PONERIZACIJA DRUŠTVA

PORUKA SVEĆENIKA MALOLJETNICI: Zaslužila si da te siluju!

Autor: Ljubica Šaran

Nakon što je imigrant silovao i opljačkao sedamnaestogodišnju Talijanku, bolonjski svećenik je na Fejsu objavio poruku s tvrdnjom kako je tinejdžerica takvo što sama zaslužila zbog pijanstva i zbog toga što se druži s imigrantima.

Poruku dušebrižnika Lorenzo Guidottija je prvi prenio jedan talijanski radio na svojoj web stranici uz objašnjenje: “Svećenik ne osjeća sažaljenje prema silovanoj”.

Svećenik Lorenzo Guidotti je na najvećoj društvenoj mreži objavio post u kojemu optužuje silovanu maloljetnicu da je sama skrivila takvo što. Iako je post trebao biti vidljiv samo svećenikovim prijateljima na Fejsu on je uskoro postao viralan jer ga je objavio  Radio Citta del Capo na svojoj stranici. Talijanska javnost na poruku nije ostala ravnodušna, ne samo zbog toga što bi svećenik kao dušebrižnik trebao imati empatije, već i zbog toga što se obraća silovanoj s osudom i nerazumjevanjem.

Poruka svećenika silovanoj maloljetnici.

Pogledajmo prijevod dijela poruke:

Žao mi je, no ako plivaš s piranama ne smiješ se žaliti ako si ostala bez ekstremiteta. 

Trebam li osjećati žaljenje? Ne! Suosjećanje čuvam za one koji su stvarne ŽRTVE s*anja koje tumara našim gradom, ne za one koji žive poput barbara, s barbarima i koji se jadaju kada shvate kako se barbari prema njima nisu civilizirano ponijeli. Oni koji ODABERU PROPAST i nekulturu bi trebali natjerati i druge da u tome “uživaju”.

Draga, žao mi je, no…, ti se odvratno opijaš i s kim se tada družiš? S ljudima iz Sjeverne Afrike?

Shvaćaš li da s zajedno s alkoholom gutaš i ideološku tiradu o “dobrodošlici svima”?

Draga, u ovom trenutku, buđenje polugola je najmanje što ti se moglo dogoditi.

Guidotti je u zadnje vrijeme morao odgovarati na brojna pitanja.

Nakon što je poruka dospjela do javnosti, svećenik je bio prisiljen na ispriku silovanoj i njenoj obitelji uz tvrdnju kako je samo želio natjerati “djecu i njihove roditelje da malo razmisle” te da “osobno nema ništa protiv napadnute djevojke.” Svećenik Matteo Zuppi iz bolonjske dioceze je naknadno objavio Guidottijevu ispriku u pisanom obliku.  U njoj stoji sljedeće:

“Moja intervencija je bila pogrešna. Riječi, način i korekcije. Zbog toga se jedino mogu ispričati njoj (žrtvi) i njenim roditeljima ako su im moje nesmotrene riječi nanijele bol dok su ih čitali.”

Svećenik je također dodao kako se “izjasnio na neprikladan način te da je zapravo htio objasniti što misli. On je na koncu svoje javne isprike zamolio roditelje i vlasti da se bore protiv poroka, točnije da ne dozvoljavaju djeci da “se drogiraju” i da u takvoj “kulturi” žive njihova djeca. Svećenik je zaključio kako će u protivnome:

“Već sutra trebati žaliti za sljedećom žrtvom te da će nakon nje doći druge žrtve. I do kada tako? Dok ne kažemo – dosta! Potrebno je pronaći alternativu.”

S obzirom da su Talijani postavili brojna pitanja Bolonjskoj nadbiskupiji vezano za ovaj slučaj, Crkva je dala objavu u kojoj stoji kako je svećenik Guidotti objavio vlastito mišljenje na Facebooku te da ono ne odražava stavove Crkve niti se Crkva slaže s njegovim mišljenjem uz zaključak kako Crkva osuđuje sve vrste nasilja.

Još uvijek se ne zna hoće li Vatikan pokrenuti disciplinske mjere protiv ovog svećenika.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Italian priest blasted after blaming girl who was raped after night out drinking

Outrage in Italy as Priest Tells Girl Raped by Migrant She Deserved It

‘You get drunk & go off with North African’: Italian priest blames victim for rape

Priest doesn’t feel sorry for raped girl

Italian priest tells raped girl she asked for it

Italian priest tells underage rape victim on Facebook she got what she deserved