PONERIZACIJA DRUŠTVA

Patriotska je dužnost silovati djevojku u pocijepanom jeansu – izjava egipatskog odvjetnika

Autor: Ljubica Šaran

Egipatski nacionalni odbor za prava žena (NCWR) je podnio tužbu uredu državnog tužitelja nakon što je kontroverzni odvjetnik na televiziji zaprijetio svim djevojkama kako je patriotska dužnost svakog muškarca da siluje sve one koje se nedolično oblače.

Nakon izjave egipatskog odvjetnika Nabih al-Washa na nacionalnoj televiziji o tome kako je “nacionalna i patriotska dužnost” silovati djevojke obučene u pocijepani jeans, uslijedila je strahovita reakcija Egipćanki i raznoraznih udruga za pravo žena koje smatraju kako se na takav način proklamira i opravdava silovanje.

U televizijskoj emisiji s početka ovog mjeseca al-Wash se sukobio sa sugovornicama glede nestanka morala i ćudoređa u Egiptu te poticanje seksualnih devijacija i razočarenja u današnje društvo. Tada je pokušao nadglasati svoje sugovornice te je rekao sljedeće:

Jesi li sretna kada vidiš djevojku koja hoda ulicom dok joj se vidi pola zadnjice? Misliš li da se mi ne brinemo o našim djevojkama? Kažem, kada se djevojka tako šeće, patriotska je dužnost da se seksualno zlostavlja, a nacionalna dužnost je da se siluje.

(…)

Nacionalna dužnost je da se takva djevojka siluje!

Ona sebi dozvoljava propagiranje pokvarenosti.

Djevojke se same moraju poštovati kako bi dobile poštovanje drugih. Zaštita morala je važnija od zaštite državnih granica.

Jeste li ikada vidjeli da je silovana neka žena koja se oblači u skladu s moralnim normama?

Voditeljica NCWR-a Maya Morsi je prva osudila al-Washev govor tvrdeći da je takvo što “najzlobniji poziv na silovanja” te da je protivan egipatskom ustavu. NCWR je također podnio prigovor Vrhovnom nacionalnom odboru za medije glede al-Washa i televizijske kuće Al-Assema na kojoj je održana sporna emisija.

Al-Wash je nedavno opisao NCWR kao “sumnjivu jazbinu” koja širi zapadnjačke ideje zbog kojih se širi “val rastava” i “uništenje Egipta”. U studiji iz 2008. je otkriveno kako je 83% egipatskih žena pretrpjelo neku vrstu seksualnog zlostavljanja, na žalost taj trend se pogoršao, naime u UN-ovom izvješću iz 2013. otkriveno je kako je 99% egipatskih žena pretrpjelo neku formu seksualnog zlostavljanja, na žalost egipatske su vlasti tek 2014. donijela zakone s kojima se kažnjavaju svi vidovi seksualnog napada na žene.

Al-Wash je pokušao obraniti svoje stavove uz tvrdnju kako bi njegova kćer “također zaslužila (silovanje i seksualno zlostavljanje) kažnjavanje ako bi obukla farmerice koje su poderane na zadnjici”:

“Moja kćer nosi obične hlače. Mi se moramo okrenuti istočnjačkim tradicijama koje su nastale na božanskoj religiji. Ja nemam ništa s tim, no ako (one) iscjepaju hlače na zadnjici, tada ih nemamo s čim zaštititi…,… To je otvoren poziv svakom mladom muškarcu da je zlostavlja i da s njom ima seks.

Nevjerojatno je da ovakav poziv na silovanje dolazi mjesec dana nakon što je Kairo proglašen “najopasnijim” velegradom za žene u prvoj internacionalnoj anketi koja je ispitivala stanovnike gradova s deset i više milijuna stanovnika.

Ovaj egipatski odvjetnik je prvi put došao u fokus medija i javnosti u listopadu 2016. kada je nakon borbe riječima iscipelario australskog imama. Naime, imam Mostafa Rashid je tijekom TV-rasprave rekao kako žene ne bi izričito trebale pokrivati glave u islamu. Na to mu je al-Wash zaprijetio kako je otpadnik i nevjernik, a imam mu je odgovorio kako je mentalno bolestan i kako bi trebao biti u umobolnici. Nakon toga je al-Wash cipelama pa rukama napao imama.

Al-Wash je poznat i kao vatreni protivnik sutkinja, točnije dozvole ženama da obavljaju sudsku dužnost. On smatra kako nema žena muftija pa ne bi trebalo biti niti žena sudaca. Inače muftije su eksperti u tradicionalnom muslimanskom sudstvu koji imaju mogućnost izdavanja fatwi. Ovaj kontroverzni odvjetnik je rekao sljedeće na tu temu:

Ako ženama dozvolimo da postanu sutkinje, zašto ih ne postavimo za šeika od Al-Azhara? Zašto ne postanu muftije? Zašto jednostavno svi ne pođemo u pakao? Hoće li mi ona izdati fatwu dok ima menstruaciju?”

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

It’s “a national duty” to rape women who wear ripped jeans ~ Egyptian lawyer

Egyptian lawyer says it’s ‘national duty’ to rape women in ripped jeans, sparking fury

Egyptian lawyer says it’s a national duty to rape girls who wear revealing clothing like ripped jeans

Egyptian lawyer says raping women who wear ripped jeans is a man’s ‘national duty’

Egyptian Lawyer Says It Is a ‘National Duty’ for Men to Rape Girls Who Wear Ripped Jeans