PONERIZACIJA DRUŠTVA

Otkrijte koje tvrtke vas špijuniraju preko Fejsa i kako ih blokirati!

Autor: Ljubica Šaran

Ako niste pažljivi Fejs će omogućiti vaše konstantno praćenje i nadgledanje, a sve vaše osobne podatke će prodati tvrtkama koje su za to voljne platiti poprilične sume novca. Vaši osobni podaci, vaša zanimanja, interesi, politički stavovi, vjerska uvjerenja, navike, djelovanja, fotografije, lokacija, kretanje, prisustvo na internetu te obiteljske i ine veze su predmet zanimanja “lešinara” o kojima vi uglavnom ne znate ništa. Otkrijte kojim kompanijama je Fejs dopustio vaše praćenje i blokirajte ih. 

CEO Fejsa smatra da je virtualna realnost budućnost svih ljudi, dok će Fejs raspolagati sa svim našim privatnim podacima.

Mark Zuckerberg je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Njegovi bankovni računi i imovina su procijenjeni na 44,6 milijardi dolara. Od predstavljanja Facebooka na burzama, Zuckerbergovih 28,2% vlasništva nad ovom društvenom mrežom je obračunato na 24 milijarde dolara, dok je ostatak novca zaradio na reklamama i prodaji vaših podataka “trećim stranama” koje su Fejs pretvorile u najvećeg špijuna svih vremena koji s podacima prikupljenima od svojih korisnika može raditi što hoće. Pravo nadgledanja, praćenja i skupljanja podataka od korisnika, drugim riječima legalna špijunaža i zarada na njoj, je Facebooku odobrio čak i Belgijski odbor za prava privatnosti, a nakon toga je Facebook počeo dobivati i sve ostale privatne tužbe vezane za špijunažu korisnika i prodaju njihovih podataka trećim stranama čak i kada ste odjavljeni s Fejsa.

Pa ipak, postoji i lijek za to.

Oslobodite se lešinara na Fejsu.

Kako bismo onemogućili lešinare kojima je Fejs dopustio vaše nadgledanje i praćenje, kliknite na vaše ime i prezime na Fejsu da bi se otvorila vaša osobna stranica, te pritisnite tri točkice kako biste otvorili mogućnosti uređivanja vremenske crte.

Drugi korak.

Kliknite na opciju “Postavke vremenske crte”.

Treći korak.

Prvo pregledajte opciju “Vremensku crtu i oznake” te provjerite tko sve može objavljivati na vašoj vremenskoj crti ili wallu, tko može vidjeti vaše objave te upravljajte s oznakama koje drugi postavljaju na fotografije i objave na koje ste vi “tagani”.

Četvrti korak.

Nakon toga kliknete na opciju “Aplikacije” otvorit će vam se različite mogućnosti i pregled svih aplikacija koje vas prate preko Fejsa. Prije nego li krenete na opciju “Aplikacije, web mjesta i dodaci”, ručno uklonite sve “lešinare” kojima je Fejs dozvolio vašu špijunažu.

Važno!

Na gornjoj slici vidite primjer s tvrtkama koje su mene nadzirale i špijunirale prije nego li sam ih ručno uklonila. Obratite pažnju na Fejsovo objašnjenje za špijunažu i nestanak naše privatnosti. Fejs tvrdi kako je vaše ime i prezime, naslovna fotografija, spol, mreža, korisničko ime, ID na Fejsu uvijek javno dostupna te da postoje aplikacije koje imaju pristup našim popisima prijatelja i svim podacima koje javno dijelimo. Drugim riječima, mi smo roba, a naša privatnost ne postoji.

Dakle, ako ste na Fejsu, najvažnije od svega je onemogućiti “treće strane” da skupljaju vaše podatke, te da vas na sve moguće načine prate i nadziru.

Najvažnije od svega.

Za to u opcijama “Aplikacije” kliknite na “Uredi” u dijelu “Apps Other Use” ćete vidjeti što sve Fejs omogućava drugima da skuplja i dijeli o vama.

Što sve drugi skupljaju o vama?

Fejs tvrdi kako skupljanjem vaših podataka i informacija te njihovim upotrebljavanjem u raznim aplikacijama, doživljaj na ovoj društvenoj mreži postaje još bolji i društveniji. To je čista laž. Riječ je o najobičnijoj špijunaži i nadzoru uz nestanak ljudske privatnosti i sloboda. Što neku firmu iz Kine ili kakav kult iz Amerike trebaju interesirati moje aktivnosti, stvari koje mi se sviđaju te vjerski i politički stavovi, datum rođenja, spol, obiteljske veze i odnosi, prebivalište, rodni grad, kad sam na mreži i tako dalje?

To je naša osobna stvar, a ne “roba za prodaju”!

Zbog toga sve opcije koje vam se otvore u “Apps other use” odklikajte i spremite kako nitko ne bi zabadao nos u stvari koje se tiču samo vas i vaših prijatelja na Fesju. 

Nakon što ste uredili opcije u aplikacijama, na redu su opcije za oglase.

Nakon što ste onemogućili aplikacije da vas prate i špijuniraju, na redu su tvrtke koje skupljaju vaše osobne podatke kako bi vam prodale svoju robu. Špijunažu ovakvih tvrtki možete onemogućiti kroz baratanje s opcijama unutar “Oglasa”.

Sve isključite.

Veliki dio oglašivača skuplja vaše osobne podatke i na račun toga Fejs objavljuje reklame vidljive na vašem wallu. Njih interesira vaš bračni status, kod koga radite, radno mjesto i obrazovanje, odkliknite sve opcije kako bi samo vaši prijatelji mogli vidjeti vaše osobne podatke. 

Daljnji koraci.

Sve morate ručno podesiti inače će Fejs skupljati vaše podatke i prodavati ih drugima bez vašeg znanja.

Moja privatnost, moj odabir.

Definitivno onemogućite oglašavanje uz podatke prikupljene preko vašeg internetskog preglednika i drugih aplikacija, te oglase od tvrtki nevezanih za Fejs. Sigurno ste imali prilike vidjeti kako vam nakon posjeta nekoj stranici, web-shopu ili online magazinu, iskaču reklame vezane za iste nakon što ste se otvorili Fejs, i ovdje je riječ o prikupljanju podataka i špijunaži, koju možete ograničiti na Fejsu.

Komu su važni vaši privatni podaci?

U opciji “Oglasi u aplikacijama i na web-mjestima izvan Facebookovih tvrtki”, namjestite opciju “No” kako biste smanjili oglase koje vam Fejs šalje i kako biste ograničili druge tvrtke da skupljaju vaše podatke. Nakon ove opcije oglasi će se umnogome smanjiti.

Još detalja.

Kako biste dodatno onemogućili špijuniranje u opciji “Ads with your social actions” kliknete na “Samo moji prijatelji”, ovdje se onemogućava praćenje vaših lajkova i reakcija na tuđe objave, te praćenja što dijelite i što objavljujete.

Mali ali moćni internetski preglednik koji vas ne prati.

Vaše praćenje na internetu je jako teško onemogućiti, no djelomično se može ograničiti s Do Not Track aplikacijom ili Blur dodatkom na vašem internetskom pregledniku. Pa ipak, osobno smatram da je za sprečavanje dosadnih oglasa i zloćudnog praćenja te inficiranja i eventualnih krađa podataka s vašeg računala najbolji glasoviti Malwarebytes i to Premium, dok za kompletnu zaštitu računala najbolji antivirusni program Kaspersky. Google i Google Chrome su odavno prodane duše čije opcije praćenja i špijunaže je nemoguće iskorijeniti, Mozilla Firefox je puno bolji i sigurniji preglednik, dok je jedina internetska tražilica koja vas neće pratiti DuckDuckGo. Za one koji žele popriličnu dozu anonimnosti na internetu najbolja je opcija preglednik Tor, no zbog toga što ga se ne može pratiti, Facebook i druge društvene mreže ne dozvoljavaju pristupanje istima s Tor-om.

Utipkajte “Facebook Security” i pritisnite “Enter”.

Mi smo već pisali o tome kako možete saznati tko vas od privatnih osoba prati na Fejsu, na žalost, Facebook cenzore (Facebook Security) je nemoguće blokirati jer oni imaju administratorska prava na ovoj društvenoj mreži, pa ipak s ovom tehnikom barem znate tko vas drži na oku.

Privatnost, sigurnost i sloboda na internetu danas nisu pravo već privilegija do koje je sve teže doći. Da bi se zaštitili od svakakvih lešinara moramo imati znanje i alate.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.