PONERIZACIJA DRUŠTVA

Twitter će kažnjavati korisnike za njihove postupke van mreže

Autor: Ljubica Šaran

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža – Twitter će početi sankcionirati korisnike zbog njihovog “offline” djelovanja. Takvo što bi u normalnom društvu bilo neprihvatljivo, no mi živimo u poneriziranom društvu u kojemu ubojice i silovatelji slobodno djeluju na društvenim mrežama dok se kažnjavaju svi oni koji se ne slažu s psihopatima na vlasti. 

Volite tweetati? Tada obratite pažnju s čim se bavite kada niste na mreži. Twitter će od sada nadgledati i špijunirati korisnike van mreže kako bi provjeravao ponašaju li se oni u skladu s pravilima ove društvene mreže.

Verge je izvijestio kako Twitter planira provesti neke oblike nadzora svojih korisnika, dok oni nisu direktno spojeni na ovu društvenu mrežu, kako bi odredili ponašaju li se isti u skladu s postavljenim pravilima. Drugim riječima, Twitter će špijunirati svoje korisnike na način koji nalikuje Orwellovoj 1984.

Pa ipak uprava ove društvene mreže je pokušala objasniti špijuniranje i nadzor vlastitih korisnika sa sljedećim riječima:

“Ako se korisnici ne pridržavaju pravila mogu izgubiti svoje verifikacijske oznake. Na primjer korisnik koji objavljuje samo fotografije mačića no profesionalno organizira nacističke skupove može zadržati račun na Twitteru no izgubit će verifikacijske oznake.”

Mashable je dodao kako je Twitter dao ultimatum korisnicima do 18. prosinca 2017. no nakon toga će implementirati “pravilo” monitoringa aktivnosti svojih korisnika van mreže.

Mjesečni period počeka je napravljen zbog zakona u EU s kojim tvrtke moraju unaprijed informirati svoje korisnike o novim pravilima prije njihovog stupanja na snagu. Twitter je također naveo kako je taj period dovoljan kako bi korisnici uklonili eventualne poruke mržnje ili pak neprimjerene slike i simbole s njihovih profila.

Mashable je zaključio kako će Twitter nadzirati da se slučajno ne potkrade govor mržnje u korisničkim imenima i profilnim biografijama.

Nekoliko konzervativnih korisnika Twittera je već izgubilo verifikacijske oznake iako su sami profili originalno bili za službene namjene. Između ostalih verifikacijske oznake su izgubili komentator Tommy Robinson koji je poznati protu-islamistički aktivist, te komentatorica Laura Loomer, kao i desničarski političari Richar B. Spencer, Jason Kessler i James Allsup.

Iako ova društvena mreža tvrdi kako se želi obračunati s govorom mržnje ne objašnjava od kuda im pravo pratiti svoje korisnike van mreže, te kako to misle napraviti?

Najnovija pravila na Twitteru možete pročitati ovdje.

Kako god bilo, građanske slobode postaju stvar prošlosti, dok “Veliki brat” jača u svim mogućim oblicima.

Pitamo se što je sljedeće?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Twitter to start sanctioning verified users for their offline behavior

Report: Twitter to Start Sanctioning Users for Their Offline Behavior

Twitter to Start Sanctioning Users for Their OFFLINE Behavior 

Twitter says it will judge verified users’ offline behavior

Twitter to neo-Nazis: you have until December 18

Tommy Robinson, Laura Loomer, Other Conservative Accounts Stripped of Twitter Verification

Twitter Updates Terms of Service as Conservative Figures Are Purged from Platform

Twitter suddenly updates rules, no longer believes in “speaking truth to power”