SVIJET POD LUPOM

Polovica Europljana u srodstvu s Tutankamonom – otkriva DNK!

Autor: Ljubica Šaran

Švicarski znanstvenici su uspjeli rekonstruirati genetički profil najpoznatijeg egipatskog faraona, no na veliko čuđenje javnosti, otkrilo se kako preko 50% europskih muškaraca dijeli istu genetiku s Tutankamonom, dok u današnjem Egiptu samo 1% muškaraca pripada haplogrupaciji R1b1a2. 

R1b je uobičajena haploskupina u zapadnoj Europi, pa ipak europski muškarci dijele istu genetiku s najpoznatijim egipatskim faraonom.

R1b je uobičajeni genetski haplotip za Europu. R1b1a2 pripada proto italo, galsko germanskoj haploskupini, kod Iraca, Škota, Baska, Velšana i Normandijaca je zastupljena s 80%, oko 70% kod Talijana u dolini rijeke Po, dok se u ostatku zapadno europske populacije kreće oko 50% zastupljenosti.

Tutankamonova “djeca” po svijetu.

U Armeniji je zastupljena s 35%, kod ruskih Baškira 50%, u Turkmenistanu oko 35%, kod afganistanskih Hazara 35%, u zapadnoj Kini koju uglavnom nastanjuju Turkmenska plemena oko 20%, u Nepalu oko 11%. R1b-V88 se također nalazi i u genetičkoj enklavi koja obuhvaća Nigeriju i sjeverni Kamerun gdje 95% muškaraca pripada ovoj haploskupini.

iGENEA može napraviti i genetičke testove za vas da biste ustanovili jeste li u direktnom srodstvu s Tutankamonom.

Genetičke informacije nisu interesantne svima, no nedavno su Švicarci objavili rezultate studije koja je stvorila dosta zanimanja u znanstvenom i laičkom svijetu. Naime tim iz švicarske iGENEA-e je uspio rekonstruirati genetički profil Tutankamona, zahvaljujući DNK materijalu izvučenom iz njegove mumije, te je otkriveno kako je on pripadao haploskupini R1b1a2, jednako kao i barem 50% Europljana.

Na području današnjeg Egipta ispod 1% muškaraca dijeli genetiku s Tutankamonom, što ukazuje na goleme genetičke promjene i prilive novih haploskupina u područje Egipta u proteklih tri milenija.

 Direktor iGENEA centra Roman Scholz je rekao sljedeće u svezi novog otkrića:

“Bilo je vrlo interesantno otkriti kako je Tutankamon pripadao europskoj haploskupini iako je u tadašnjem Egiptu postojala varijacija haploskupina s kojima je ovaj faraon mogao dijeliti genetiku. Smatramo da je zajednički predak Tutankamona i Europljana živio na području Kavkaza i obala Crnog mora negdje prije 9.500 godina.”

iGENEA je također otkrila kako je nositelj ovog gena u Europu dospio oko sedmog milenija prije nove ere te da se širio s razvojem poljoprivrede. Pa ipak genetičari nisu sigurni kojim je putem takva genetika stigla u Egipat.

Haploskupina I2.

Područje bivše države se ne može pohvaliti učestalošću “faraonske” genetike, jer je kod nas najzastupjenija dinaridska haploskupina ili I2a1, o čemu smo više pisali ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

The Tutankhamun DNA Project

Haplogroup R1b

We’ve got the same mummy! Up to 70% of British men are ‘related’ to the Egyptian Pharaoh Tutankhamun

Half of European men share King Tut’s DNA

Half of Swiss men share ‘pharaoh gene’

Half of all Swiss men share a gene with Egyptian Pharaoh Tutankhamun