PRIZMA DRUŠTVA

Šest godina nakon havarije Fukushime pronađeno “odbjeglo” rastopljeno nuklearno gorivo

Autor: Ljubica Šaran

Početkom 2011. cunami nastao nakon Tohoku potresa je uzokovao jednu od najvećih svjetskih nuklearnih katastrofa. Nuklearka Fukushima, koju TEPCO nije htio isključiti, unatoč upozorenjima je pretrpjela havariju sustava za hlađenje reaktora te je pregrijano nuklearno gorivo istopilo zaštitu ispuštajući pri tome ogromne količine radijacije. Ta radijacija i danas truje Tihi ocean i planetarnu atmosferu.

11.03.2011. će ostati zapamćen po jednom od najvećih portesa u modernoj povijesti. Tohoku – potres jakosti devet stupnjeva po Richterovoj ljestvici je bio toliko snažan da je podmorske sedimente istočno od Japana na površini pd 800 kvadratnih kilometara potopio za dodatnih 300 metara u dubinu, dok je obalu jednog od glavnih japanskih otoka – Honshua potopio za 60 centimetara. Kompletni Japan je u tri minute, koliko je Tohoku trajao, premješten 2,4 metra bliže Americi. Tohoku je pomaknuo planetarnu os za 25 centimetara, a nakon njega je uslijedilo preko 1000 potresa jakosti do 7,9 po Richteru. Tijekom ovog potresa oslobođena je duplo viša energija od potresa u Ademanskom moru, čiji je cunami ubio više od 300 tisuća ljudi.

Unatoč činjenici kako su japanske službe označile opasnost od cunamija te su objasnile kako će cunami udariti u područje Fukushime u manje od 20 minuta, čelništvo TEPCO-a, u čijem je Fukushima vlasništvu, nije željelo isključiti nuklearku iz električne mreže i preduzeti sve potrebne mjere u slučaju opasnosti, već je dočekala cunami kao da se ništa ne događa.

Nakon što je cunami uništio sustav za hlađenje nuklearne jezgre dogodio se “Kineski sindrom” te je nuklearno gorivo – uran probilo dvostruki betonski i olovni omotač reaktora debljine od 40-tak metara te se radijacija počela širiti u svim pravcima; vodom, morem, zrakom i tlom.

Radijacija se u našoj atmosferi akumulira od prvih atomskih testova, za to imamo znanstvene studije, ali psihopate na vlasti to ne interesira. Radijacija se najbolje prenosi zrakom i ona nema nikakvu boju ili miris da bi je mi mogli “prepoznati”, jedino što je može očitati su senzori za radijaciju i takozvani Gajgerovi uređaji. Koliko je radijacija narasla od Tohokua, najbolje pokazuju slučajevi da su mudre glave nekoliko puta povećavale ljestvicu dozvoljene radijacije u hrani, piću i zraku kako bi nas uvjerili da je sve u redu. Ispod same galerije smo Vam dostavili linkove na tekstove koji podrobno objašnjavaju sve najvažnije događaje vezane za Tohoku.

Snimka eksplozije pregrijanog reaktora nuklearke Fukushima.

Podsjećamo čitatelje kako je radijacija iz Fukushime već dospjela do zapadnih obala Kanade i Sjedinjenih Država, te da ondašnja populacija tuljana umire od posljedica radijacije koje stvaraju smrtonosne vrste leukemije i raka. Danas je kalifornijsko priobalno dno u 98% prostora zasićeno ribljim strvinama, dok je prije Fukushime samo 1% kalifornijskog obalnog dna sadržavalo riblje strvine.

TEPCO je do sada kriomice izlijevao radioaktivnu vodu iz Fukushime u Pacifik, no sada je odluka konačna i više neće morati hiniti slučajne izljeve već će sva otpadna visoko ozračena voda direktno otjecati u najveći ocean planete.

Snimka rupe u jednom od reaktora nuklearke Fukushima.

Početkom 2017. smo bili jedni od rijetkih koji su otkrili kako je u jednom od reaktora snimljena velika rupa, ta vijest je u većini globalnih medija prešućena kako bi se pomoglo japanskim vlastima u prikrivanju infromacija koje se tiču svih nas i kako bi se smanjila eventualna panika.

Unatoč japanskim naporima te tvrdnjama kako će se havarisani reaktori početi rastavljati 2019. nitko nije mogao locirati gorivo nuklearke, no znalo se kako ono više nije u nuklearnim reaktorima.

Mini Manbo majušni robot koji je konačno pronašao istopljeno nuklearno gorivo Fukushime.

Japanski inženjeri su godinama pokušavali stvoriti robota koji će “preživjeti” goleme razine radijacije unutar havarisanih reaktora te u podrumima nuklearke u kojima je završila visoko ozračena voda za hlađenje reaktora. No na koncu su uspjeli stvoriti Mini Manba, malenog drona koji je tri dana vrludao potopljenim koridorima i dubokim podrumima ispod nuklearnog reaktora dok nisu nabasali na područje s najvećom koncentracijom radijacije.

Potopljena i iskrivljena konstrukcija zaštitnog omotača Fukushime je upala u donje podrume nuklearke nakon što je probilo istopljeno nuklearno gorivo.

Mnogi su se ponadali kako je ovo početak kraja krize, no to nije istina, jer za sada postoji samo ovaj maleni robot koji je u stanju “preživjeti” visoke količine radijacije, a on ne može očistiti i isprazniti golemo postrojenje. Pa ipak, Takahiro Kimoto, jedan od menadžera TEPCO-a je rekao sljedeće:

“Do sada nismo točno znali gdje se gorivo nalazi i kako točno izgleda. Sada kada smo ga konačno ugledali možemo početi stvarati planove kako ga od tamo izvaditi.”

Preko 7.000 ljudi radi u samoj ozračenoj nuklearki te pokušava organizirati njeno rastavljanje i kontrolu kontaminacije, tako što će napraviti nove tankove za ozračeno vodu, te pokušavaju iznaći način kako sigurno odložiti ozračene dijelove Fukushime koja se polako rastavlja. Do sada Japanci nisu imali baš puno uspjeha, naime sredinom 2017. su odlučili jednostavno izliti prikupljenu ozračenu vodu u Pacifik.

S obzirom na količinu materijala i kontaminacije, TEPCO je sada pomaknuo datum početka rastavljanja oštećenih reaktora na 2021. iako se ne zna koji će se reaktor prvi razmontirati i kako će se uran sigurno izbaciti iz prenatrpanog i potopljenog područja. Japanske vlasti tvrde da će za čišćenje nuklearke trebati oko 30-40 godina i oko deset milijardi dolara.

Nedavno snimljena pacifička bijela morska psina s nevjerojatnim tumorom na donjoj čeljusti. Do sada se smatralo kako morski psi, jedni od najstarijih predatora na zemlji, ne mogu razviti tumore, niti je bio poznat takav slučaj, no nakon Fukushime sve postaje moguće.

Japan je bio i ostao jedan od najtrusnijih područja planete na rubu vulkanskog prstena koji je u proteklih nekoliko godina sve nemirniji. Kao što smo već pisali, milenijski potresi su postali stvar desetljeća, pa ipak čini se da japanske i sve druge vlasti nisu ništa naučile jer se diljem svijeta gradi nekoliko stotina nuklearnih elektrana s minimalno tri reaktora.

Za one koji misle kako stručnjaci i vlasti brinu o našem zdravlju te da nikada ne bi napravile nešto što se kosi s našim zdravljem, napomenut ćemo kako se riža i voće iz ozračenog područja Fukushime već sada prodaju po Europi. Danas je najvažnija zarada, oni koji gledaju kako će zaraditi na nama ne mare na naše zdravlje, njih vodi pohlepa i želja za još većom moći.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Six years later we finally found the melted uranium at Fukushima

After Six Years, We Finally Found the Melted Uranium at Fukushima

Six Years After Fukushima, Robots Finally Find Reactors’ Melted Uranium Fuel

Six Years After Fukushima, Robots Finally Find Reactors’ Melted Uranium Fuel

Six Years After Fukushima, Robots Finally
Find Reactors’ Melted Uranium Fuel