BORBA PROTIV PEDOFILIJE

Užasavajući trend zlostavljanja djece preko kamere!

Autor: Anamarija Vukojević

Australska federalna policija (AFP) upozorava na alarmantan trend u kojem Australci upravljaju seksualnim zlostavljanjem djece koristeći ‘live-streaming’ [internetski prijenos uživo] na chat aplikacijama poput Skypa. “Cybersex” trgovina je novi oblik eksploatacije, pri čemu su djeca prisiljena izvoditi seksualne performanse kako bi zadovoljile ‘online’ kupce. Do sada je otkriveno da se najviše ovih slučajeva dogodio u zemljama u razvoju kao što su Filipini. No, napravili smo i mi svoje malo, kratko istraživanje koliko je lako pedofilima pronaći žrtvu ovdje u Hrvatskoj, radi se o par klikova a dostupno je svakome. [UPOZORENJE: Tekst sadrži šokantne informacije i fotografije neprimjerene maloljetnim osobama.]

U vrijeme istraživanja za pisanje ovog članka odlučili smo se na mali test. Izabrali smo prvi “chat” na hrvatskom na tražilici, stavili smo primamljivo ime “Loli” i krenuli. U roku od desetak minuta obavili smo već nekoliko razgovora a većina ih je navodila na “cyber” seks, kao i zahtjev za fotografiju iako smo Loli predstavili kao djevojčicu od 12 godina. Čini se da pedofilija i nije tako daleka stvar udaljenih zemalja, već sasvim blizu ispred naših vrata. Pogledajte kratki razgovor jer za ostalo nismo imali ‘želudac’. Riječ je o komunikaciji preko Chat.hr. Ako je koristi vaše dijete trebali biste povesti računa s kim komunicira.

Pedofili hvataju i našu djecu preko chata.

Zemlje u razvoju i bogata klijentela

Uživo snimke seksualnog zlostavljanja je novi fenomen, radi se o dobro razrađenoj taktici koja vrlo vješto izbjegava otkrivanje od strane nadležnih institucija jer ostavlja vrlo mali digitalni trag.

Organizirane kriminalne mreže koje djeluju u Aziji nude silovanje na zahtjev za počinitelje koji gledaju i usmjeravaju seksualno zlostavljanje u realnom vremenu. Ovakva vrsta zločina postavlja nove izazove za provedbu zakona jer nema “dokaza” koji bi dokazao da se zločin dogodio, odnosno on je zarobljen u digitalnoj sferi interneta i do njega je izrazito teško doći.

U izvješću koji je objavio The Child Exploitation and Online Protection Command (CEOP) početkom 2013. godine, prikazivanje uživo slika i videozapisa koji prikazuju djecu koja se zlostavljaju u stvarnom vremenu opisano je kao trend u nastajanju. Izvješće to pripisuje brojnim čimbenicima:

  • povećanje brzine dostupnosti interneta u zemljama u razvoju
  • dostupnost relativno jeftinog hardvera kao što su web kamere
  • velika i relativno bogata inozemna klijentska baza.

Zahtjevi za fotografijama i videozapisima o seksualnom zlostavljanju djece postojao je dugo prije nego što je internet ušao u naše domove, ali nitko ne može opovrgnuti tvrdnju da je upravo tehnologija omogućila lakši pristup slikama zlostavljanja djece i širenju problema brže i dalje nego ikad prije.

Modus operandi

Proces često započinje kada prijestupnik dobije pristup potencijalnoj žrtvi te ju zatim psihološkom manipulacijom i prisilom nagovori na seksualno iskorištavanje. Počinitelji mogu platiti za gledanje seksualnog zlostavljanja djece s bilo kojeg mjesta na svijetu, a zlostavljanje se odvija u privatnim kućama, internetskim kafićima ili “cyber densima” ili u blizini dječje zajednice. Online zajednice pedofila su jako dobro organizirane i zaštićene, izrazito im je teško ući u trag. Djeca su prijavljena kao žrtve tog zločina u Kolumbiji, Indiji, Meksiku, Filipinima, Tajlandu i Sjedinjenim Državama.

Kyle Dawson

Slučaj Kyle Dawsona iz Brisbanea koji je plaćao Filipinki Joann za uživo snimke seksualnog zlostavljanja njenih nećakinja i nećaka je jedan od rijetkih koji je uspješno uhićen.

Dva su razlog zašto je Dawson uhićen, prvi jer je ostao financijski digitalni trag a drugi zato što su na njegovom kompjuteri našli ogromnu količinu materijala o seksualnom zlostavljanju djece.

Pošto je Dawson snimao ‘live streaming’ performanse s namjerom da iste dijeli na internetu ili ponovo gleda AFP (Australska federalna policija) je napokon imala konkretan dokaz koji se može koristiti kao dokaz protiv Dawsona i Joanne.

Kyle Dawson, jedan od rijetkih uhvaćenih pedofila.

Dawson je osuđen na pet godina zatvora u Brisbane District Court, a Joanni se sudi zbog “traffickinga” [trgovanje ljudima, u ovom slučaju djecom].

U AFP-u su zabrinuti zbog stalnog rasta zahtjeva za materijalima seksualnog zlostavljanja djece. A ‘live-streaming’ je identificiran kao prioritetno područje.

Dokaz da je ovakvo iskorištavanje djece u ogromnom porastu su podaci da je  2014. godini samo u Australiji bilo 4.500 prijava ovakvih slučajeva a u 2015. godini 11.000, izjavila je to Justine Saunders iz AFP-a. Iako ove brojke ne pokazuju stvarno stanje stvari te se smatra da su brojke puno, puno više.

Otkad je organizacija krenula sa svojim radom, 2011. uspjeli su spasiti više od sto djece, uključujući i malu bebu.

Saunders je dodala da se potražuje sve mlađa i mlađa djeca a da su zahtjevi seksualnog zlostavljanja sve nasilniji.

‘Live-streaming’ seksualno zlostavljanje djece na Filipinima roditelji i rođaci pravdaju s činjenicom da se radi o jako siromašnim obiteljima koji na ovakav način prehranjuju svoju djecu. Pošto u nekim slučajevima nema fizičkog kontakta, već se od djeteta traži “samo” da se skine i raširi noge, roditelji smatraju da se ne radi pretjeranom povređivanju djece.

Jedan od načina na koji policija pokušava ući u trag pedofilima na internetu je i Sweetie, desetogodišnja Filipinka koja je već pronašla i identificirala preko 1000 pedofila širom svijeta. Za razliku od preko 10 000 djece koju napaljeni muškarci traže da skinu svoju odjeću i da se ‘igraju sami sa sobom’ dok se oni samozadovoljavaju, Sweetie je malo drugačija. Čim se Sweetie pojavi ‘online’ pedofili joj se javljaju. Ali ono što oni ne znaju je činjenica da Sweetie nije stvarna djevojčica, Sweetie je kompjuterski model koji je napravljen kako bi se hvatali upravo ovakvi ljudi, pedofili.

[UPOZORENJE: Video sadrži šokantne informacije i fotografije neprimjerene maloljetnim osobama.]

UN i FBI su procijenili da je svakodnevno na internetu 750 000 pedofila. Pretpostavljaju da je preko 10.000 djece zlostavljano svaki dan samo na Filipinima. No, kad su u pitanju osuđivani pedofili, od svih tih brojki samo su šestoricu uspjeli uhvatiti i osuditi.

Internetski pedofili se osjećaju sigurno na internetu, nadimci su lažni, žive daleko i mogu platiti s pre paid karticama kojima je nemoguće ući u trag. Nije potrebno da putuju na Filipine kako bi zlostavljali djecu, ništa ih ne može zaustaviti. Kontaktiraju djecu na javnim chatovima i društvenim mrežama. Jedan od istraživača internetske pedofilije govori da se radi o naizgled sasvim normalnim muškarcima koji ujutro upale kompjuter, nađu djevojčicu koju virtualno siluju, zatim ugase kompjuter i odu na posao kao da se ništa nije dogodilo.

Za kraj pogledajte priču osmogodišnje Lorne koja je bila žrtva seksualne eksploatacije na Filipinima:

[UPOZORENJE: Video sadrži šokantne informacije i fotografije neprimjerene maloljetnim osobama.]

Lorna: “Rekao mi je da skinem svoju odjeću, da raširim noge i da trljam bedrima. On je bio bijel i dlakav.

Lorna: “Počela sam raditi performanse sa sedam godina. Tri puta dnevno.”

Lornu je vrbovao susjed.

Lorna: Kupila bih hranu (s isplatom). To je bilo 300 pesos (6 američkih dolara). Moja mama nije znala ništa o tome.

Lorna: Osjećam se ljuto i želim to zaboraviti. Ne sviđa mi se to.

Nakon što je slučaj otkriven Lornu su doveli u sklonište u sklopu UNICEF-a u kojem će biti sve dok se ne donese presuda u svezi njenog susjeda.

Lorna: “Jako mi nedostaje mama i moja obitelj. Jednom su me posjetili. Nadam se će me ponovo posjetiti i da ćemo biti opet biti zajedno.”

Lorna: “Volim plesati, učiti i pjevati. Željela bih biti pjevačica jednog dana i želim završiti školu. Jednostavno želim učiti o svemu. To je to. To je sve.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Australian cyber sex trafficking ‘most dark and evil crime we are seeing’

Australian Federal police describe growing trend for live-streaming of child sex abuse as “most dark and evil crime we are seeing”.

Online child sexual exploitation

New cybercrime report examines disturbing trends in commercial online child sex abuse

The Investigative Challenges Of Live Streamed Child Abuse

Online Sexual Exploitation of Children: An Alarming Trend

Live streaming of child sexual abuse in real-time

Charity warns of growing trend of live-streamed child sexual abuse

Live-streaming of child sexual abuse a growing trend, charity warns

Live online streaming of child sex abuse an emerging trend, crime agency warns

How child sexual abuse became a family business in the Philippines

Live-streamed child sexual abuse contributing to global crime ‘pandemic’