SVIJET POD LUPOM

Morski vukovi – neobični ribolovci zapadne Kanade

Autor: Ljubica Šaran

Pacifička obala Kanade krije jednu od najinteresantnijih populacija vukova na planeti koja se isključivo hrani s onim što im ponudi more i plitke rječice. Zbog odličnih ronilačkih i plivačkih vještina znanstvenici su ovim životinjama nadijenuli sasvim prikladan naziv – morski vukovi.

Morski vuk lovi losose u plićaku.

Morski vukovi su desetljećima glasili za “duhove” obalnih predjela Britanske Kolumbije, ne samo zbog njihova relativno malog broja, već i zbog činjenice kako se uglavnom okupljaju po nenaseljenim otocima te da se skrivaju po gustoj kanadskoj prašumi. Znanstvenici su intenzivno tragali za njima u zadnjih dvaseset godina zbog predaje kanadskih domorodaca kako se ovi vukovi hrane isključivo s ribom te morskim rakovicama, mekušcima i sisavcima.

Mali morski vučići se igraju s perom dok čekaju na rođake da se vrate iz lova.

Prije nekoliko godina osvanule su prve fotografije morskih vukova, a pred znanošću je stajalo odgonetanje još jedne misterije – koliko su ovi vukovi različiti od svojih kontinentalnih rođaka i kakve tajne krije njihova genetika.

Radoznali ljepotan promatra fotografa.

Najpoznatije fotografije morskih vukova je načinio Ian McAllister kroz 20-godišnji rad zbog kojeg je dobio brojna priznanja. McAllister je pomogao znanstvenicima u prikupljanju genetskog materijala morskih vukova te je ustanovljeno kako se oni genetski razlikuju od njihovih rođaka:

“Nakon iscrpnih DNK testova znamo kako su ovi vukovi različiti od kontinetalnih rođaka. Oni se također razlikuju i po ponašanju, plivaju od otoka do otoka i love raznorazne morske životinje. Morski vukovi se razlikuju i morfološki od ostatka vučje populacije – oni su fizički manji, te drugačije izgledaju.”

McAllister je pokušao dočarati život morskih vukova u netaknutoj kanadskoj divljini, po reakcijama javnosti, čini se da je u tome uspio, no po fotografu, za uspjeh njegovih slika su dijelom “krivi” i sami morski vukovi. Naime morski vukovi su iznimno radoznali, oni su često plivali ka McAllisteru, a neki su dolazili toliko blizu da ih je McAllister mogao osjetiti dok mu pušu u disalicu.

Morski vukovi su vrsni plivači, a nemaju ništa niti protiv kratkih zarona.

90% prehrane morskih vukova su ribe, ostatak su školjke, rakovi, mekušci te morski sisavci poput tuljana i foka. Morski vukovi se najviše utove od lova lososa za vrijeme njihova mriješćenja, mladi vukovi se uče od malena ribolovu, a svi rođaci naizmjenice čuvaju podmladak ili izigravaju učitelje u školama lova i ribolova.

Ovi vukovi su iznimno dobri plivači te znaju preplivati i po 10 kilometara kako bi došli do izoliranih otoka na kojim se može pojesti puno školjaka tijekom oseke, točnije niskog morskog vodostaja.

Zbog obilja hrane jedna zajednica morskih vukova će obitavati na 60 kvadratnih kilometara, dok obitelj kontinentalnih vukova može patrolirati područjem od nekoliko stotina kvadratnih kilometara.

Ljepota divljine zapadne Kanade. Želite li uživati u ovoj slici, kliknite na nju kako bi je uvećali.

Morski vukovi nisu agresivni prema ljudima, niti imaju želju napadati ljude. Po tome i radoznalosti prema ljudima poprilično nalikuju na polarnog vuka. Morski ili kišni vukovi nemaju prirodnih neprijatelja te se dozivaju kako bi ostatku obitelji poručili gdje su našli hranu. Morskim vukovima je najveći problem čovjek točnije kultivacija zemlje i izgradnja obalnih mjesta jer za život trebaju divlju i netaknutu prirodu.

Ovi su vukovi nesmetano koegzistirali s američkim indijancima Britanske Kolumbije, Jukona i Aljaske, no danas žive isključivo po otocima i obali divlje Britanske Kolumbije točnije nenaseljenim dijelovima.

Morski vuk ili kišni vuk nosi ulovljenu ribu svojim mladuncima.

McAllister desetljećima pokušava zaštiti ovu ugroženu podvrstu vuka, na žalost kanadske vlasti nisu pozitivno odgovorile:

“Ni jedna publikacija do sada se nije bavila ovom temom, mislim da čak niti žitelji Britanske Kolumbije ne znaju koliko je ova populacija vukova značajna i jedinstvena.”

Inače U Britanskoj Kolumbiji vukovi se smatraju štetočinama i prijetnjom za zaštićenu podvrstu karibua, te se najčešće sistematski izlovljavaju iz helikoptera. Morski vukovi su sretni zbog toga što ih ne zanima lovina kao i kontinentalne vukove, te što žive u nedirnutoj prirodi do koje ljudi još uvijek nisu stigli.

McAllister je zaključio:

“Morski vukiovi su društvene visoko inteligentne životinje, oni zaslužuju biti posebni, oni zaslužuju siguran opstanak.”

Želite li pregledati galeriju fotografija morskih vukova preko cijelog ekrana, kliknite na bilo koju sliku:

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Meet rare sea wolves who prey on sea animals and can swim for hours

The Sea Wolves

B.C.’s sea wolves featured in National Geographic

Meet Rare Sea Wolves Who Live Off The Ocean And Can Swim For Hours