Pod povećalom MW-a

O kome smo ovisni?

Autor: Ljubica Šaran

Snaga nečije ekonomije se može očitovati o količini izvoza gotovih proizvoda i energetskoj neovisnosti te o povećanju zaposlenosti i plaćama građana. Činjenica je da su države nastale raspadom Jugoslavije postale izvoznici jeftinih poluproizvoda i uvoznici skupih, ali uglavnom nekvalitetnih gotovih proizvoda. Države na brdovitom Balkanu uglavnom proizvode dugove i prodaju prirodne resurse. Danas gotovo nitko ne želi uzgajati i proizvoditi, svi bi prodavali, iznajmljivali i živjeli od kamata. Najbogatije obitelji u Hrvatskoj i nesretnim sljedbenicama Jugoslavije su trgovci, bankari i odvjetnici koji brane tajkune i propale političare koji su se nakrali dovoljni za sto života. Sumorna stvarnost postaje još očiglednija kada vidimo od čijih proizvoda zavisimo, točnije od koga najviše uvozimo.

Svjetska karta izgleda poprilično interesantno kada pogledamo tko su izvoznici, a tko uvoznici. Uvoznici su ekonomski ovisnici o drugim državama, točnije ekonomski trendovi i političke odluke drugih država ovise o onome što će pojedine zemlje pojesti, popiti, potrošiti i kupiti. Danas se snaga nečije ekonomije najbolje može očitovati na izvozu, a jad i bijeda točnije nedostatak vlastite proizvodnje na uvozu.

Čiju zastavu najčešće vidite? Želite li vidjeti uvećan prikaz kliknite na sliku.

Po podacima Brilliant Maps iz 2015. definitivni svjetski pobjednik u izvozu je Kina. O njenim proizvodima ovise: Sjedinjene Američke Države, Indija, Australija, Rusija, Japan, Novi Zeland Mongolija, Kazahstan, Saudijska Arabija, Sudan, Južnoafrička Republika, Nigerija, Pakistan, Indonezija, Malezija, Tajland, Bangladeš, Vijetnam, Mauretanija, Kenija, Mijanmar, Madagaskar, Sjeverna i Južna Koreja i mnoštvo drugih manjih državica.

Sama Kina najviše uvozi iz Japana, na drugom mjestu se nalazi Južna Koreja, a SAD je tek treća po snazi izvoza u Kinu.

Sjedinjene Američke Države najviše izvoze u: Kanadu, Meksiko te većinu zemalja Južne Amerike, Egipat, Filipine i većinu državica u Karibima.

Europa je Njemačka.

U Europi je stanje potpuno drugačije, većina zemalja ujedinjene Europe su njemačke kolonije ako je suditi po europskoj ovisnosti o njemačkim proizvodima. Zemlje nastale raspadom Jugoslavije su uglavnom u šakama supermoćne Njemačke, jedino je Bosna i Hercegovina ovisna o hrvatskim proizvodima dok Crna Gora najviše uvozi iz Srbije.

Sama Njemačka najviše uvozi iz Nizozemske, Irci najviše uvoze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Belgija također najviše uvozi iz Nizozemske, Norveška je ovisna o Švedskoj, a Island najviše uvozi iz Norveške. Albanija najviše ovisi o proizvodima iz Italije, dok je Turska ovisnica o kineskim proizvodima.

Nizozemska je najveći uvoznik njemačke robe, Japan je najveći uvoznik kineske robe, tako da su jedini normalni parovi: Nizozemska i Njemačka, te Japan i Kina koji su jedni drugima najveći trgovinski partneri.

Hrvatska stoji odlično s izvorima svježe vode.

Hrvatska se može pohvaliti s najviše izvora svježe vode u Europi i potpunoj vodnoj neovisnosti, na žalost u svemu drugome smo na europskom dnu.

Ovisni smo o uvozu energenata. Uvozimo 80% nafte, 40% plina, 100% ugljena, 35% elektriciteta..

Iako sjeverni dio Jadrana obiluje zemnim plinom i naftom, iako imamo brojne neiskorištene rijeke, vjetrovite obronke planina te veliki broj sunčanih sati koji bi se mogli iskoristiti za proizvodnju energije, pa ipak uvozimo 80% naftnih derivata, 40% plina, 100% ugljena, 35% elektriciteta.

Sjedinjene Američke Države su najveća prijetnja svjetskom miru.

Po istraživanju iz 2013. godine Sjedinjene Američke Države se u velikom dijelu svijeta smatraju najvećom prijetnjom svjetskom miru, dodamo li k tome razmišljanja Irana, Sjeverne Koreje, Somalije, Nigerije, obje države Kongo i Čečenije koje nisu uključene u ovu mapu, ali također SAD- smatraju ultimativnom prijetnjom, tada podaci postaju još ozbiljniji.

Kako god bilo čini se da bez Kine ne možemo, a bez SAD-a ne smijemo na svjetskom nivou, dok mi na brdovitom Balkanu polako ali sigurno postajemo njemačka kolonija.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.