SVIJET POD LUPOM

Prirodni okusi i aditivi od iscjedka dabrovog anusa, kuhanih insekata, kose i dlake

Autor: Ljubica Šaran

Krovna američka agencija za hranu i lijekove (FDA) utječe na stvaranje međunarodnih propisa o proizvodnji hrane, pića i lijekova. Mnoge odluke FDA su, u najmanju ruku upitne, na primjer ekstrakti okusa vanilije koji se dobivaju iz žlijezda dabrovog anusa, te karmin boja iz insekata smatra se potpuno prirodnima i sigurnima za ljudsku uporabu, te se proizvođači ne obavezuju deklarirati takve “začine”. Ako mislite da je to najgore od svega, prevarili ste se.

Kastoreum iz dabrovog anusa

Kastoreum je iscjedak kastorskih vrećica unutar dabrovog anusa. Tamno smeđe je boje i nalikuje na ljepljivu sluz snažnog mirisa i okusa. Dabrovi kastorskim iscjedkom obilježavaju svoju teritoriju te tako ostavljaju “poruke” drugim životinjama i pripadnicima svoje vrste, najčešće na dobro vidljivim mjestima poput većih stijena, debla palog drveća i slično.

Prirodni okus vanilije se uglavnom dobiva iz iscjedka dabrovog anusa točnije kastoreuma.

Prehrambena, kozmetička industrija i farmacija kastoreum koriste kao “prirodni” dodatak brojnim proizvodima. Ovaj “prirodni okus” se može naći u mnogim namirnicama poput: sladoledima okusa vanilije ili voćnog okusa, različitim kolačima i keksima, čipsu, kruhu, krekerima, bombonima, slatkišima, pastama za zube, vodicama za ispiranje usta, sportskim pićima, čajevima, sokovima i nektarima, marmeladama i džemovima, jogurtima, mlijeku, mladom siru, mliječnim namazima, hrani za djecu i bebe, prehrambenim proizvodima od soje, pivima i likerima, kremama, kupkama, šamponima te uglavnom u proizvodima koji se deklariraju kao organski i prirodni pripravci.

Ne postoji legalna obveza kako bi se iscjedak iz dabrovog anusa deklarirao na proizvodima jer ga je FDA deklarirala kao GRAS sastojak (Generally Recognized ASafe – Općenito priznat kao siguran – za ljudsku uporabu) ili prirodni dodatak hrani, piću i lijekovima.

Uzmemo li u obzir da je FDA dozvolila brojne toksične i kancerogene dodatke hrani, piću, kozmetici, duhanu i lijekovima, tada nas iscjedak iz dabrove “guze” deklariran kao prirodni aditiv ne bi trebao čuditi, zar ne?

O načinu na koji nas se legalno truje pisali smo u člancima:

S obzirom na objavljene činjenice samtramo kako FDA i druge odgovorne agencije diljem svijeta smatraju kako je najisplatljivija politika “neznanje je blagoslov” te da pri tome namjerno uskraćuju informacije od elementarne važnosti svim ljudima van zapovjednog lanca.

Kastoreum nas neće ubiti, tako barem tvrdi FDA, no uskraćivanje informacija od krajnjih potrošača s naputkom o prirodnom aditivu ili ukusu je sasvim bezobrazno. Zašto? Ako se neki proizvod diči “prirodnim okusom vanilije” ili pak “prirodnim voćnim mirisom” tada u proizvodu očekujemo vaniliju ili voće, a ne iscjedak iz dabrovog dupeta. To je jednostavno rečeno laganje.

Kanadski traperi suše vrećice kastoreuma prije njihove prodaje.

Biste li vi jeli ili pili nešto s iscjedkom iz dabrovog anusa? To zaista ne znamo, no tu odluku biste vi trebali donijeti na osnovu vlastite savjesti i vlastitog “želuca” uz dostupnost pravilnog deklariranja proizvoda.

Za sada je poznato kako se od sjeverno američkih dabrova dobiva oko 150 kilograma kastoreuma na godinu, te uglavno završavaju u skupim prehrambenim i kozmetičkim proizvodima koji imaju organsku oznaku. Količina od 150 kilograma se može činiti mala, no dovoljno je da napomenemo kako se ista višestruko razrjeđuje i rafinira kako bi oponašala ili pojačala druge prirodne sastojke.

No ovdje nije kraj bezobzirnoj prevari “prirodnih” aditiva, mirisa i okusa.

Košenil za ruž

Košenil i ruž za usne su dvije boje koje koje se dobivaju iz mljevenih buba. Košenil je štitasta uš (Dactylopius coccus) koja živi na nekim vrstama meksičkih kaktusa, no također se može naći i na kaktusima Kanarskih otoka. Ovi insekti i njihovi “rođaci” se smatraju parazitima te se uništavaju svugdje gdje ne koriste kao izvor boje u prehrambenim proizvodima.

Kolonija uši košenila na kaktusu.

Ženke ove bube se kuhaju kako bi se dobila osebujna crvena, roza i lila boja za brojne prehrambene proizvode. Kako je potražnja za košenilom velika prokuhavaju se cijele kolonije od larvi i jaja do odraslih buba. Asteci su koristili košenil za bojanje odjevnih predmeta, tepiha i perja, no nisu je koristili za bojanje hrane i pića.

Zgnječena karminska buba, parazit koji daje boju svim prirodnim ruževima za usne.

Najpoznatija boja koja se dobija iz košenil buba je karmin, u biti svi ruževi za usne na prirodnoj bazi u sebi sadrže kuhane i mljevene insekte. Za jedan kilogram karmina potrebno je preko 155.000 mljevenih insekata košenila.

Ljudska kosa, perje, dlaka glodavaca u kruhu i pecivu

Ljudska kosa se najčešće koristi u pekarskoj industriji kao dodatak ili mješavina s L-cisteinom. Kruh, peciva i kolači s ekstraktom kose ostaju duže elastični i slabije se suše. Osim ljudske kose, za L-cistein se koriste i esktrakti iz mljevenog perja, dlake glodara poput miševa, štakora, zečeva i kunića.

Kosa u kruhu i pecivu, odvratno ali istinito.

Najveći korisnici industrijskog L-cistein su franšize brze hrane poput: McDonaldsa, Dunkin’ Donutsa i Burger Kinga. Dlaka glodavaca se najčešće koristi u gotovim proizvodima od sira i tjestenine te u maslacu od kikirikija. FDA je odlučila kako jedan mekić u prosjeku na 50 grama ima jednu dlaku, ne čini se puno no ekstrakti dlaka i kose su poprilično jaki te idu u malim količinama u mješavine tijesta i nadjeva.

Ovčji sekret za vašu žvakaću gumu

Masni gumenkasti sekret domaćih ovaca s kojima one štite svoju kožu i s kojima čine vodonepropusno runo se naziva lanolin.

Rafinirani i očišćeni ovčji lanolin se najčešće nalazi u žvakaćim gumama.

U biti, lanolin je produkt ovčjih žlijezda lojenica, a najviše se koristi u žvakaćim gumama, gumenim bombonima i kremama za lice i tijelo, te održava elastičnost proizvoda.

Karagenan za zgušnjavanje hrane i pića

Karagenan je ekstrakt za zgušnjavanje prehrambenih proizvoda koji se dobiva iz morske trave. Najčešće se koristi u jogurtima, namazima, gotovim jelima, želeima, sladoledima i slično. Ovaj ekstrakt može izazvati reumatoidni artritis, arteroskrelozu i sindrom propusnih crijeva, no na žalost FDA ga naziva prirodnim sastojkom koji se ne mora posebno deklarirati.

Ovakvih primjera je jako puno, i teško se svi mogu predstaviti u jednom jedinom članku. Čini se da je danas profit puno važniji od našeg zdravlja, te da nam je jedino utočište konstatntno skupljanje znanja i njegova aplikacija.

Želimo vam dobro zdravlje i dobar tek, ne dajte se nasamariti!

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Beaver butt used as ‘natural flavoring’ in your food

Beaver butts emit goo used in vanilla flavored foods

11 Disgusting “Natural” Ingredients in Your Food

Questions About Food Ingredients

Castoreum

FACT: Food industry uses beaver anal secretions to “flavor” your food!

The Common Food Ingredient That Comes From a Beaver’s Anus

Generally Recognized as Safe (GRAS)

Cochineal: Food Coloring Made from Bugs

Food Additive Status List

Dactylopius

Cysteine