PRIZMA DRUŠTVA

Oplodila svoju stanicu s psećom, dojila psića i dobila prestižnu umjetničku nagradu

Autor: Ljubica Šaran

Slovenska “umjetnica” je oplodila svoju jajnu stanicu sa psećom, hormonskim tretmanom je prolazila kroz lažnu trudnoću, te je mjesecima dojila psića. Nakon objavljivanja videa u kojem je dokumentirala cijeli “kreativni proces” dobila je i jednu od prestižnih umjetničkih nagrada. 

Umjetnica ili nešto drugo.

Maja Smrekar je puna tri mjeseca živjela u osami sa svojim psima kako bi napravila “umjetnički eksperiment” koji je nazvan “K-9_topology.” S obzirom da je video s “dokumentacijom eksperimenta” uklonjen s interneta ostaje nam video u kojem “umjetnica” objašnjava cijelu stvar.

Za to vrijeme je Smrekar je prisilila svoje tijelo na proizvodnju mlijeka s upornim pumpanjem dojki. Nakon što je počela s laktacijom dojila je svog štenca Adu s objašnjenjem kako je istraživala „društveno-ideološku instrumentalizaciju ženskog tijela i dojenja.

Obitelj na način “slovenske umjetnice”.

Smrekar je tijekom umjetničkog eksperimenta uzela jednu svoju jajnu stanicu te ju je oplodila sa stanicom sala psa Byrona uz pomoć metode koja je slična in vitro oplodnji (IVF).  Umjetnica je na svojoj web stranici sa sljedećim riječima opisala cjeli projekt:

„Promatranje zeitgeista kroz takozvanu tanatopolitičku dimenziju suvremenih biopolitičkih praksi.“

Je li ovo umjetnost?

Prix Ars Electronica je Maji Smrekar dodijelio najveću nagradu u domeni “Hibridne umjetnosti” uz obrazloženje žirija:

“Ono što ovo umjetničko djelo čini tako posebnim je potpuna predanost umjetnice koja je izložila svoje tijelo usponima i padovima uzrokovanim hormonima, lažnom trudnoćom i organizacijom laboratorijske infrastrukture koja je iznijela komplicirani biotehnološki protokol, a sve kako bi stvorila poetsko remekdjelo koje opisuje izazove posthumanističke dileme. K-9_topology je hibridno umjetničko djelo s dubokoumnom bio-političkom porukom te će zasigurno stvoriti popriličnu diskusiju kako među publikom, tako među umjetnicima i znanstvenicima. “

Još jedan “umjetnički” prikaz.

Očigledno je da “umjetnost” prati ponerizaciju društva te na “najbolji” mogući način ukazuje gdje se trenutačno nalazi naša “civilizacija”.

Pravi znak vremena za planetu na rubu ludila i propasti.

Što je sljedeće?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

K-9_topology

Demented Slovenian ‘artist’ who breast-fed dog and fertilized one of her eggs with a dog cell wins award

Artist who breastfed dog and fertilized her egg with dog cell wins prestigious prize

Artist who breastfed dog and fertilized her egg with dog cell wins prestigious prize

Art Is Weird: Woman Gets Art Award For Breastfeeding Puppies