ŽIVOTNO HAKIRANJE

Nestala vam je particija diska s najdražim obiteljskim slikama, što sad?

Autor: Ljubica Šaran

Popularno je imati više particija na disku, a oni s većim budžetom često imaju različite fizičke diskove na računalima i tako osiguravaju bolju i sigurniju pohranu različitih datoteka. Pa ipak, zna se dogoditi da nakon nestanka struje, ponovnog instaliranja Windowsa ili blokiranja explorera, nestane i pokoja particija na računalu. Za “popravak” ovog problema vam je potrebno samo nekoliko minuta.

Ponekad se operativni sustav na računalu može “zbuniti”, tada se znaju dogoditi raznorazne greške u djelovanju, a jedna od njih je nestanak particije diska ili “cijelog” diska na kojemu se nalaze pohranjeni podaci.

Objašnjenje kako “vratiti” nestalu particiju diska predstavljamo u Windowsima 10, no istovjetna stvar je i na starijim inačicama Windowsa, a poprilično slična je i na Linuxu.

Bacimo se na posao.

Particije diska ponekad jednostavno nestanu, kako to?

Windows je organiziran tako da na particiji (C:) pohranjuje operativni sustav, dok na drugim particijama diska ili pak drugim diskovima ostavlja mogućnost za pohranu raznoraznih datoteka po našoj volji, recimo obiteljske slike i snimke, knjige, stripove, glazbu i tako dalje. Obično Windows sam dodaje odgovarajuća slova particijama diskova ili drugim diskovima, te našim CD i DVD čitačima i pisačima, vanjskim diskovima, memorijskim stickovima i slično.

Ne sekirajte se, nećete morati raditi ništa komplicirano na vašem kompjuteru.

Današnji tvrdi diskovi i SSD diskovi su poprilično robusni, znaju poslužiti i desetak godina, jako rijetko se događa da jedan takav disk “izdahne” iz čista mira, a da vam prije toga ne objavi znakove kolapsa. U slučaju fizičkog kolapsa diska, nema brzog i jeftinog lijeka, zapravo postoje mogućnosti za poprilično skupo kopiranje podataka s njih, no mi o tome danas nećemo govoriti jer su takve situacije puno rjeđe od “zbunjoze” u Windowsima zbog kojih vam je nevidljiva particija diska ili cijeli disk.

Oh ne, nema mi jedne pariticije, što sad?

Recimo, ponovno ste instalirali Windowse i nestane vam jedna ili nekoliko pariticija diska.

Što učiniti?

Prvi korak rješavanja problema.

Kliknite na start ikonu, točnije znak Windowsa u lijevom donjem kutu vašeg monitora.

Drugi korak rješavanja problema.

Dok vam je kursko na startu desnim mišem otvarate raznolike opcije, odaberite opciju “Disk Management”, kada kliknete istu krećemo dalje.

Treći korak rješavanja problema.

U disk managementu će vam se pokazati sve particije diskova i njima pripadajuća slova, no također ćete vidjeti i particije koje eventualno nemaju dodijeljena slova pa ih zbog toga Windows explorer ne može očitati. Na mojem računalu skrivena je samo jedan mala particija od nekih 450 MB, ona služi kao poseban dio za ponovno instaliranje Windowsa (ili mogući “recovery” operativnog sustava) i nju ne diramo, no u ovom slučaju će nam poslužiti za pokaz kako izgleda neevidentirana particija diska ili skriveni disk.

Četvrti korak rješavanja problema.

Kada nađete particiju bez slova, kliknete na tu particiju s lijevim mišem, a nakon toga desnim mišem otvarate nove mogućnosti, vama je od posebnog interesa opcija “Change Drive Letter and Paths”, kliknite na tu opciju.

Rješavanje problema nevidljive particije diska.

Kliknete na opciju “Add” Windows će vam automatski predložiti moguća slova za dodjelu. Odaberite jednu opciju.

Eto rješenja.

Nakon što ste nevidljivoj particiji dodijelili novo slovo, kliknite na “OK” i to je to. Vaša “nevidljiva” particija je ponovo postala vidljiva i s podacima na njoj možete slobodno baratati.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.