti savezne države koje su već promijenile zakon o osobnim iskaznicama te koje su izdale nove čipirane osobne iskaznice – one su označene zelenom bojom. Plavom bojom su označene savezne države koje trenutačno prolaze kroz promjene osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, dok savezne države koje još uvijek nisu ozakonile čipirane osobne iskaznice s biometrijskim podacima, su označene žutom bojom.

Zamislite da morate putovati od Splita do Zagreba i da vam za to treba putovnica? Unatoč obećanjima čini se da će na deseci milijuna Amerikanaca morati koristiti putovnice za domaće letove od početka 2018.

Trenutačno je samo 27 saveznih država SAD-a usklađeno s najnovijim zakonima o osobnim iskaznicama iako je REAL ID Act donešen prije više od deset godina. Sigurno se pitate kako je takvo što moguće? Odgovor leži i u činjenici kako je Kongres (parlament SAD-a) tek 2013. dao zeleno svjetlo za njegovo pokretanje, no ostale su brojne nesuglasice oko toga kako bi trebale izgledati “moderne” osobne iskaznice koje “onemogućavaju krivotvorenje”. Kongres je također donio i odluku da se sve savezne države trebaju prebaciti na nove forme čipiranih osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i drugih vrsta TSA prihvatljive identifikacije do početka 2020. godine.

Sve one savezne države koje ne budu ishodovale osobne identifikacije u skladu s REAL ID Act-tom će se morati suočiti s potpunom limitacijom putovanja njihovih građana.

Američko ministarstvo vanjskih poslova preporuča promjenu putovnica u šest tjedana, no oni koji ne mogu čekati toliko dug period mogu platiti dodatno za ishodovanje putovnice u 21 dan.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

US residents will soon require passports to travel domestically

Why residents in some American states may soon need a passport for domestic air travel

Do You Need A Passport For Domestic U.S. Flights? Surprisingly, Yes — For These States Only

REAL ID

CAUTION: YOU MAY SOON NEED YOUR PASSPORT FOR DOMESTIC TRAVEL

9 States Will Require Passports for Domestic Flights Within the U.S.